Τελέσθηκε το 21ο μνημόσυνο Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού – περισσότερα

Στην παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου τελέστηκε την Κυριακή στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου, στο Παραλίμνι, το 21ο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Το μνημόσυνο τελέστηκε χωροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, της Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένης Θεοχάρους, του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη, βουλευτών, του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη, άλλων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Σε ομιλία του, ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, ζήτησε «το αυτονόητο» όπως είπε, δηλαδή «ενεργοποίηση των ενταλμάτων σύλληψης των δολοφόνων για να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε πως «ο γνωστός καλλιτέχνης Νότης Σφακιανάκης συμφώνησε με τον αείμνηστο Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο, έφτιαξε ένα μνημείο για τον Σολωμό για να τοποθετηθεί μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Ωστόσο», συνέχισε, «ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να φέρει στην Κύπρο το μνημείο και να τοποθετηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να τελειώσει αυτή η βασανιστική αναμονή» και να γίνει κατορθωτή η άφιξη στο νησί του μνημείου.

Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των νεκρών στο κοιμητήριο Παραλιμνίου στην παρουσία των επισήμων, οργανωμένης ομάδας από το ΕΛΑΜ, μοτοσικλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» και κατάθεση στεφάνων.

Οι μοτοσικλετιστές της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» κατέληξαν στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, αφού πραγματοποίησαν από την Παρασκευή οδοιπορικό κατά μήκος της νεκρής ζώνης,  συνοδευόμενοι από την μητέρα, την κόρη και την αδελφή του Τάσου Ισαάκ.

Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου μεταφέρθηκε και η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ με την οποία, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Πεττεμερίδης της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» «είχε μεταβεί πριν από 21 χρόνια στο οδόφραγμα της Δερύνειας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να φύγει από εκεί, αφού δολοφονήθηκε. Η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ αποτελεί φάρο για μας, είναι ένα σύμβολο αγώνα και προσπάθειας για την τελική δικαίωση της Κύπρου», είπε.

Πρόσθεσε ότι «21 χρόνια μετά τη θυσία των δύο ηρώων οι δολοφόνοι τους δεν έχουν καταδικαστεί και οι μοτοσικλετιστές απαιτούν από την Πολιτεία να κάνει ενέργειες, όπως απαιτήσαμε και πέρσι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποδοθεί η δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι τους αφού υπάρχουν τα εντάλματα σύλληψής τους. Απαιτούμε άμεσα και επιτακτικά την καταδίκη των δύο δολοφόνων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο οδόφραγμα της Δερύνειας ο κ. Πεττεμερίδης είπε ότι «αντί να υπάρχουν μνημεία για να τιμήσουμε τους δύο ήρωες, θα υπάρχει πλέον οδόφραγμα, το οποίο αποτελεί ντροπή για μας. Εικοσιένα χρόνια μετά δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο στο συγκεκριμένο χώρο και πρόθεση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού είναι να κάνει αυτό το μνημείο».

Είπε ακόμα ότι «οι μοτοσικλετιστές διεκδικούν τα απλά και βασικά τους δικαιώματα, την ελευθερία διακίνησης. Πέρσι όταν διασχίσαμε ολόκληρο το Βερολίνο και καταλήξαμε στην Κύπρο, δεν δείξαμε σε καμία περίπτωση ταυτότητα, ενώ στον ίδιο μας τον τόπο, είμαστε υπόχρεοι να πρέπει να δείχνουμε την ταυτότητα μας. Αυτό για μας είναι ντροπή και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να διεκδικούμε τα δίκαια αυτού του τόπου», ανέφερε.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Αλέκος Μιχαηλίδης της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» είπε ότι «σήμερα συγκεντρωθήκαμε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου για να τιμήσουμε τη θυσία των δύο ηρώων. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτός ο τόπος είναι κατεχόμενος και ότι η διακίνηση και η ελευθερία των ανθρώπων είτε υπό τον ήχο των μοτοσικλετών είτε χωρίς αυτόν, πρέπει να κερδηθεί».

Μετά το τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρώων, οι χίλιοι εκατό περίπου μοτοσικλετιστές από όλες τις πόλεις της Κύπρου μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου ατένισαν από μακριά το χώρο της θυσίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την κόρη και τη μητέρα του Τάσου Ισαάκ και την αδελφή του Σολωμού Σολωμού, με τη συνοδεία εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, εισήλθε μερικά μέτρα εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, όπου και κατέθεσε στεφάνια.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και εψάλη ο Εθνικός Υμνος. Στη συνέχεια οι μοτοσικλετιστές, υπό την διακριτική παρουσία των αστυνομικών της ΜΑΑΔ και άλλων ομάδων της αστυνομικής δύναμης, διαλύθηκαν χωρίς προβλήματα.

Ν. Παπαδόπουλος: Να θυμόμαστε την θυσία Ισαάκ και Σολωμού

Πρέπει να θυμόμαστε την θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, την τουρκική θηριωδία και βαρβαρότητα που οδήγησε στη δολοφονία τους και να αντλούμε διδάγματα από την τουρκική συμπεριφορά και επεκτατικότητα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σήμερα δεν ήρθαμε για να θρηνήσουμε τον άδικο χαμό τους, ήρθαμε για να τιμήσουμε την τίμια, ιερή μνήμη τους. Με τη θυσία και το μαρτύριό τους, οι Ισαάκ και Σολωμού, αφύπνισαν νυσταγμένες συνειδήσεις, όταν έφεραν στην επιφάνεια τον ακατάσχετα επιθετικό χαρακτήρα και τον αθεράπευτο βαρβαρισμό του τουρκικού όχλου, ο οποίος προβλήθηκε ζωντανά ή αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά σ’ όλο τον κόσμο» είπε, και πρόσθεσε πως «αφύπνισαν, όμως και δικές μας – σε Κύπρο και Ελλάδα – καταπονημένες συνειδήσεις».

Η θύμηση της θυσίας των δύο ηρωομαρτύτων του Παραλιμνίου «ας αποτελεί, για ηγεσία και λαό, προσκλητήριο για τιμή και ευθύνη και κάλεσμα για αγώνα λευτεριάς. Όπως ακριβώς αυτοί δεν αποδέχτηκαν ποτέ την κατοχή και έτρεξαν να ποτίσουν με το αίμα τους το δέντρο της αντίστασης, έτσι κι εμείς, ηγεσία και λαός, να μην την αποδεχτούμε ποτέ, όσα  χρόνια και να περάσουν, όσες δυσκολίες και να συναντήσουμε», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αν, συνέχισε, «εν ονόματι μιας επισφαλούς ‘όποιας λύσης, ενδώσουμε στην ωμή βία και τον απροκάλυπτο εκβιασμό της Τουρκίας, δεν θα είμαστε άξιοι των προγόνων μας, δεν θα είμαστε άξιοι των νεκρών μας και δεν θα είμαστε άξιοι των αγέννητων γενιών που έρχονται. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, ο ελληνισμός της Κύπρου έχει τελειώσει», είπε, και σημείωσε πως «πρέπει να πιστέψουμε στο δίκαιο του λαού μας, στην υπεράσπιση της ελευθερίας, τη διάσωση της πατρίδας μας και στην τελική δικαίωση».

Εξάλλου σε δηλώσεις ύστερα από το τρισάγιο που τελέστηκε στον τάφο των ηρώων στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «οφείλουμε τέτοιες μέρες να θυμόμαστε όχι μόνο τη θυσία των δύο ηρωομαρτύρων του Παραλιμνίου αλλά και τη τουρκική θηριωδία και βαρβαρότητα που οδήγησε στη δολοφονία τους και να αντλούμε διδάγματα από την τουρκική συμπεριφορά και επεκτατικότητα αλλά και εμψύχωση από τις θυσίες των ηρώων μας».

ΚΥΠΕ

>>> Ολοκλήρωση εκδηλώσεων εις μνήμη Ισαάκ και Σολωμού 

One thought on “Τελέσθηκε το 21ο μνημόσυνο Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού – περισσότερα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.