Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Βρετανία για την Κύπρο

«Κύπρος: Ένα αναπτυσσόμενο χρηματοοικονομικό κέντρο εντός της ΕΕ».

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Λονδίνο, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με θέμα τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, της τεχνολογίας επικοινωνιών πληροφοριών και καινοτομίας.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του CIPA, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Bloomberg παρουσία του Υπουργού Οικονομικών,  Χάρη Γεωργιάδη, και σημαντικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

CIPA: Οκτώ βραβεία σε ξένους επενδυτές

Υπό τον γενικό τίτλο «Κύπρος: Ένα αναπτυσσόμενο χρηματοοικονομικό κέντρο εντός της ΕΕ», η εκδήλωση φιλοξένησε ομιλητές από συναφείς κλάδους και εκπροσώπους της Πολιτείας, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, Εκτελεστικός Σύμβουλος και Μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, η Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο Ανδρέας Γιασεμίδης, Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων και διεθνών εταιρειών από τους τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας και της τεχνολογίας οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς και εκπρόσωποι των μεγάλων ελεγκτικών οίκων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι τελευταίες θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, όπως η πρόοδος που σημειώνεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι εκτιμήσεις των διευθύνοντων συμβούλων τραπεζικών ιδρυμάτων για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και ειδικότερα για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα για τη διασφάλιση ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου.

Παρουσιάστηκαν επίσης τα πλεονεκτήματα του τομέα επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία σε προηγμένο κέντρο διαχείρισης κεφαλαίων και συζητήθηκαν τα σχέδια της Πολιτείας για περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για αναβάθμιση του κλάδου.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη χώρα μας, αναλύοντας τους λόγους που τους οδήγησαν να μεταφέρουν την έδρα τους ή να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους εδώ.

Ο κ. Mark O’Neil, Πρόεδρος της Columbia Ship Management και Marlow Navigation αναφέρθηκε στην μοναδικά υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο, καθώς και στο ρόλο της ως δεύτερο σπίτι για αυξανόμενο αριθμό μεγαλοεπιχειρηματιών από το ΗΒ, τη Γερμανία, το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή. Ο Gene Kornegay, Country Manager και Αντιπρόεδρος της Noble Energy αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Κύπρου να εξελιχτεί σε ενεργειακό κέντρο στην περιοχή, ενώ ο Πρόεδρος της AstroBank,  Shadi A. Karam, μίλησε για την ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και να υποδείξουν τους λόγους για τους οποίους θα επέλεγαν τη χώρα για τις επενδύσεις τους. Το 89% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα επένδυαν στην Κύπρο, ενώ κατέταξαν πρώτο παράγοντα που καθιστά τη χώρα μας ελκυστική, την ποιότητα ζωής, με 23%, δεύτερο τη στρατηγική της θέση, με 18% και τρίτο το νομικό και ρυθμιστικό της πλαίσιο, με 15%.

Σε δηλώσεις του ο Διοικητικός Σύμβουλος του CIPA, Κυριάκος Κόκκινος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής παρόμοιων εκδηλώσεων στοχευμένης προβολής της Κύπρου σε διεθνείς αγορές για την ενθάρρυνση συνεχούς διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε Κύπρο και ΗΒ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε: «Παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Οργανισμός στο εσωτερικό για προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, είναι απαραίτητο να αξιοποιούνται ευκαιρίες προώθησης της χώρας μας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα εν μέσω σημαντικών εξελίξεων, όπως είναι το Brexit.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες που προκύπτουν από διεθνείς συγκυρίες, προβάλλοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας», κατέληξε.

>>> Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και οι Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου συζητούν κοινές δραστηριότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών σχέσεων Μ. Βρετανίας και Κύπρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.