Μαλάς ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, στην πράξη στήριξη Αναστασιάδη…

Ο κύβος ερρίφθη. Και δεν πρόκειται για τον Κύπριο Μακρόν… Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ επέλεξε συμβατό δρόμο αυτή τη φορά και προέκρινε τον Σταύρο Μαλά ως υποψήφιο, με τον οποίο θα αρχίσει διάλογο για τον καταρτισμό κοινού προγράμματος, όρο που έχει ο υποψήφιος προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως έγινε με τον Μάικ Σπανό

Η υποψηφιότητα Μαλά επικράτησε με 59 ψήφους έναντι 19, με δεύτερη υποψηφιότητα και πάλι εξωκομματική, αυτή του γνωστού δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη και χωρίς να τεθεί θέμα για κομματικό υποψήφιο, αν και αναπτύχθηκε προβληματισμός στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανέρχονται σε 100.

Μαλάς και ηγεσία του ΑΚΕΛ πιάνουν αμέσως δουλειά και την Τρίτη σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να ετοιμάσουν κοινά αποδεχτό πρόγραμμα διακυβέρνησης με το οποίο θα διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο. Ο Μαλάς ήταν και στην εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου αν και τα προηγούμενα κομματικά στελέχη διέρρεαν ότι δεν υπήρχε εισήγηση και ότι θα γινόταν ελεύθερη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή γύρω από όλα τα ονόματα που κατά καιρούς είχαν συζητηθεί από το κόμμα της Αριστεράς.

Ο Σταύρος Μαλάς θα κατέλθει ως “ανεξάρτητος” υποψήφιος και το ΑΚΕΛ θα τον στηρίξει. Η εξαγγελία τοποθετείται χρονικά μετά τις 20 Αυγούστου με προοπτική ο προεδρικός υποψήφιος να παραπεμφθεί για επικύρωση σε έκτακτο παγκύπριο συνέδριο αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι διαδικασίες δεν απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. «Επιτέλους έχουμε υποψήφιο» τόνισε με ανακούφιση ηγετικό στέλεχος που σημείωσε ότι τα διαδικαστικά θα τα δουν στην πορεία. Πάντως κομματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά σίγουρα θα παραπεμφθεί στις κομματικές ομάδες βάσης προς συζήτηση και επικύρωση για να καταλήξει τελικά στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού θα σημάνει και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος της Αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μέτρησε το ήθος του Σταύρου Μαλά όπως και το γεγονός ότι διευκόλυνε τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΑΚΕΛ όπου χρειάστηκε, όπως στην περίπτωση με τον Μάικ Σπανό που δεν επέμεινε να τεθεί σε ψηφοφορία το όνομά του ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επικύρωση της υποψηφιότητας του γνωστού επιχειρηματία.

Στα συν μέτρησε και η εμπειρία του στην προηγούμενη προεδρική εκλογική αναμέτρηση με ανθυποψήφιο τον Νίκο Αναστασιάδη και το γεγονός ότι συγκέντρωσε ένα ικανοποιητικό ποσοστό υπό τα τότε δεδομένα με νωπή ακόμη τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Στα ψηλά δώματα της Εζεκίας Παπαϊωάννου εκτιμούν ότι η υπόθεση με τον Μάικ Σπανό θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα με το που θα μπούν στα βαθιά του προεκλογικού αγώνα.

Πάντως στελέχη επιμένουν ότι το ΑΚΕΛ θα μπορούσε αν είχε την πολιτική βούληση να κάνει την ανατροπή στο κομματικό σκηνικό και να δημιουργήσει άλλα δεδομένα στο εν πολλοίς διαμορφωμένο σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Σημειώνουν με νόημα ότι μπορούσε να γίνει επιλογή ενός νέου, με μέλλον, με περγαμηνές στον τομέα δράσης του, που να ικανοποιεί όσους αποστασιοποιούνται από τα κόμματα. Αυτά τα στελέχη είναι εκείνα που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα την επιλογή ενός υποψηφίου στο πρότυπο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Βεβαίως δεν εκλείπουν από τα ψηλά δώματα και όσοι υποστηρίζουν την ανατροπή με υποψήφιο είτε τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου είτε ένα στέλεχος όχι της πρώτης γραμμής από το χώρο του Δημοκρατικού κόμματος. Η επιχείρηση να πλασάρουν αυτές τις επιλογές στην Εζεκία Παπαϊωάννου αποδείχθηκε δύσκολη, αφού αυτές οι επιλογές δεν απασχόλησαν επίσημα συνεδρίες συλλογικών οργάνων.

Ανδρούλα Ταραμουντά “Φ”

>>> Το ΑΚΕΛ έχει υποψήφιο: Τον Νίκο Αναστασιάδη!

One thought on “Μαλάς ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, στην πράξη στήριξη Αναστασιάδη…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.