Μαλάς-Άντρος: Συνεργασία νίκης [Αναστασιάδη]

Συνεργασία που θα οδηγήσει στη νίκη προς όφελος του λαού και του τόπου και όχι ευκαιριακή συμφωνία χαρακτήρισε τη συνεργασία του με το ΑΚΕΛ ο Σταύρος Μαλάς.

Ο κ. Μαλάς μετά την απόφαση του περασμένου Σαββάτου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είχε την Τρίτη μια πρώτη συνάντηση και διάλογο με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος εντός Σεπτεμβρίου θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση.

Ο κ. Κυπριανού απέρριψε τις επικρίσεις ότι ο Σταύρος Μαλάς δεν ήταν η πρώτη επιλογή του κόμματος και ότι παρατηρείτο το διάστημα αυτό δυστοκία στη λήψη αποφάσεων.

«Βρισκόμαστε ξανά με τον Σταύρο παρόλο που δεν χαθήκαμε και θέλω να το ξεκαθαρίσω, ο Σταύρος ήταν πάντοτε παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος ευρύτερα και όχι μόνο του ΑΚΕΛ. Να εκφράσω ξανά τη χαρά μου γιατί βρεθήκαμε και από αυτό το μετερίζι, εφόσον βέβαια το Έκτακτο Συνέδριο Σεπτεμβρίου υιοθετήσει τις αποφάσεις της ΚΕ, για να δώσουμε μαζί ξανά αγώνες για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού», ανέφερε.

Είπε ότι έγινε ένας ανοικτός, ειλικρινής και ξεκάθαρος διάλογος για τις θέσεις και τις αρχές πάνω στις οποίες θα βασίσει την πολιτική του πρόταση για τις εκλογές και εξέφρασε τη χαρά του γιατί διαπιστώνει ότι από την πρώτη στιγμή η ακεραιότητα, η εντιμότητα, το ήθος και οι ικανότητές του αναγνωρίζονται ευρέως από την ίδια την κοινωνία.

«Το όνομά του εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕ, γιατί πιστεύουμε ότι ο Σταύρος μπορεί να συσπειρώσει τους καλύτερους, να εκφράσει τους περισσότερους, να ανταποκριθεί στα οράματα της πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Είμαι αισιόδοξος ότι εφόσον η εισήγηση της ΚΕ για τη βάση του ΑΚΕΛ εγκριθεί, τότε οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα είναι έτοιμες να δώσουν τη μάχη για απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη» ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού, σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται ότι το ΑΚΕΛ επιχειρεί επανάληψη των προεδρικών του 2013, απάντησε ότι «αν αυτό είναι το μόνο επιχείρημά τους ενάντια στην υποψηφιότητα Μαλά θα δυσκολευτούν παρά πολύ να πείσουν, και λέω από τώρα ότι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτό θα πρέπει να τους ανησυχεί εκείνους, γιατί εμάς δεν μας ανησυχεί καθόλου».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, το διακύβευμα και τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών είναι ιστορικά και έχουν να κάνουν με το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως είναι προφανές ότι «τα πράγματα έχουν βαλτώσει και χρειάζεται να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση όχι για την όποια λύση, λύση η οποία θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές τις οποίες έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή και την τ/κ κοινότητα, και για αυτές τις αρχές αγωνιζόμαστε».

Ανέφερε εξάλλου ότι τεράστια σημασία έχει να γίνει μια δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου, ο τόπος μας να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και επιτέλους να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που μας έχουν κατακλύσει κυριολεκτικά.

«Και στο πρόσωπο του Σταύρου Μαλά θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζεται εκείνη η υποψηφιότητα η οποία εγγυάται σωστούς χειρισμούς για όλα αυτά τα ζητήματα και εμείς θα δώσουμε τη μάχη δυό φορές πιο ενωμένοι, πιο συσπειρωμένοι και πιο αποφασιστικοί προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο βήμα, να κερδίσουμε το αύριο του κυπριακού λαού, να εμπνεύσουμε δηλαδή τις δημιουργικές δυνάμεις, τη νέα γενιά τους εργαζόμενους, όλους όσοι προσδοκούν μια άλλη Κύπρο, μια Κύπρο ειρηνική, επανενωμένη με ανοικτή κοινωνία με άλλο παραγωγικό μοντέλο και με ανανεωμένη πολιτική ζωή και ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να εγγυηθεί ότι όταν και εφόσον αναλάβει την προεδρία, θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα με τον καλύτερο τρόπο για τον κυπριακό λαό, αυτός ο αγώνας είναι πολύ καλός και μπορούμε να τον κερδίσουμε», ανέφερε.

Ο Σταύρος Μαλάς στις δηλώσεις του εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την ηγεσία και τον κόσμο της Αριστεράς που μπήκαμε σε αυτό το γόνιμο προβληματισμό για να συμφωνήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις εκλογές.

«Όλοι γνωρίζετε ότι πορεύτηκα στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ το 2013 και το στίγμα που δώσαμε τότε κάτω από πολύ δύσκολες πολιτικές συνθήκες είναι να κοιτάζουμε τον κόσμο στα μάτια και να του προτείνουμε πολιτικές μακριά από ακροβατισμούς και ακρότητες, στηριγμένες στην αξιοπιστία την τεκμηρίωση και την ειλικρίνεια, και ένας από τους βασικότερους λόγους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για συζήτηση μιας νέας συνεργασίας είναι γιατί όσα λέγαμε το 2013 τόσο για το Κυπριακό όσο και για την οικονομία και ευρύτερα για ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου έχουν επαληθευτεί», ανέφερε.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι βρίσκεται εδώ σαν μια φυσική εξέλιξη μιας παραγωγικής πολιτικής διαδικασίας και όχι για να συνομολογήσει μια ευκαιριακή συμφωνία με το ΑΚΕΛ για να διαχειριστούμε τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Αλλά βρίσκομαι εδώ για να συμφωνήσουμε ένα πλαίσιο για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές για χάρη του απλού πολίτη που βιώνει τα αποτελέσματα μιας σύνθετης και πολύ δύσκολης κρίσης, για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα μας. Βρισκόμαστε εδώ για να συνομολογήσουμε μια συμφωνία που δεν θα έχει αποκορύφωμα να διαχειριστούμε τη διχοτόμηση, αλλά ως προμετωπίδα της πολιτικής μας τη διαχείριση της επανένωση της χώρας μας και να εργαστούμε σκληρά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια παρόλο που έγινε μια προσπάθεια για επίλυση, «δυστυχώς τινάχθηκαν όλα στον αέρα και φαίνεται ότι μας βολεύει περισσότερο να διαχειριζόμαστε την τουρκική αδιαλλαξία που είναι πρώτιστος λόγος για τη μη επίλυση, αλλά υπάρχει εδώ και 50 χρόνια και η ουσία είναι πώς πείθουμε ότι αυτή μπορεί να καμφθεί και πώς δημιουργούμε συμμαχίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάμψουμε την αδιαλλαξία και να επανενώσουμε τη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, «βρισκόμαστε εδώ για να συνομολογήσουμε προτάσεις που θα αγγίζουν κυρίως  τη νέα γενιά η οποία έχει πληρώσει και πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα από το οικονομικό μοντέλο και τις πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια ίσως και δεκαετίες. Το μέλλον της νέας γενιάς είναι η βραδύκαυστη  βόμβα που θα εκραγεί κάποια στιγμή στην κυπριακή κοινωνία με συνθλιπτικές επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές και υγείας», είπε.

Ο Σταύρος Μαλάς συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπήκε στην πολιτική για να φέρει δίπλα του ανθρώπους που την βλέπουν ως πολιτική πασαρέλα, η οποία τους δίνει την ευκαιρία για να πολιτεύονται.

«Μπήκα στην πολιτική στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, ένα ιστορικό κόμμα, για να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους ικανούς, αξιόλογους, ειλικρινείς και που έχουν προσφέρει στην κοινωνία, να προσφέρουν και στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό είναι το όραμά μας και η πολιτική που θα ακολουθήσουμε και να είστε σίγουροι ότι θα δώσουμε ένα νέο πολιτικό στίγμα μακριά από ακρότητες και ακροβατισμούς, αυτό κάναμε το 2013 και αυτό θα κάνουμε τώρα με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα το 2018 και θα κερδίσουμε τις εκλογές», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που ακούγονται και τα διάφορα σχόλια ότι ο Σταύρος Μαλάς δεν ήταν η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το ΑΚΕΛ τις συζητήσεις, για την εξεύρεση πιθανού υποψηφίου, «ο Σταύρος Μαλάς ήταν στα δύο ονόματα που συζητούσαμε, ήταν από τις πρώτες επιλογές του ΑΚΕΛ, επιδιώξαμε να κάνουμε ένα άνοιγμα ευρύτερο στην κοινωνία, δεν καταφέραμε να πείσουμε για εκείνο το άνοιγμα και ως εκ τούτου ο Σταύρος Μαλάς ήταν για μας μια πρώτη επιλογή και θεωρώ ως φυσιολογική την εξέλιξη».

Ανέφερε ότι με τον Σταύρο Μαλά το ΑΚΕΛ πορεύτηκε και πριν το 2013, ήταν υποψήφιος και στις βουλευτικές του 2011, πορεύτηκε με το κόμμα  και τα τελευταία πέντε χρόνια και ήταν μαζί σε όλες τις μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, δεν ανήκει οργανικά στο ΑΚΕΛ, αλλά ήταν πάντοτε ανάμεσα στις πρώτες επιλογές του ΑΚΕΛ. Και αν αυτό το μόνο επιχείρημα που θα έχουν όσοι θα θέλουν  να δυσφημίσουν την υποψηφιότητά του, πρέπει να ανησυχούν, αν σε όλα τα υπόλοιπα δεν θα βρουν κάτι να του καταλογίσουν , θα πρέπει να ανησυχούν», επανέλαβε.

Σε σχόλιο ο κ. Μαλάς κάλεσε όλους να θυμηθούν αν το 1988 ο κ. Βασιλείου ήταν η πρώτη ή η δεύτερη επιλογή του ΑΚΕΛ.

«Ήταν η δεύτερη, και το 1998 ήταν διαφορετική η πρώτη επιλογή, πρέπει να τα αφήσουμε αυτά πίσω, το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένας προβληματισμός και σε επίπεδο κοινωνίας, μιας ζύμωσης, δεν υπάρχει υποψηφιότητα που κατατέθηκε στο τραπέζι σήμερα ή από τις άλλες υποψηφιότητες, που δεν ήταν προϊόν ενός ευρύτερου προβληματισμού, και ενδεχομένως και διαφορετικών απόψεων όλα αυτά έχουν τελειώσει και αρχίζουμε μια διεργασία για να συνομολογήσουμε μια συμφωνία κι αυτό έχει σημασία και από κει και πέρα να κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και από το περιεχόμενο προτάσεών μας ως βάση της υποψηφιότητας», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

>>> Μαλάς ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, στην πράξη στήριξη Αναστασιάδη…

One thought on “Μαλάς-Άντρος: Συνεργασία νίκης [Αναστασιάδη]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.