Συναγερμός για το Βαρώσι και τις τουρκικές μεθοδεύσεις

Μέρος των σχεδιασμών στους οποίους άρχισε να προβαίνει η τουρκική πλευρά έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα, φαίνεται ν’ αποτελεί η χθεσινή απόφαση που λήφθηκε στα κατεχόμενα για επιστροφή των Μαρωνιτών σε τρία κατεχόμενα χωριά τους. 

Υπό το πρίσμα αυτό αντιμετώπισε η Κυβέρνηση τη σχετική απόφαση που λήφθηκε στα κατεχόμενα, η οποία στην πρώτη της αντίδραση έκανε λόγο για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κρανς Μοντάνα, με στόχο τη διαιώνιση του στάτους κβο που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή.

Την ίδια ώρα, άκρως ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η χθεσινή απόφαση που λήφθηκε στα κατεχόμενα αποτελεί μόνο την αρχή των τουρκικών σχεδιασμών και πως μεθοδεύεται από πλευράς Τουρκίας το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ, η οποία χαρακτηρίζει την απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, ως πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με την Μιλιέτ, ξεκίνησε η πρωτοβουλία για μονομερές άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, ώστε οι Ε/κ που ζούσαν στην πόλη πριν από το 1974 να μπορούν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση.

Αναφέρει περαιτέρω ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων συζητήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους και πως τους είπαν ότι στην περίπτωση που αποτελέσει ένα βήμα προς τη λύση, τότε θα το στηρίξουν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι θα είναι μια κίνηση παρόμοια με εκείνη του ανοίγματος, μονομερώς, των οδοφραγμάτων το 2003, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόταση συζητήθηκε και στη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. «Η Άγκυρα αντέδρασε θετικά στην πρόταση των Τ/κ και δόθηκαν οδηγίες να ξεκινήσουν εργασίες», γράφει η Μιλιέτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο βήμα αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους. «Το άνοιγμα των χωριών αυτών είναι το πρώτο βήμα. Θα δούμε τι θα αντιμετωπίσουμε με τη διαδικασία επιστροφής στα χωριά και θα έχουμε εμπειρία. Το άνοιγμα των τριών χωριών θα είναι προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα είναι πρόβα. Μετά θα έρθει η σειρά των Βαρωσίων», δήλωσε στην Μιλιέτ ανώτατη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Οι εξελίξεις και η διαφαινόμενη τουρκική κίνηση για την Αμμόχωστο έχει προκαλέσει συναγερμό στο Δήμο Αμμοχώστου, ο οποίος ζήτησε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς επίσης και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ  Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρει ότι την ερχόμενη εβδομάδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες, ο Δήμαρχος Αλέξης Γαλανός θα παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη για κατατόπιση αναφορικά με τις εξελίξεις και το θέμα της Αμμοχώστου.

>>> Προβοκάτσια από τους Τούρκους: Πρόβα για δήθεν άνοιγμα Βαρωσίων η απόφαση για τους Μαρωνίτες, λένε

One thought on “Συναγερμός για το Βαρώσι και τις τουρκικές μεθοδεύσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.