Αμερικανικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά την Navtex την εξέδωσαν οι …Τούρκοι στην Αττάλεια

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η αναγγελία δραστηριότητας αμερικανικού πολεμικού σκάφους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα στην επίμαχη περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα για έρευνες με το Barbaros η Τουρκία καθώς η NAVTEX εκδόθηκε όχι από την Λάρνακα, αλλά από τον τουρκικό σταθμό της Αττάλειας. 

Σύμφωνα με την NAVTEX 746/17 αμερικανικό πολεμικό σκάφος θα πραγματοποιήσει ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στις 31 Ιουλίου από τις 15.00 έως στις 20.59 στην περιοχή η οποία φαίνεται στον χάρτη.

Όλη αυτή η περιοχή κείται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και εντός της Ζώνης Ευθύνης SAR της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά το αίτημα για την έκδοση NAVTEX έπρεπε να έχει υποβληθεί στις κυπριακές αρχές και όχι στις τουρκικές. 

Την ίδια ώρα η Λευκωσία έχει αναγγείλει την διεξαγωγή μεγάλης πολυεθνικής άσκησης Έρευνας και Διάσωσης στις 2 Αυγούστου σε μια εκτεταμένη περιοχή δυτικά του Ακάμα, μέχρι και νοτιοδυτικά της Πάφου  ενώ περιλαμβάνει και χερσαίες περιοχές της Κυπριακης Δημοκρατίας.

Και η άσκηση αυτή έχει σημασία, γιατί η Τουρκία αμφισβητεί και την περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της γενικευμένης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Κύπρου.

Ν.Μ.

Liberal

4 thoughts on “Αμερικανικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά την Navtex την εξέδωσαν οι …Τούρκοι στην Αττάλεια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.