ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το άκαιρο δίλημμα της Τερέζα Μέι

Πριν από μερικές μέρες η επικοινωνιακή ομάδα των Συντηρητικών διέγραψε τη φωτογραφία της Τερέζα Μέι από την αρχική σελίδα του κόμματος στο ίντερνετ. Ποιος πήρε την απόφαση για τη «διαγραφή» δεν το μάθαμε ακόμη. Παρόλα αυτά, το συμβάν δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το σκηνικό που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα στη Βρετανία.

Στους Συντηρητικούς επικρατεί πολεμικό κλίμα. Πίσω από την επιφανειακή ηρεμία, σιγοβράζουν έριδες και έχθρες. Πολλά στελέχη του κόμματος χρεώνουν στην Τερέζα Μέι το ότι το κόλπο με τις πρόωρες εκλογές απέτυχε οικτρά, με αποτέλεσμα μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Υπάρχει φυσικά και το θέμα του Brexit, πάνω στο οποίο δεν υπάρχει καθαρή στρατηγική. Ανέκαθεν μοιρασμένοι ανάμεσα στους ευρωσκεπτικιστές και τους φιλοευρωπαίους, πολλοί βουλευτές και υπουργοί σήμερα είναι έτοιμοι ακόμη και να ρίξουν την Πρωθυπουργό για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Μάλιστα αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως με το κόμμα να βρίσκεται σε δεινή θέση, θα γίνουν κινήσεις για ανατροπή και αντικατάστασή της προτού τελειώσει αυτή η χρονιά.

Η Τερέζα Μέι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στη θέση της. Ξέρει πως υπάρχουν πολλοί που σιγοπριονίζουν την καρέκλα της και πως επιθυμούν την πτώση της. Σε ένα μήνυμα ενότητας κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός της να σταματήσουν να τη συκοφαντούν, διαφορετικά διακινδυνεύουν να επιτρέψουν την άνοδο του Εργατικού Τζέρεμι Κόρμπιν στην εξουσία. «Η επιλογή είναι εγώ ή ο Τζέρεμι Κόρμπιν και κανένας δεν τον θέλει» τόνισε.

Το «κανένας δεν τον θέλει» είναι φυσικά σχετικό. Ναι, κανένας στους Τόρις δεν συμπαθεί τον ηγέτη των Εργατικών, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους υπόλοιπους. Όπως έδειξαν και οι εκλογές του περασμένου Ιουνίου αλλά και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, το ποσοστό των ψηφοφόρων, ειδικά των νεαρότερων σε ηλικία που επιθυμούν εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην πρωθυπουργία, συνεχώς αυξάνεται. Ο ηγέτης των Εργατικών είναι πλέον ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Η στρατηγική τού «ή εμείς ή οι άλλοι» είναι η χειρότερη που μπορεί να ακολουθήσει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, η οποία δεν μπορεί να φανταστεί πως υπάρχει άλλη επιλογή από την ίδια. Οι ψηφοφόροι, όμως, δεν συμφωνούν και είναι έτοιμοι να της το αποδείξουν μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, δηλαδή μόλις η χώρα προσφύγει και πάλι στις κάλπες. Δηλαδή, σύντομα.

Ξένια Τούρκη “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.