ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Ο ενταφιασμός της ΔΔΟ

Γράφει ο  Άθως Κοιρανίδης   

Η 7η Ιουλίου 2017 θα παραμείνει στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος ως η ημέρα θανάτου της Δι-κοινοτικής Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας. Το πρωτοφανές συνταγματικό τερατούργημα που επινόησε πριν 6 και πλέον δεκαετίες η αποικιοκράτισσα Βρετανία για να διαιρεί και να βασιλεύει μόνιμα στο νησί μετά την αποχώρησή της, απεβίωσε στον δοκιμαστικό σωλήνα των πολιτικών εργαστηρίων των Αγγλο-Αμερικανών, πριν προλάβει να εμφυτευθεί και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο πειραματόζωο.

Οι παρανοϊκές μαξιμαλιστικές θέσεις του ατίθασου νεο-σουλτάνου Ερντογάν, έσωσαν κυριολεκτικά την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκ θαύματος, αφού οι νέες υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, σε συνδυασμό με τις κληρονομηθείσες υποχωρήσεις των προκατόχων του, κατέλυαν την Κυπριακή Δημοκρατία και την αντικαθιστούσαν με ένα θνησιγενές πολιτειακό και συνταγματικό τερατούργημα υποτελές στην Τουρκία και ελεγχόμενο από τους Αγγλο-Αμερικανούς.

Η ΔΔΟ ήταν κλινικά νεκρή από τον Απρίλιο 2004 όταν ο κυπριακός λαός απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία το Σχέδιο Ανάν.  Η ανίκανη ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, όχι μόνο δεν διέγνωσε το γεγονός, αλλά συνέχισε να αιθεροβατεί, ελπίζοντας στο θαύμα της κάμψης της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της βελτίωσης του περιεχομένου της ΔΔΟ. Αντί να αναθεωρήσει την στρατηγική της με βάση τη βούληση του λαού και τα νέα διεθνή δεδομένα, συνέχισε τις άκαρπες συνομιλίες χασομερώντας και βοηθώντας  την Τουρκία να εδραιώσει την κατοχή, να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και να απο-ενοχοποιηθεί. Η εξαγγελία του Ερντογάν μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις παραμέτρους του ΟΗΕ και προσφεύγει στο Σχέδιο Β ή αν χρειαστεί στο Σχέδιο Γ, παρέχει εξαιρετική ευκαιρία στην Ελληνοκυπριακή πλευρά να βγει από την καταστροφική παγίδα της ΔΔΟ, να την ενταφιάσει μια για πάντα, να επανατοποθετήσει το Κυπριακό στην ορθή του βάση και να θωρακίσει την Κυπριακή Δημοκρατία επιτυγχάνοντας συνταγματικές βελτιώσεις που θα την καταστήσουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό και προηγμένο δημοκρατικά κράτος. Η υφιστάμενη ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία έχει αποδειχτεί για άλλη μία φορά ανίκανη να διαχειριστεί τις εξελίξεις και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες του ΔΗΣΑΚΕΛ παρουσιάζονται τόσο πωρωμένοι και συγχυσμένοι που εξευτελίζονται δημόσια ψευδόμενοι ότι τάχατες ποτέ δεν έχουν ακούσει εναλλακτικές προτάσεις στρατηγικής, (ως να μην όφειλαν να τις έχουν εκπονήσει οι ίδιοι) παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν υποβληθεί πολλές τέτοιες τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από δεξαμενές σκέψεις και επιστημονικές ομάδες. Οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και των πλείστων άλλων μικρότερων κομμάτων που κινούνται στην σκιά των δύο μεγάλων κομμάτων και των προηγούμενων Προέδρων της Δημοκρατίας, γελοιοποιούνται στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν την θέση τους από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το ΔΗΣΑΚΕΛ χωρίς όμως να έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν τον θάνατο της ΔΔΟ, να την αποκηρύξουν και να υιοθετήσουν νέο πλαίσιο λύσης και νέα στρατηγική.

Εκ των πραγμάτων, το κυπριακό πρόβλημα έχει μπει σε νέα εποχή. Η υφιστάμενη ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία έχει αποδειχθεί ανάξια των περιστάσεων, αφού όχι μόνο δεν μπόρεσε να κατανοήσει τα ιστορικά γεγονότα και να προβλέψει τα οφθαλμοφανή, αλλά δεν είναι καν σε θέση να αντιληφθεί τα νέα δεδομένα, πόσω μάλλον να τα διαχειριστεί. Γι’ αυτό πρέπει να αποχωρήσει και να δώσει τα ηνία σε νέα.

Η νέα πολιτική ηγεσία θα πρέπει να εξοπλιστεί με την δημοκρατική ψήφο του λαού. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2018, επιβάλλεται όπως προηγηθεί δημοψήφισμα για το αν ο κυπριακός λαός επιθυμεί την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίου κράτους ή τη μετεξέλιξή της σε Δι-Κοινοτική Δι-ζωνική Ομοσπονδία. Στο δημοψήφισμα αυτό πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων ώστε να προβάλλεται η θέση ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας και μόνο λαός. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δεσμεύει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τον στόχο και την στρατηγική που θα ακολουθήσει για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επίλυση του προβλήματος.

* Πρόεδρος Πνοής Λαού.

>>> Προσπαθούν να πείσουν τον Λαό πως η Διχοτόμηση και ο έλεγχος της Κύπρου από την Τουρκία, είναι επανένωση/απελευθέρωση!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.