Ελληνικό ΥΠΕΞ για Εϊντε: «Τον ικανοποιεί να αναλάβει τη θέση του εκπρ. Τύπου τουρκικής Κυβέρνησης»

Xριστοδουλίδης: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» οι δηλώσεις Ειντε»

Άμεση ήαν η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνέντευξη του Νορβηγού ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην εφημερίδα «Πολίτης» την Κυριακή. Το ελληνικό ΥΠΕΞ  ζητεί Διευκρινίσεις από τον Νορβηγό  για δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κράν Μοντάνα. 

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του, «σε σχέση με όσα αναφέρει ο κ. ‘Ειντε σε μία από τις συνεντεύξεις που απλόχερα μοιράζει», καλεί τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να δώσει διευκρινήσεις.

«Δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ. ‘Ειντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γιατί, προστίθεται, «έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. ‘Ειντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…».

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, επίσης, ότι ο κ. Έιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνικά έντυπα, εκφράζοντας απορία γι’ αυτό. Περιμένουμε δε πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών», σημειώνεται.

Τέλος, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. ‘Ειντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής Κυβέρνησης».

Η φράση του στην ίδια συνέντευξη  «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου», καταλήγει στο συμπέρασμα το ΥΠΕΞ, «είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει».


Όσον αφορά το δείπνο της 6ης Ιουλίου, ο κ. Ειντε, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», αφήνει να νοηθεί πως «υπήρξε πράγματι πρόταση Τσαβούσογλου, που θα ικανοποιούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά», αμφισβητώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για υπαναχώρηση της τουρκικής την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, ο κ. Άιντε απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος.


«Προφάσεις εν αμαρτίαις» οι δηλώσεις Ειντε»

Σκληρή απάντηση δίνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Ειντε, ο οποίος σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» αμφισβητεί τη Λευκωσία και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τα διαδραματισθέντα στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Οι αναφορές του κ. Ειντε, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημόσια έχει επισημάνει. «Δηλαδή, ότι δυστυχώς ο κ. Άιντε σε πολλές περιπτώσεις πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικές διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί τον κ. Eιντε να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».

ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

>>> Εκφραστής και υποστηριχτής των τουρκικών θέσεων ο Άιντα, υπογραμμίζει το ΔΗΚΟ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.