Τα διθυραμβικά λόγια της Βικτόρια Χίσλοπ για την Ελλάδα στην Guardian

«Για να αγαπήσεις την Ελλάδα, πρέπει να την αγκαλιάσεις»

Η Βικτόρια Χίσλοπ, η διάσημη συγγραφέας του «Νησιού» – και σύζυγος του Ian Hislop, εκδότη του σατιρικού περιοδικού Private Eye – σε συνέντευξή της στη Guardian, μιλά με διθυραμβικά λόγια για την Ελλάδα. Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Καρτ ποστάλ από την Ελλάδα», η Χίσλοπ αναφέρει πως η Πάτρα είναι μια ατελείωτη πηγή έκπληξης και γοητείας. «Eίμαι σίγουρη ότι χωρίς την Πάτρα δεν θα είχε γραφτεί αυτό το βιβλίο. Είναι μία πόλη που αντιπροσωπεύει τα άκρα της Ελλάδας, την ομορφιά και την ασχήμια, μια ατελείωτη πηγή έκπληξης και γοητείας». 

«Eίμαι σίγουρη ότι χωρίς την Πάτρα δεν θα είχε γραφτεί αυτό το βιβλίο»

Όπως λέει στη βρετανική εφημερίδα είχε απογοητευτεί από την πρώτη της επίσκεψη στην τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη,αλλά όταν επέστρεψε πέρσι ανακάλυψε μια νέα πλευρά της Πάτρας. «Για να αγαπήσεις την Ελλάδα, πρέπει να την αγκαλιάσεις, όχι να απελπιστείς από το χάος, που χαρακτηρίζεται από τα καταρρέοντα αρχοντικά κτίρια, τα μαύρα παντζούρια στα παράθυρά τους που κρύβουν το αεράκι. Αυτά τα κτίρια είναι κρησφύγετα, δραματικά, που περιμένουν να σωθούν και προσθέτουν στην συναρπαστική υφή της πόλης».

Συνεχίζοντας την αφήγησή της, η συγγραφέας περιγράφει πόσο εντυπωσιάστηκε από τη «μαγευτική» γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, ενώ στη συνέχεια εξυμνεί την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα, αναφερόμενη στο θέατρο Απόλλων που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Έρνστ Ζίλερ τον 19ο αιώνα.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα», προσθέτει. «Πρόκειται για έναν αισιόδοξο ναό, όπου συναντιούνται το γήινο με το θεϊκό. Όλη η εκκλησία απεικονίζει μια ευχάριστη γιορτή της ζωής», καταλήγει.

Η υπόθεση του νέου της βιβλίου:

Κάθε βδομάδα, στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν αλλεπάλληλες καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή. Με τις σαγηνευτικές ομορφιές της Ελλάδας που απεικονίζουν, αυτές οι καρτ ποστάλ δίνουν χρώμα στη ζωή της. Μετά από έξι μήνες, ξαφνικά, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της την έχει ήδη μαγέψει. Η Έλι έχει πειστεί ότι πρέπει να δει αυτή τη χώρα με τα μάτια της. Το πρωί που αναχωρεί για την Αθήνα, φτάνει στο γραμματοκιβώτιό της ένα σημειωματάριο.

Οι σελίδες του διηγούνται την ιστορία της οδύσσειας ενός άντρα που ταξιδεύει στην Ελλάδα.

2 thoughts on “Τα διθυραμβικά λόγια της Βικτόρια Χίσλοπ για την Ελλάδα στην Guardian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.