Αλωνίζουν στην κατεχόμενη Β.Κύπρο οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Η τουρκική διπλωματία εκμεταλλεύεται στο έπακρο το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά.

Αξιωματούχοι της χώρας  πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με ξένες κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια διασφάλισης – σε  περίπτωση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων – μόνιμης στρατιωτική παρουσίας στην Κύπρο, με τη δημιουργία και διατήρηση στρατιωτικής βάσης στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, με περίπου 2.000 στρατιώτες.

Η Αγκυρα προβάλει την αξίωσή της ως μέρος μονομερούς εγγυοδοσίας, σε μια προϋπόθεση συμβιβαστικής διεξόδου για το Κυπριακό.

Το θέμα τίθεται συνεχώς από τους Τούρκους αξιωματούχους σε διάφορες ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες κυρίως σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, αφού ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση τίθεται θέμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, προχωρούν ένα βήμα υποδεικνύοντας περιοχή κοντά στην κατεχόμενη Κυθρέα, ως ιδανική για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, αφού εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη δύναμη των κατοχικών στρατευμάτων, είναι η έδρα της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας και είναι πολύ κοντά στη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, η παραδοχή του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζτίλ Ναμί σε συνέντευξή του στον Πολίτη για τα επεμβατικά δικαιώνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Η θέση της τ/κ πλευράς ήταν ότι το επεμβατικό δικαίωμα πρέπει να παραμείνει μέχρι την επανεξέταση για ένα χρονικό διάστημα. Είπαμε ότι αυτή η περίοδος θα αφορά τρεις εκλογικές περιόδους (προεδρικές θητείες) όμως και γραπτώς σημειώσαμε ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και μικρότερη», είπε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ο Οζτίλ Ναμί ανέφερε ότι δεν προβλέπει ουσιαστικές κινήσεις πριν από τις Προεδρικές εκλογές αλλά πρέπει να κρατηθούν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά και να γίνονται συνομιλίες σε ανεπίσημο επίπεδο.

ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΤΑ… ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟ ΤΣΟΓΛΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του «προεδρικού» αναφέρεται ότι ο κ. Ακιντζί μιλώντας στα πλαίσια φεστιβάλ σταφυλιού στη Γαλάτεια είπε ότι αν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση θα είναι στη βάση της πολιτικής ισότητας των συνιστωσών πολιτειών και ότι θα υπάρχει και εκ περιτροπής προεδρία.  Είτε οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχθούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με ομοσπονδιακή συμφωνία είτε θα συνεχίσουν να εδραιώνονται στο νησί δύο ξεχωριστές οντότητες, ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προχωρεί σε αξιολόγηση της κατάστασης, ανέφερε ότι οι δυο κοινότητες μοιράζονται την ίδια γεωγραφική θέση, και ότι η σχέση που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ τους είναι αυτή της ειρήνης, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παραιτηθεί από τη γλώσσα της ειρήνης.

Δημήτρης Μανουσάκης

>>> Οι Τούρκοι δεν θέλουν εγγυήσεις για τη ασφάλειά τους: Θέλουν εγγυήσεις για τα κλεμμένα τους

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.