Στα 1700 μέτρα το γεωτρύπανo του «West Capella»: ΗΠΑ και Γαλλία μπλοκάρουν Τουρκία

Το τρυπάνι της Total βρίσκεται ήδη στον βυθό της Μεσογείου, σε βάθος που προσεγγίζει τα 1799 μέτρα, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%.

Όπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα”, μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Οι κινήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας και στο διπλωματικό πεδίο

Στην ευρύτερη περιοχή πλέουν σκάφη του αμερικανικού και γαλλικού ναυτικού, ενώ την Κύπρο επισκέπτεται από σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Την Κύπρο θα επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush» που πλέει κοντά στη γεώτρηση του «West Capella» μπλόκαρε τις συχνοτήτες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο σημείο της γεώτρησης.


Η Liberation προετοιμάζει την γαλλική κοινή γνώμη ακόμα και για σύρραξη με την Τουρκία

Δεκαετίες είχαμε να δούμε τέτοιο επιθετικό πρωτοσέλιδο κατά ξένης χώρας στον γαλλικό τύπο. Είναι πλέον εμφανές ότι με τις εξελίξεις στην Κύπρο και την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού, σημάδι ότι η Γαλλία ενδιαφέρεται απόλυτα για την επιτυχία της εξόρυξης, υπάρχουν ετοιμασίες για δυναμική απάντηση σε περίπτωση που η…Τουρκία αποτολμήσει οποιοδήποτε επεισόδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυριότερη «προετοιμασία» είναι αυτή της κοινής γνώμης, όπως αποτυπώνεται περίτρανα στην σημερινή Liberation. Ο τίτλος της; «Ποιός θα σταματήσει επιτέλους τον Ερντογάν»! Και το γράφει η Liberation, όχι κάποια ακραία φυλλάδα.


Βόλτες του Barbaros

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να περιφέρεται στα δυτικά της Κύπρου μπαινοβγαίνοντας στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ. Στην περιοχή βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) η οποία παρακολουθεί από απόσταση τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

Οι κινήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν ανησυχία και το γεωτρητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το βασικό, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι να μην δημιουργείται πρόβλημα στη γεώτρηση και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σε σχέση με τη τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος» ανέφερε πως δεν υπήρξε κάτι ανησυχητικό, πέραν του ότι προσέγγισε σε σημείο «στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι προληπτικές και κινούνται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε σχέση με το «πολεμικό κλίμα» που δημιουργείται από κάποια ΜΜΕ, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι μεταδίδονται «πληροφορίες» που δε ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Κατέληξε λέγοντας πως η Λευκωσία παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις στην ΑΟΖ και κινείται αναλόγως.

>>> Επίσκεψη με νόημα της Γαλλίδας Υπ.Αμύνης στην Κύπρο

One thought on “Στα 1700 μέτρα το γεωτρύπανo του «West Capella»: ΗΠΑ και Γαλλία μπλοκάρουν Τουρκία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.