€1,6 εκ. από την ΕΕ για απομάκρυνση του… λεοντόψαρου

Το Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου  με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σπύρο Σφενδουράκη, εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότη ύψους €630.000 για να συντονίσει το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με το ακρώνυμο RELIONMED (Preventing a lionfish invasion in the Mediterranean through early response and targeted removal) στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (άξονας Nature and Biodiversity), το οποίο αφορά τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας από την εισβολή λεοντόψαρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €1.676.077, από τα οποία ποσό ύψους €630.048 αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: €383.520). Το έργο με συνολική διάρκεια 4 ετών, ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017 και περιλαμβάνει πλήθος δράσεων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της περαιτέρω εισβολής στη Μεσόγειο του εισβλητικού (χωροκατακτητικού) είδους ψαριού Pterois miles (lionfish ή devil firefish – λεοντόψαρο) με την απομάκρυνσή του από τα παράκτια νερά της Κύπρου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 (Κάβο Γκρέκο και Νησιά) και Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στα ανατολικά παράκτια της Κύπρου, όπου και έχουν εντοπιστεί οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λεοντόψαρων στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υλοποιηθούν πρότυπες δράσεις απομάκρυνσης του είδους από ευάλωτες και προστατευόμενες περιοχές και θα ενημερωθούν ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες για τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους αλίευσης και ασφαλούς χειρισμού του είδους, ώστε να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στην απομάκρυνσή του από τα νερά της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, θα μελετηθούν η οικολογία και η γενετική σύσταση του λεοντόψαρου καθώς και οι πιθανοί φυσικοί εχθροί του, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εισβολής.

Το Έργο RELIONMED στοχεύει στη δημιουργία μιας πρώτης γραμμής άμυνας στην Κύπρο ενάντια στην εισβολή του είδους στη Μεσόγειο μέσα από την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και μηχανισμών που θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες εισβολές από την Ερυθρά Θάλασσα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.