Στην Αλγερία οι γυναίκες κάνουν κρυφά την «επανάσταση του μπικίνι» – Ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ

Χιλιάδες γυναίκες στην Αλγερία αποφάσισαν να οργανωθούν για να σπάσουν την απαγόρευση που επιβάλλουν οι άνδρες και οι ριζοσπάστες ισλαμιστές να εμφανίζονται με μπικίνι στην παραλία.

Το κίνημα ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου 2017, όταν μια νεαρή γυναίκα 27 ετών, με το ψευδώνυμο Σάρα, αποφάσισε να δράσει, όπως δήλωσε η ίδια στην αλγερινή εφημερίδα «Le Provincial». Ενώ πρώτα πέρασε όλη την ημέρα στην παραλία χωρίς να τολμήσει να βγάλει τα ρούχα της και να μείνει με το μπικίνι, η «Σάρα» γύρισε στο σπίτι της και δημιούργησε έναν μυστικό λογαριασμό στο Facebook, καλώντας τα μέλη της οικογένειάς της να συγκεντρωθούν με μαγιό και μπικίνι στην παραλία.

Πράγματι, στις 5 Ιουλίου, πενήντα περίπου γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην παραλία, μέλη της οικογένειας της «Σάρα», αλλά και κάτοικοι της παραλιακής πόλης Annaba όπου διαμένει η νεαρή κοπέλα.

Το κίνημα πήρε αμέσως διαστάσεις σε όλη την Αλγερία. Στην τελευταία τους συγκέντρωση ήταν 3.600 οι γυναίκες που αψήφησαν τις απαγορεύσεις της θρησκείας και της κοινωνίας και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να ντύνονται ελεύθερα στην παραλία, όπως κάνουν και οι άνδρες.

«Πολλές γυναίκες που ντύνονται αποκλειστικά με μπουρκίνι είναι επίσης μέλη της ομάδας και ενθαρρύνουν τις πιο δραστήριες να προχωρήσουν… Σκοπός τους δεν είναι να επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο ντύσιμο στην παραλία, αλλά να ενθαρρύνουν την διαφορετικότητα, η οποία αντανακλάται στην αλγερινή κοινωνία, και την ελευθερία να επιλέγουν τα ρούχα που θα φοράνε ως γυναίκες στην σύγχρονη εποχή», έγραψε η δημοσιογράφος Lila Mechakra, η πρώτη που έγραψε για το κίνημα του μπικίνι στην εφημερίδα «Le Provincial».

Οπως ήταν φυσικό, αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανδρες έγραψαν υβριστικά μηνύματα για τις γυναίκες, τους ζήτησαν «να πάνε να ντυθούν», τις αποκάλεσαν «πόρνες». Ορισμένοι, μάλιστα, δημιούργησαν το hashtag «#Κάνω μπάνιο με το χιτζάμπ μου, αφήνω τη γύμνια στα ζώα».

>>> Τανζανία: Πέντε γυναίκες λιντσαρίστηκαν σε «κυνήγι μαγισσών»

2 thoughts on “Στην Αλγερία οι γυναίκες κάνουν κρυφά την «επανάσταση του μπικίνι» – Ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.