Ανοιχτή επιστολή Χριστόφια προς τον ΠτΔ

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΠΕΡΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ

Kώδωνα κινδύνου οριστικής διχοτόμησης ή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία σημαίνει ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά, εκφράζοντας φόβους για ένα καταστροφικό σενάριο για την Κύπρο.

Δείτε την ανοιχτή επιστολή του Δ. Χριστόφια εδώ

Κάθετες είναι οι διαφωνίες του για τους χειρισμούς που έγιναν στο Κραν Μοντάνα, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία κάλυψε τα νώτα της» και βρέθηκε βήματα μπροστά κι αυτό μαρτυρεί «η δυσφορία των Ηνωμένων Εθνών που δακτυλοδείχνει τη δική μας πλευρά». Επικρίνει τη «συνωμοσιολογία» σε βάρος του Έσπεν Μπαρθ Άιντε για να σημειώσει ότι «δεν κάλυψε και δεν καλύπτει τα λάθη και τις παραλείψεις, τα σκαμπανεβάσματα, τις παλινδρομήσεις και τα παίζω ξηπαίζω της δικής μας πλευράς».

Σε ό,τι αφορά στο επίμαχο θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων, ο κ. Χριστόφιας καταθέτει τη δική του ερμηνεία, σημειώνοντας ότι: «ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε τον ΓΓ ότι η Τουρκία δέχεται την ακύρωση των εγγυήσεων, καθώς και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. Ζήτησε 15 χρόνια ισχύος της παραμονής 650 Τούρκων στρατιωτών και 950 Ελλαδιτών, δηλαδή αυτά που προβλέπονται στη Συνθήκη Συμμαχίας, και αναθεώρηση –όχι ακύρωση– σε 15 χρόνια. Αυτό ηχεί απαράδεκτο στα αφτιά μας. Και είναι». Διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσο δεν θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση για αλλαγή ή διαφοροποίηση αυτής της θέσης της Τουρκίας, ώστε μετά από ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα εκαθορίζετο μέσα από τις συνομιλίες και με τη βοήθεια του ΓΓ, για ακύρωση της παρουσίας των όποιων στρατευμάτων.

Ο κ. Χριστόφιας εκτιμά πως το αίτημα για μηδέν στρατό από την πρώτη στιγμή είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά. Και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον Τσαβούσογλου να στρεψοδικήσει, λέγοντας στον ΓΓ ότι δεν του είπε κάτι τέτοιο, και να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται μερικά βήματα μπροστά. Επικαλούμενος πληροφορίες του από αξιόπιστες πηγές, σημειώνει ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, ένα σκαλί κάτω από τον ΓΓ, είναι χολωμένοι με την ε/κ πλευρά.

Ο τέως Πρόεδρος τονίζει την ανάγκη για πρωτοβουλίες και μέμφεται τον Πρόεδρο ότι προέβη σε παραχώρηση για την εκ περιτροπής προεδρία αφού τη δαιμονοποίησε. Απευθυνόμενος προς όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υποδεικνύει πως πρέπει να κατανοήσουν ότι λύση του Κυπριακού χωρίς εκ περιτροπής δεν πρόκειται να υπάρξει.

Διερωτάται τι γίνεται με την Αμμόχωστο και αν συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική διχοτόμηση ή και προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία και αντί να καταρτιστεί πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξελίξεων, οι κυβερνώντες συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε και δίνουν το μήνυνα πως Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει. Ο Δ. Χριστόφιας εκφράζει φόβους για ένα καταστροφικό σενάριο για την Κύπρο και καλεί τον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς σκοπιμότητες.

Από ποια θέση να μετακινηθούμε;

«Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι θα επαναρχίσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό δίχως να μετακινηθούν οι δύο πλευρές από τις θέσεις που υποστήριξαν στο δείπνο στο Κραν Μοντάνα», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Μπορεί να είναι όντως αφέλεια. Αλλά, από ποια θέση πρέπει να μετακινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά; Από τη θέση πλήρους και οριστικής αποχώρησης ΟΛΩΝ των κατοχικών στρατευμάτων και πλήρους και οριστικής κατάργησης των τουρκικών εγγυήσεων; Να μετακινηθεί σε πιο… διαλλακτικές θέσεις από αυτές;

Να αποδεχτεί, ας πούμε, την τουρκική αξίωση να μην υπάρξει συμφωνία με ημερομηνία λήξεως των εγγυήσεων και της αποχώρησης όλων των στρατευμάτων; Διότι, μόνο αυτό έμεινε να μετακινηθεί…

Αρ. Μιχαηλίδης

Φιλελεύθερος

>>> Αυτοί έχουν τη λύση [και τις λίρες], οι υπόλοιποι είναι προδότες

4 thoughts on “Ανοιχτή επιστολή Χριστόφια προς τον ΠτΔ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.