Δυο χρόνια ποινή φυλάκισης στην Έφη Ηροδότου

«Πλήρωσε» συναισθηματικά…

Δυο χρόνια ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στην 29χρονη Έφη Ηροδότου, η οποία ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα τον Δεκέμβριο του 2007 με θύμα τον 16χρονο Αιμίλιο Ιωάννου.

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή στην πρώτη κατηγορία που αφορά πρόκληση θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη κατά παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα.

Απόφαση καταπέλτης θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτή που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στην 29χρονη Ηροδότου για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου.

Ο Δικαστής Χρίστος Ρασπόπουλος, στην αιτιολόγηση της απόφασής του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Δεν έχω αντιληφθεί μέσα από τα λεγόμενα της Κατηγορούμενης, ως αυτά προκύπτουν μέσα από τις συνεντεύξεις της με λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας και των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, οποιαδήποτε στοιχεία ειλικρινούς μεταμέλειας. Βέβαια, τόσο η Κατηγορούμενη κατά την ανωμοτί δήλωσή της όσο και διά μέσου του συνηγόρου της, εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια ενός ανθρώπου.

Πλην όμως, φαίνεται από την έκθεση του τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και στην επιστολή των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα συναισθήματα τα οποία η κατηγορούμενη φέρει σε σχέση με το επίδικο συμβάν, είναι συναισθήματα θυμού, πικρίας και αδικίας. Ως η ίδια αναφέρει, συμπληρώνει η απόφαση, έχει «πληρώσει» συναισθηματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά το λάθος της, που στοίχισε τη ζωή σε ένα άνθρωπο.

Ενώ δηλαδή, έστω και την υστάτη, παραδέχεται ότι διέπραξε ένα λάθος, εντούτοις θεωρεί ότι το έχει ξεπληρώσει λόγω των γεγονότων και συναισθημάτων που βίωσε στη συνέχεια. Τα συναισθήματα αυτά, σύμφωνα με την Κατηγορούμενη, πηγάζουν από τη διάσταση και τη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η απόφαση.

Το Δικαστήριο επέβαλε επίσης στέρηση άδειας για 2.5 χρόνια και 10 βαθμούς ποινής.

Τα 10 σημεία που την «άδειασε» το δικαστήριο 

Πριν την ανακοίνωση της ποινής ο δικαστής του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε στα γεγονότα  καθώς και στους ισχυρισμούς της υπεράσπισης της Έφης που με ζητούσε την αθώωση της και ποτέ δεν παραδέχθηκε ενοχή για το θανατηφόρο δυστύχημα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης και αξιοσημείωτα ήταν τα 10 ακόλουθα σημεία στα οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δικαστής:

  • «Η κατηγορούμενη αδιαφόρησε πλήρως για την ασφάλεια άλλων οδηγών. Η όλη συμπεριφορά και ο τρόπος οδήγησης της δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως εγωιστικός και τέτοιος που δείχνει αδιαφορία για την ασφάλεια άλλων οδηγών. Οδήγησε αλόγιστα, επικίνδυνα αλλά και απερίσκεπτα υπό τις περιστάσεις και δεν μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια στιγμιαίου λάθους ή σφάλματος».
  • «Η κατηγορούμενη εξέφρασε την θλίψη της για την απώλεια ενός ανθρώπου. Πλην όμως φαίνεται από την έκθεση του τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και στην επιστολή των Υπηρεσιών ψυχικής υγείας τα συναισθήματα τα οποία η κατηγορούμενη φέρει σε σχέση με το συμβάν είναι συναισθήματα θυμού, πικρίας και αδικίας. Ως η ίδια αναφέρει έχει «πληρώσει» συναισθηματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά το λάθος της. Ενώ δηλαδή, έστω και την υστάτη, παραδέχεται ότι διέπραξε ένα λάθος, εντούτοις θεωρεί ότι το έχει ξεπληρώσει λόγω των γεγονότων και συναισθημάτων που βίωσε στη συνέχεια».
  • «Σε ότι αφορά δημοσιεύματα από ΜΜΕ ήταν εξωγενής παράγων που δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής για να δικαιολογεί μείωση της. «Κρίνω τα ότι τα όποια δημοσιεύματα σε σχέση με την πορεία της υπόθεσης ή ακόμα και κακεντρεχή ή κακόβουλα ή συκοφαντικά σχόλια σε ΜΜΕ, αποτελούν εξωγενή παράγοντα ο οποίος δεν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ως εξωδικαστική τιμωρία δυνάμενη να οδηγήσει στη μείωση της ποινής».
  • «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξη των αδικημάτων. Για το εν λόγω χρονικό διάστημα η συμπεριφορά της ίδιας της κατηγορούμενης έχει τη δική της σημασία. Όταν για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης ευθύνεται ο κατηγορούμενος τότε δεν μπορεί να την επικαλείται ως ελαφρυντικό παράγοντα».
  • «Η κατηγορούμενη γνώριζε από το 2011 ότι ήταν καταζητούμενη και για την επανεκδίκαση της υπόθεσης και η ίδια απέφυγε ή παρέλειψε να προσέλθει στην Κύπρο και να θέσει τον εαυτό της ενώπιον Δικαστηρίου. Επέλεξε να μην τεθεί νωρίτερα στην διάθεση των αρχών. Ως ανέφερε η ίδια, δεν ήταν έτοιμη να παρακολουθήσει την δικαστική διαδικασία. Υπό αυτό το πρίσμα, η όποια καθυστέρηση παρατηρείται από την 3.3.2011 βαρύνει εξ ολοκλήρου την κατηγορούμενη και δεν μπορεί να την επικαλείται ως ελαφρυντικό παράγοντα».
  • «Ο συνήγορος της κατηγορουμένης αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει στην ενδεχόμενη μελλοντική σταδιοδρομία της κατηγορούμενης η επιβολή ποινής. «Στην προκειμένη περίπτωση να συνυπολογιστεί και συνυπολογίζεται το γεγονός ότι η κατηγορούμενη δεν φαίνεται να έχει αναπτύξει επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα ή σταδιοδρομία της οποίας θα διακοπεί συνεπεία της επιβολής ποινής».
  • «Επισημαίνω ότι σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας η κατηγορούμενη δεν παρουσιάζει στο παρόν στάδιο μείζονα ενεργό ψυχοπαθολογία. Γίνεται απλά εισήγηση όπως η κατηγορουμένη αναπτύξει συνεργασία με ψυχολόγο με στόχο την ψυχολογική επεξεργασία του δυστυχήματος, την ποινικής διαδικασίας και του εγκλεισμού.
  • Θα πρέπει περαιτέρω να σημειωθεί ότι σε σοβαρά αδικήματα τα οποία βρίσκονται σε έξαρση και επιβάλλεται η ανάγκη για αυστηρή και αποτρεπτική ποινή, οι προσωπικές περιστάσεις είναι ήσσονος σημασίας».
  • «Λαμβάνω υπόψη ότι η κατηγορούμενη μετά τη διάπραξη των αδικημάτων επέδειξε εθελοντική δράση και συμμετείχε ενεργά σε δραστηριότητες της εκκλησίας». Επισημαίνω βέβαια ότι η εθελοντική προσφορά της κατηγορούμενης δεν εξομοιώνεται…»
  • «Κρίνω ότι στην παρούσα υπόθεση δεν υφίστανται τέτοια περιστατικά που να δικαιολογούν την αναστολή της ποινής, ιδιαίτερα λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος και την έξαρσης που παρουσιάζει η διάπραξη του. Τα ελαφρυντικά στοιχεία που τέθηκαν δεν είναι αρκετά ώστε να δικαιολογούν την αναστολή της επιβληθείσας ποινής φυλάκισης»

Γιατί μόνο 2 χρόνια…

Σύμφωνα με το άρθρο 210 του ποινικού κώδικα, κεφ.154, «όποιος λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης, ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια, χωρίς πρόθεση επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τεσσάρων ετών ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δυο χιλιάδες πεντακόσιες λίρες».

Ο δικαστής μίλησε για την έξαρση των θανατηφόρων δυστυχημάτων ενώ αναφέρθηκε σε παλαιότερες αποφάσεις και στην ανάγκη αποτρεπτικών ποινών.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, την ταχύτητα, την αδιαφορία σε προειδοποιήσεις από τους επιβάτες και την επί μακρόν επιμονή και εκούσια πορεία πολύ κακής οδήγησης, όπως για παράδειγμα τα φώτα τροχαίας. Ως ελαφρυντικοί παράγονται θεωρούνται μεταξύ άλλων, η λανθασμένη στάθμιση της κατάστασης, το λευκό οδικό μητρώο, ο καλός χαρακτήρας, η παραδοχή κατά τη δίκη και η ειλικρινής μεταμέλεια. Ελαφρυντικό είναι επίσης και το κατά πόσο το θύμα είναι στενός φίλος ή συγγενής του οδηγού και το έντονο συναισθηματικό αποτέλεσμα που είχε ο θάνατος του στον οδηγό.

Η Έφη Ηροδότου κρίθηκε ένοχη στο αδίκημα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και στο αδίκημα μη συμμόρφωσης με φώτα τροχαίας. Ωστόσο δεν ήταν κατηγορούμενη για το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενη όλα αυτά τα χρόνια και δεν ήρθε στην Κύπρο για να δικαστεί καθώς δεν υπάρχει αδίκημα για φυγοδικία.

Ως εκ τούτου, ο δικαστής λαμβάνοντας υπόψη και τα ελαφρυντικά που κατέθεσε η υπεράσπιση της κατηγορουμένης και τους μετριαστικούς παράγοντες, της επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών. Επιπλέον η κατηγορούμενη αποστερείται του δικαιώματος της να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης για περίοδο 2,5 ετών από σήμερα και της επιβάλλονται περαιτέρω 10 βαθμοί ποινής.

>>> Στις 3 Αυγούστου η ποινή στους γονείς της Ε. Ηροδότου

3 thoughts on “Δυο χρόνια ποινή φυλάκισης στην Έφη Ηροδότου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.