Οι ομογενείς της Μελβούρνης «γυρίζουν» στο Ρέθυμνο

60 χρόνια ζωής συμπλήρωσε η Κρητική αδελφότητα Μελβούρνης. Η Ευαγγελία Γαγάνη, ομογενής στην Αυστραλία, επέστρεψε στην γενέτειρα του πατέρα της, το Ρέθυμνο για να δωρίσει στη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη το επετειακό λεύκωμα.

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα μοιράστηκε με το προσωπικό και τον Πρόεδρο της βιβλιοθήκης τις εμπειρίες παλαιών και νέων μεταναστών στη μακρινή χώρα της Αυστραλίας, λαμβάνοντας θερμά συγχαρητήρια για την τήρηση των ελληνικών ηθών και εθίμων που φέρνουν κοντά τις δύο πατρίδες.

Προσέχει κι αγαπά «σαν τα μάτια της» τον γενέθλιο τόπο του πατέρα της, το Ρέθυμνο. Η Ευαγγελία Γαγάνη ζει στη Μελβούρνη, όμως η καρδιά της χτυπά για την Κρήτη.

Πέρασαν 60 χρόνια από την ίδρυση της Κρητικής αδελφότητας της Μελβούρνης και τώρα, ένα λεύκωμα με τους ανθρώπους που ξεκίνησαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον ελληνισμό της διασποράς, θα κοσμεί τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου.

Την Ελληνοαυστραλή, Ευαγγελία Γαγάνη υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου, Μιχάλης Τρούλης και Μαριάννα Ρουκουνάκη που εξήραν τις προσπάθειες των αποδήμων στο να κρατήσουν ζωντανά τα ελληνικά κύτταρα πολιτισμού στην μακρινή ξενιτειά.

Στις μέρες μας συντελείται ένα νέο κύμα μετανάστευσης με την ελληνική παροικία στην Αυστραλία να βοηθά και πάλι τους νεομετανάστες σε ό,τι χρειαστούν, ενώ τηρούν παράλληλα, ευλαβικά τα ελληνικά ήθη και έθιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στη Μελβούρνη, 150 παιδιά, διδάσκονται κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.