ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΓΚΥΡΑΣ: Προίκα 30.000 «Ευρωπαίοι» Μόγγολοι

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως για να… διαφοροποιηθεί στο θέμα των Εγγυήσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει τη δική της εκδοχή για τις τέσσερις ελευθερίες που θα εφαρμοστούν στην Κύπρο για Τούρκους υπηκόους. Με βάση τη λογική αυτή, η τουρκική πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει μετά τη λύση να μεταφερθούν στην Κύπρο 30.000 Τούρκοι υπήκοοι, για να είναι ίσος ο αριθμός με τους Ελλαδίτες, που διαμένουν στο νησί ( αναλογία 1:1 και όχι 4:1).

Συγκεκριμένα, τούτο σημαίνει, πως πέραν από όσους θα πάρουν υπηκοότητα μετά την επίτευξη συμφωνίας, που καθορίστηκε στις 220.000 (Τουρκοκύπριοι και έποικοι), τους εποχικούς εργάτες, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους σε τουρκικές εταιρείες, τους τουρίστες, θα μεταφερθούν και άλλοι περίπου 30.000 για να «ισοφαρίσουν» με τους Ελλαδίτες που διαμένουν στην Κύπρο. Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα που θα δώσει η τουρκική πλευρά; Όπως εξηγούσε πρόσφατα και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε συνομιλητές του, στο θέμα των Εγγυήσεων η θέση που υποβλήθηκε μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, από 15 σε 10 χρόνια. Είναι προφανές από τα όσα εξήγησε, πως επιμένουν πως δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, αλλά αναθεώρηση για συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων για συνέχιση ή κατάργηση του συστήματος. Με βάση αυτή τη θέση είναι προφανές πως χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας να μην μπορεί να υπάρξει αλλαγή του συστήματος Εγγυήσεων και των επεμβατικών «δικαιωμάτων».

Σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα, για την τουρκική πλευρά δεν τίθεται θέμα πλήρους αποχώρησης. Οι Τούρκοι θέλουν μόνιμη παρουσία στρατευμάτων στο νησί. Σε επαφές που έχουν πραγματοποιήσει με ξένες κυβερνήσεις, οι Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως ο αριθμός των στρατευμάτων θα κινείται στους 2.000 και θα εδρεύουν σε μια στρατιωτική βάση, που θα είναι κυρίαρχη και θα βρίσκεται στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Αυτή η βάση, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στην περιοχή της Κυθρέας, όπου σήμερα βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη δύναμη πυρός των κατοχικών δυνάμεων. Η επιλογή γίνεται καθώς γειτνιάζει με τη Λευκωσία.

Κώστας Βενιζέλος

>>> Τα μυστικά του Κυπριανού με τον Άιντε

2 thoughts on “ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΓΚΥΡΑΣ: Προίκα 30.000 «Ευρωπαίοι» Μόγγολοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.