Ο «άδικος θάνατος» γίνεται “δολοφονία” από τους καρτάσηδες…

ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΞΕΦΩΝΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ!

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του «Φ» ότι για μνημείο, στην κοινότητα Μαμωνιών της επαρχίας Πάφου, για ζεύγος δολοφονηθέντων από τους Τούρκους, δόθηκαν οδηγίες να γίνεται απλώς αναφορά σε «άδικο θάνατο», αντί σε δολοφονία όπως ήταν τα ιστορικά γεγονότα, τα εγκαίνια του μνημείου έχουν αναβληθεί προκειμένου να αλλαχθεί η επιγραφή ώστε να «αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα».

Ήδη, το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Σύνδεσμος Αποδήμων Μαμωνιών έχουν καταχωρήσει το περασμένο Σάββατο στον τοπικό Τύπο της Πάφου αγγελίες βάσει των οποίων τα εγκαίνια που ήταν προγραμματισμένα για την ερχόμενη Κυριακή αναβάλλονται. Στην αγγελία τονίζεται, ειδικότερα, ότι «το Κ.Σ. και ο Σύνδεσμος Αποδήμων Μαμωνιών, μετά το σχετικό δημοσίευμα, αποφάσισαν την αναβολή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου σφαγιασθέντων κατοίκων της κοινότητας από τους Τούρκους το 1958, μέχρι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα και να γίνει αλλαγή της επιγραφής».

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», στο μνημείο των δολοφονηθέντων Χρίστου και Παναγιώτας Κώστα αναγράφηκε, κατόπιν υποδείξεων των αρμοδίων, ότι το ζεύγος «έχασε τη ζωή του άδικα». Η διαπίστωση της αναφοράς αυτής στην επιγραφή που τοποθετήθηκε στο μνημείο προκάλεσε σάλο, αφού σύμφωνα με το βιβλίο «Μαμώνια, στον περίγυρο της αλήθειας, του μύθου και του παραμυθιού» του φιλολόγου και πρώην διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Νέαρχου Νεάρχου, που κατάγεται από την κοινότητα, ο , οι οποίοι το 1958 ήταν 75 ετών αμφότεροι, είχαν δολοφονηθεί αναίτια, καθώς εργάζονταν ένα πρωινό του Αυγούστου στα χωράφια τους, από Τούρκους της περιοχής. Σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής μάλιστα αναφέρεται ότι τα κεφάλια τους είχαν αποκοπεί από τα σώματά τους και χρησιμοποιούνται τα ρήματα «εσφάγησαν» και «κατακρεουργήθησαν».

Κάτοικοι και απόδημοι, που αντέδρασαν έντονα ζητώντας αλλαγή στα όσα αναφέρονται ως αιτία του χαμού του ζεύγους, ανέφεραν στον «Φ» πως το συγκεκριμένο λεκτικό υποβλήθηκε ουσιαστικά στην τοπική Αρχή από την υπηρεσία μνημείων του υπουργείου Παιδείας το 2012, όταν το τότε Κοινοτικό.

Συμβούλιο αιτήθηκε την υλοποίηση του μνημείου. Οι φορείς των Μαμωνιών εξήγησαν το τι είχε συμβεί στην περίπτωση εκείνη, αλλά οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου τμήματος του υπουργείου επέμειναν, όπως υποστηρίζουν οι φορείς της κοινότητας, ότι θα έπρεπε να αναγραφεί η φράση «που έχασαν άδικα τη ζωή τους», χωρίς να γίνεται λόγος για δολοφονία ή σφαγιασμό.

Ντόρα Χριστοδούλου

>>> Μνημείο σφαγιασθέντων έγινε μνημείο «άδικων θανάτων»!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.