Άντρας προκάλεσε σάλο στο διαδίκτυο με ένα ‘τιτίβισμα’ για μουσουλμάνες που αγόραζαν εσώρουχα

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας που θα διαβάσετε παρακάτω και στην οποία πρωταγωνιστούν ένας Καναδός δημοσιογράφος, δύο μουσουλμάνες που πήγαν να αγοράσουν εσώρουχα και έξαλλοι χρήστες του διαδικτύου, είναι να σκέφτεστε πριν γράψετε και δημοσιεύσετε οτιδήποτε!

Όλα ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα όταν ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Μichael Kane ο οποίος ζει και εργάζεται στο Τορόντο, παρατήρησε δύο μουσουλμάνες να εξέρχονται ενός καταστήματος πώλησης εσωρούχων. Για την ακρίβεια ένα κατάστημα της Victoria’s Secret. Προφανώς η εικόνα του φάνηκε άξια να την μοιραστεί με τους ακόλουθους του στο Twitter και έγραψε: «Είμαι απλά ένας δημοσιογράφος: είδα δύο σεμνά ντυμένες γυναίκες με θρησκευτικό εξοπλισμό στο κεφάλι να βγαίνουν από το κατάστημα της Victoria’s Secret στο εμπορικό κέντρο του Eaton».

Όπως ο ίδιος εξήγησε αργότερα το σχόλιο του είχε στόχο να τονίσει με θετικό τρόπο την διαφορετικότητα αλλά και πως επρόκειτο για μια καλοπροαίρετη παρατήρηση που εστιάζει στην πολυπλοκότητα της ζωής σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

Η παρατήρησή του αυτή όμως ήταν αρκετή για να δεχθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση μέσω των social media αλλά και κάποιων που έσπευσαν να σχολιάσουν το θέμα σε τηλεοπτικά πάνελ ή ραδιοφωνικές εκπομπές και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Σύμφωνα με τους επικριτές του, δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να αναφερθεί στο συγκεκριμένο περιστατικό με ανάρτηση το Twitter αφού είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να ψωνίζουν και οι μουσουλμάνες γυναίκες, όπως και η μη μουσουλμάνες εσώρουχα και φυσικά από όποιο κατάστημα επιθυμούν.

Μάλιστα πολλοί έκαναν αναρτήσεις κάνοντας την ίδια εισαγωγή με τον δημοσιογράφο («Είμαι απλά ένας δημοσιογράφος») και στη συνέχεια να αναφέρονται σε ένα καθημερινό, συνηθισμένο περιστατικό.

Πιο ψύχραιμη ήταν η αντιμετώπιση της δρ.Pamela Rutleedge η οποία ειδικεύεται στην ψυχολογία των media και μίλησε στο BBC Trending. Όπως εξήγησε η πρόθεση του δημοσιογράφου φαίνεται πως ήταν πράγματι αγνής πρόθεσης αν και όχι κάποιας ιδιαίτερης βαρύτητας σε ό,τι αφορά την ανάδειξη της ομορφιάς της πολυπολιτισμικότητας, όπως ο ίδιος υποστήριξε.

A Syrian Muslim woman looks at lingerie items displaced in the window of a shop in Damascus’s Hamidiyeh Bazaar.

Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που η δρ. Rutlendge σχολίασε τους επικριτές του Kane από όσους εμφανίζονται να είναι πιο «ευαίσθητοι» σε αυτά τα θέματα από τον δημοσιογράφο (ή τουλάχιστον έτσι εμφανίζονται σε social media). Όπως εξήγησε αυτά το κύμα επικριτικών σχολίων ενέχει τον κίνδυνο να αποτρέψει στο μέλλον κάθε συζήτηση σχετικά με την διαφορετικότητα. «Το Twitter δεν ενισχύει την διαφορετικότητα αλλά αντιθέτως κάνει πολλούς ανθρώπους διστακτικούς στο ενδεχόμενο να προβούν (σ.σ. σε μια ανάρτηση που αφορά) ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα ή να εκφράσουν κάποιο συναίσθημα που μπορεί να κριθεί ως “λάθος”).

Ο δημοσιογράφος απάντησε σε κάποιους από τους επικριτές του τονίζοντας πως οι απόψεις τους είναι σεβαστές αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε πως κάποιοι αποδίδουν προθέσεις και κρυφά νοήματα στη δική του ανάρτηση αν και είναι μια παρατήρηση που δεν υποκρύπτει κάτι άλλο. «Παρατηρώ. Δεν κρίνω. Και προτείνουν στους ανθρώπους να μην κρίνουν».

>>> Στην Αλγερία οι γυναίκες κάνουν κρυφά την «επανάσταση του μπικίνι» – Ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ

2 thoughts on “Άντρας προκάλεσε σάλο στο διαδίκτυο με ένα ‘τιτίβισμα’ για μουσουλμάνες που αγόραζαν εσώρουχα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.