Διαβαίνοντας το σχολικό έτος 2016-2017 και φτάνοντας στη λήξη των μαθημάτων στα ελληνόγλωσσα σχολεία μας στη Βρετανία

Του Γιώργου Κόσυβα

Τα μαθήματα στα ελληνόγλωσσα πρωινά σχολεία καθώς και στα απογευματινά και σαββατιάτικα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ), τελείωσαν πριν λίγες μέρες. Μια ακόμα σχολική χρονιά που ήταν αφιερωμένη στη μάθηση και τη διάπλαση του χαρακτήρα των μαθητών, έφτασε στο τέλος της. 

Με την ευκαιρία της λήξης του διδακτικού έτους 2016 – 2017 ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους: στους τελειόφοιτους της τελευταίας τάξης του Ελληνικού Λυκείου Λονδίνου και υποψήφιους φοιτητές για τα ελληνικά ή βρετανικά πανεπιστήμια, στα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας και στους μαθητές που παρακάθησαν στις δοκιμασίες της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Modern Greek) του αγγλικού εκπαιδευτικού συστήματος GCSE, AS και A Level. Θα επιθυμούσαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές, τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων για τη γόνιμη συνεργασία, που οικοδομήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο τη βέλτιστη παροχή μαθησιακού έργου στους μαθητές μας. Εύχομαι καλή ξεκούραση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς!

Αφού διαβήκαμε το διδακτικό έτος 2016-2017 φτάσαμε σε αίσιο τέλος. Συνήθως όταν φτάνει κανείς στην κορυφή ενός λόφου, γυρνά ικανοποιημένος πίσω, κάνει μια κριτική αποτίμηση και βλέπει τη διαδρομή που πέρασε για να φτάσει στην κορυφή. Βλέποντας το έργο μας από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα μπορούμε να αναλογιστούμε τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε και τα πλούσια επιτεύγματα που καταφέραμε. Οι σχολικές μονάδες Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες της χώρας μας, αναπτύσσονται, βελτιώνουν σταδιακά την απόδοσή τους και εντάσσονται ενεργά στο περιβάλλον της εκάστοτε χώρας διαμονής.

Αυτό το τελευταίο Newsletter περιέχει γλυκές αναμνήσεις από τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2016-2017 και κατά βάση είναι αφιερωμένο στο τέλος μιας εποικοδομητικής σχολικής χρονιάς που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Αυτό οφείλεται σε τρεις κυρίως παράγοντες:

Πρώτον, οφείλεται στους εκπαιδευτικούς του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου. Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τις άοκνες προσπάθειες, τον θερμό ζήλο και την παραδειγματική ευσυνειδησία, με την οποία επιτελέσατε το παιδαγωγικό και διδακτικό σας έργο. Βιώνουμε όλοι δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Ελπίζουμε όμως σε καλύτερες μέρες και πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η νέα γενιά, τα παιδιά μας, να ζήσουν σε ένα πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο κόσμο. Έναν κόσμο με λιγότερο πόνο και περισσότερη χαρά και ελπίδα.

Παρακολούθησα από κοντά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων σας. Αγαπήσατε τους μαθητές σαν δικά σας παιδιά και διαθέσατε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών σας για την επιτυχία του υψηλού έργου της μάθησης και της αγωγής. Από την αρχή του έτους ενδιαφερθήκατε ζεστά για την πρόοδο των μαθητών μας, για την καλλιέργεια του σεβασμού, της συνέπειας, της συνεργασίας, της αποδοχής του άλλου, στέργοντας κάθε παιδί με συναισθήματα αγάπης και βιώματα επιτυχίας και αναγνώρισης. Τηρώντας τις αρχές της ουσιαστικής δημοκρατίας και τις ανάγκες ελεύθερης έκφρασης των μαθητών αναλάβατε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή των συνθηκών στις τάξεις σας, τη συμμετοχή της σχολικής ζωής στα κοινωνικά δρώμενα και το άνοιγμα του σχολείου στην πολυπολιτισμική κοινωνία της χώρας υποδοχής. Παραμερίσατε την άγνοια ενθαρρύνοντας τη γόνιμη συζήτηση, την ανταλλαγή σκέψεων και επιχειρημάτων, που δίνουν τροφή για προβληματισμό, γεννούν γόνιμες αμφιβολίες και αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών.

Είδατε το έργο σας όχι ως επάγγελμα, αλλά ως λειτούργημα δίνοντας όλες τις δυνάμεις σας για το καλύτερο. Διαμορφώσατε ένα ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον επικοινωνίας και αδιάλειπτου διαλόγου στο οποίο η μάθηση ήταν χαρά και παιγνίδι και τα μικρά παιδιά μελετούσαν με ενδιαφέρον τα μαθήματά τους. Οι εκάστοτε διδακτικοί σας στόχοι παρακινούσαν μαθητές διαφορετικών ικανοτήτων να αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τα χαρίσματά τους, και η διδασκαλία σας συμβάδιζε με τις δυνατότητες και τις ανάγκες όλων των μαθητών. Πιστεύω ότι πετύχαμε τον στόχο μας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, όλοι σχεδόν οι μαθητές των σχολείων ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις μας και με τον δικό τους μόχθο μπορέσαμε να συλλέξουμε πλούσιους καρπούς μάθησης.

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 εκτός από την καθημερινή εκπαιδευτική δράση σας στις αίθουσες διδασκαλίας για την εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών, τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την καθιέρωση ενός ζεστού σχολικού κλίματος, προωθήσατε συλλογικά την υλοποίηση σημαντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και καινοτομιών, όπως Αγώνες Επιχειρηματολογίας, ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Μιλούμε Ελληνικά τον Μάρτιο», διερευνητικές εργασίες και projects στα ΤΕΓ, «Θεματική Εβδομάδα» στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λονδίνου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ελληνικό Νηπιαγωγείο και το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Λονδίνου, κ.λπ. Η επιτυχία του εκπαιδευτικού έργου μας μάς δίνει την ασφαλή πεποίθηση ότι πετύχαμε τον παιδαγωγικό σκοπό μας, την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μας.

Δεύτερον, η επιτυχία μας οφείλεται στους μαθητές. Στρέφοντας τη σκέψη προς εσάς, αγαπητοί μαθητές, σας απευθύνω από βάθους καρδιάς ένα μεγάλο «εύγε» για την επιμέλεια, τη φιλομάθεια και την άψογη συμπεριφορά που δείξατε, από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς που μόλις τελείωσε. Όλοι σας θα επιστρέψετε τον Σεπτέμβριο σε μεγαλύτερη τάξη και θα έχετε ένα βαρύτερο χρέος. Αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε σας και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε με επιτυχία. Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες θα σας περιμένουν με ανοιχτή την αγκαλιά όπως πάντα. Θα ήθελαν αυτή η έφεση, η προθυμία και η εργατικότητα να συνεχιστεί και να ενταθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο έτος. Αυτό αποτελεί για μας μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα γνωστικά εφόδια που πήρατε θα σας συνοδεύουν ολοζώντανα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να συνεχίσετε τις επιτυχίες σας, το καλοκαίρι μην αποχωριστείτε το βιβλίο, μη διακόψετε την επαφή σας με αυτό. Σας ευχόμαστε χαρούμενες διακοπές και να μας έρθετε πάλι τον Σεπτέμβριο, με υγεία και δημιουργική διάθεση για να συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια για την καλύτερη μόρφωσή σας. Ευχόμαστε πάντα να σας συνοδεύει η επιτυχία και η πρόοδος.

Η ζωή είναι γεμάτη εμπόδια και συνήθως επιτυγχάνουν οι δραστήριοι, οι ικανοί και οι άξιοι, όσοι είναι οπλισμένοι με σημαντικά πνευματικά εφόδια. Στη ζωή τα σπουδαία επιτεύγματα απαιτούν μόχθο, θυσίες και επιμέλεια. Να δραστηριοποιηθείτε, λοιπόν, και να μάθετε να αγωνίζεστε για να ανεβείτε ψηλά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ευτυχισμένη ζωή, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, σύμφωνα με την επιθυμία σας και τις προσδοκίες των γονέων σας. Να βλέπετε με αισιοδοξία και πίστη στο δρόμο της ζωής και να αντιμετωπίζετε με θάρρος κάθε δυσκολία. Μπορεί ο κόσμος της γνώσης να φαντάζει απέραντος και ανεξάντλητος, όμως μην αποθαρρύνεστε και επιμένετε στο σταδιακό ψήλωμα των φιλοδοξιών σας. Όπως λέει ο Κωστής Παλαμάς, «Όσα βουνά κι αν ανεβείτε, απ’ τις κορφές τους θ’ αγναντέψετε άλλες κορφές ψηλότερες, μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα». Τότε με λεπτή παρατήρηση θα καταγοητευτείτε από καινούργια αδιερεύνητα βουνά που θα σας κεντρίσουν την περιέργεια για πιο συναρπαστικά ταξίδια μάθησης. Ας ακολουθήσουμε λίγο ακόμα την εξέλιξη της σκέψης του ποιητή: «και στην κορφή σαν φτάσετε στην κατάψηλη πάλι θα καταλάβετε πως βρίσκεστε σαν πρώτα κάτω απ’ όλα τα’ άστρα». Με άλλα λόγια θα αντιληφθείτε ότι δεν υπάρχουν πέρατα στην αναζήτηση, ότι τα όρια του θαυμαστού κόσμου της γνώσης διευρύνονται και μετατοπίζονται διαρκώς. Πάντα μακρύτερα να βλέπετε και πάντα ψηλότερα ν’ ανεβαίνετε για να μας δίνετε το δικαίωμα να χαιρόμαστε που υπήρξατε μαθητές μας. Αυτή θα είναι η ηθική ικανοποίησή μας για τους κόπους σας. Να ξέρετε ότι πάντα θα νοιαζόμαστε για εσάς και θα χαιρόμαστε για κάθε επιτυχία στη ζωή σας. Είμαστε περήφανοι για ό,τι καταφέρατε με τόσο μόχθο και σκληρή εργασία.

Συγχαρητήρια! Οι γονείς ευχόμαστε να σας χαίρονται και να σας καμαρώνουν καθώς θα σας βλέπουν να ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια της κοινωνίας, με βήματα ίσια και σταθερά.

Τρίτον, η επιτυχία μας οφείλεται στους γονείς. Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε που εμπιστευτήκατε στους εκπαιδευτικούς μας ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Κάναμε όλοι μαζί ό,τι καλύτερο μπορέσαμε έτσι ώστε η σχολική χρονιά να κυλίσει ήρεμα και δημιουργικά, ευχάριστα και αποτελεσματικά. Να είστε πάντα κοντά μας, για να μοιράζεστε μαζί μας τις ιδέες, τις αγωνίες και τις ανησυχίες σας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την ολοπρόθυμη, αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση στο έργο μας. Ομολογούμε ότι χωρίς τη δική σας βοήθεια, χωρίς την ολόπλευρη προσπάθεια όλων, δεν θα μπορούσαμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα προβλήματα που εμφιλοχώρησαν στις διάφορες ελληνικές σχολικές μονάδες, αμιγείς, δίγλωσσες ή ΤΕΓ. Σας ευχαριστούμε για την αρμονική συνεργασία που είχαμε μαζί σας, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που δείξατε, με αποτέλεσμα η πρόοδος να επιβραβεύσει τον ωραίο αγώνα όλων μας.

Σταθήκατε δίπλα στους εκπαιδευτικούς, άξιοι συμπαραστάτες και αρωγοί, εσείς οι γονείς, τόσο με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τις Σχολικές Επιτροπές και τις παροικιακές κοινότητες της ομογένειας όσο και ατομικά με την προσωπική σας συμβολή, όταν χρειάστηκε. Η κατανόηση και η καλοπροαίρετη υποστήριξή σας αποδείχτηκε καταλυτική σε κάθε περίπτωση. Για τον λόγο αυτό δεχτείτε παρακαλώ τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες όλων των εκπαιδευτικών και εμού προσωπικώς. Ευελπιστώ ότι και στη νέα σχολική χρονιά η συνεργασία μας θα είναι περισσότερο αγαστή και γόνιμη. Οι καρποί της συνεργασίας και της επικοινωνίας εφοδίασαν τους μαθητές μας με καλύτερες γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και ψυχικές αρετές.

Η χαρά μας θα είναι μεγάλη αν θα είμαστε όλοι εδώ το Φθινόπωρο, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς για να συνεχίσουμε τη μορφωτική προσπάθεια με νέες δυνάμεις, για καινούριες κατακτήσεις και υψηλότερους στόχους. Με το καλό να ανταμώσουμε στα σχολεία πάλι τον Σεπτέμβριο με περισσότερη δύναμη, έμπνευση και δημιουργικότητα! Μέχρι τότε σας ευχόμαστε ένα δροσερό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση, όμορφες και χαρούμενες διακοπές, γεμάτες με υγεία και ευχάριστες εμπειρίες.

Γιώργος Κόσυβας 

Συντονιστής Εκπαίδευσης της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο.

>>> Η Ελληνική Γλώσσα και η Θέση της Κυπριακής Διαλέκτου στην Παροικία του Ην. Βασιλείου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.