Ο προκλητικός Νορβηγός που χόρευε καρσιλαμά…

Ο μεγάλος διαπραγματευτής, πλασιέ της Τουρκίας, αποχαιρετά τον μεγάλο ηγέτη, ανδρείκελο της Άγκυρας…

Γράφει ο Φρίξος Δαλίτης

Ακόμα και την υστάτη ώρα, πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε φρόντισε να ρίξει τα καρφιά του κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, διότι του «χάλασε» το πάρτι. Είναι προφανές πλέον ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης έχει απωθημένα και μπήκε στη λογική της «εκδίκησης» των «κακών» παιδιών των Ελληνοκυπρίων και του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν του έκαναν το χατίρι να αποδεχθούν πλήρως τους όρους του παιχνιδιού που επέβαλε και έστω και την υστάτη να αρνηθούν παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην πατρίδα τους.

Ακόμα λοιπόν και την παραμονή της αναχώρησής του, στη συνάντηση αποχαιρετισμού που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εκτός από τους διάφορους χαρακτηρισμούς φιλοφρόνησης (αληθινός φίλος και πραγματικός ηγέτης) που φρόντισε να αποδώσει στον κατοχικό ηγέτη, έστρεψε και τα πυρά του κατά των Ελληνοκυπρίων. Απευθυνόμενος λοιπόν ο κ. Άιντε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και γενικά σε όλους στην Κύπρο, σημείωσε ότι δεν είναι «υγιές» να παραμένει κάποιος στην αίθουσα αναμονής, κατά την έκφρασή του, εννοώντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που να οδηγεί στη λύση του Κυπριακού.

«Εσείς σε αυτή την πλευρά το γνωρίζετε αυτό, κάτι που δεν το γνωρίζουν όλοι στην άλλη πλευρά». Η άλλη πλευρά είναι οι Ελληνοκύπριοι, που κατά τον κ. Άιντε δεν γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Από πού όμως άραγε ο κ. Άιντε κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα; Μπήκε ποτέ στη διαδικασία να ακούσει και να κατανοήσει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων; Μήπως δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο κόστος από αυτή την κατάσταση; Ποτέ όμως δεν το έπραξε. Αντίθετα, μάλιστα, από ένα σημείο της διαδικασίας και μετά, ήταν φανερό ότι είχε αρχίσει να στήνει το δικό του σκηνικό, με μοναδικό στόχο όχι να συμβάλει πραγματικά στη λύση του Κυπριακού, όπως οι φίλοι του της Unite Cyprus Now ισχυρίζονται, αλλά για να εμπλουτίσει το βιογραφικό του με μια επιτυχή αποστολή. Όταν λοιπόν αυτό δεν του βγήκε, άρχισε να παίζει ένα άλλο παιχνίδι και να συνδράμει και αυτός στο σκηνικό αποδόμησης του Αναστασιάδη, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο τού ασκούν πιέσεις.

Είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας εμφανές αυτό που έγινε. Αυτό άλλωστε εξηγεί και την παρουσία του και την τόση «θερμή» σχέση που έχει αναπτύξει με περίεργους –δήθεν ακτιβιστές– για το χατίρι των οποίων βρέθηκε στην οδό Λήδρας και φόρεσε κυπριακό γιλέκο χορεύοντας κυπριακό καρσιλαμά. Οι «ακτιβιστές» το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρωθεί στην κριτική τους έναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό εξηγεί επίσης την πρακτική που ακολουθούσε το τελευταίο διάστημα, των κρυφών συναντήσεων με Ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό εξηγεί και το γιατί ενώ μετέβαινε στην Ελλάδα για συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση, διευθετούσε συνάντηση και με την τουρκική πρεσβεία.

Παρόλα αυτά, κάποιοι –ευτυχώς όχι η πλειοψηφία– εξακολουθούν να θεωρούν υπερβολικά τα όσα λέγονται για τη στάση του συγκεκριμένου κυρίου. Δικαίωμά τους…

Φρίξος Δαλίτης, “Φ”

>>> Η στρατηγική του εποικισμού από την Τουρκία

2 thoughts on “Ο προκλητικός Νορβηγός που χόρευε καρσιλαμά…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.