ΑΟΖ – Ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα

Η Ουάσινγκτον «πάγωσε» κάθε σκέψη και προσπάθεια της Άγκυρας για να αναμείξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο βρώμικο παιγνίδι που η ίδια παίζει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Φ», στην αμερικανική πρωτεύουσα, Μιχάλη Ιγνατίου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. «Η πολιτική για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Σας παραπέμπουμε στο υπουργείο Άμυνας για την ερώτησή σας σχετικά με το αμερικανικό πλοίο», υπέδειξε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για να δρα όπως επιθυμεί στην κυπριακή ΑΟΖ, και μάλιστα δύο αμερικανικές εταιρείες, η Noble και η ExxonMobil έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρώτη προχώρησε εδώ και μερικά χρόνια σε γεωτρήσεις, η δεύτερη θα το πράξει πολύ σύντομα. Το εγχείρημα της Τουρκίας για εμπλοκή αμερικανικού πολεμικού πλοίου σε τουρκική ΝAVTEX, δημοσιοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν Λευκωσία και Αθήνα. Oι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν ζήτησαν την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους.

Η Λευκωσία και χθες διά στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού Εκπροσώπου τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι Αμερικανοί ουδέποτε ζήτησαν από την Τουρκία την έκδοση οποιασδήποτε ΝAVTEX. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν απαιτείται η έκδοση ΝAVTEX σε όλες τις ασκήσεις και σε όλες τις περιπτώσεις, διότι είναι οδηγία προς ναυτιλλομένους. Η άσκηση που έκαναν οι Αμερικανοί, τόνισε, δεν παρενοχλούσε τη ναυσιπλοΐα. Πρόσθεσε ότι η άσκηση δεν αφορούσε εξερεύνηση ούτε προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης της οικονομικής ζώνης.

>>> Αποκαλυπτική των νέων υποχωρήσεων της κυβέρνησης η δήλωση Κασουλίδη για ΦΑ, λέει ο Ν. Παπαδόπουλος

3 thoughts on “ΑΟΖ – Ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.