Η Τουρκία στέλνει τις τ/κ εταιρείες στις ελεύθερες περιοχές

Προς τις ελεύθερες περιοχές φαίνεται ότι σπρώχνει η Τουρκία τις επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, αναγκάζοντάς τες να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση, κόβοντάς τους παράλληλα τον δρόμο για διεθνείς συναλλαγές. 

Η εν λόγω κίνηση, ενδεχομένως να συνδέεται με το λεγόμενο «Σχέδιο Β» της κατοχικής δύναμης, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ήταν οι εξαγγελίες για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους και οι φήμες για άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων, οι οποίες ωστόσο διαψεύστηκαν.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Bakis, η παράνομη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα σταμάτησε πρόσφατα να «πιστοποιεί» διεθνείς συμβάσεις για τις τοπικές επιχειρήσεις, μπλοκάροντας έτσι κάθε συναλλαγή με επιχειρήσεις εκτός Κύπρου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλες οι διεθνείς συναλλαγές των εταιρειών της «ΤΔΒΚ» είναι υποχρεωτικό να «πιστοποιούνται» τόσο από τον αρμόδιο φορέα του λεγόμενου Υπουργείου Εσωτερικών του ψευδοκράτους όσο και από την «τουρκική πρεσβεία» στα κατεχόμενα.

Αναλυτές από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι λόγω αυτής της εξέλιξης, οι τοπικές επιχειρήσεις θα υποφέρουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να στραφούν προς τις επιχειρήσεις των ελεύθερων περιοχών, προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Πάντως, η ίδια τουρκοκυπριακή εφημερίδα θέτει ζήτημα κατά πόσον αυτή η κίνηση, η οποία έρχεται λίγο μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο, αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σχεδίου Β» της Τουρκίας στο πλαίσιο των πιέσεων που επιδιώκει να ασκήσει η Τουρκία για το Κυπριακό.

Δεν απαγορεύεται το εμπόριο με τα κατεχόμενα

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο προϊόντων με τα κατεχόμενα δεν απαγορεύεται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου και το Τμήμα Τελωνείων, η εισαγωγή προϊόντων μέσω των οδοφραγμάτων υπόκειται στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και επιτρέπεται στον βαθμό που αυτά παράχθηκαν ή υπέστησαν την τελική οικονομική τους μεταποίηση στα κατεχόμενα.

Κατά την άφιξή τους στα οδοφράγματα, τα προϊόντα θα πρέπει να συνοδεύονται από το κατάλληλο πιστοποιητικό που εκδίδει το τουρκοκυπριακό ΚΕΒΕ, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο στα οδοφράγματα παρατηρηθεί κάποια παρατυπία ή το προϊόν που εντοπίζεται είναι νέο και δεν έχει καταγραφεί κατά το παρελθόν, το Τμήμα Τελωνείων ειδοποιεί το αντίστοιχο Υπουργείο (π.χ. για αγροτικά προϊόντα καλείται το Υπουργείο Γεωργίας), το οποίο το ελέγχει και πράττει αναλόγως του κανονισμού, προκειμένου να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές και να διακινηθούν κανονικά ή να επιστραφούν.

Χρήστος Μιχάλαρος

>>> Οι Τούρκοι δεν θέλουν εγγυήσεις για τη ασφάλειά τους: Θέλουν εγγυήσεις για τα κλεμμένα τους

One thought on “Η Τουρκία στέλνει τις τ/κ εταιρείες στις ελεύθερες περιοχές

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.