11 Αυγούστου 1996: Από την δολοφονία του Ισαάκ στην εκτέλεση του Σολωμού

Η μαρτυρία του Μάριου Ματσάκη – Σολωμός ο “πελλός” κατά το ΑΚΕΛ – Από τότε γενίτσαροι…

Του Γιάννου Λύτρα

Ο Αύγουστος του 1996 σημαδεύτηκε από ακόμα μια τραγωδία, σχετική με την διαχρονική, πια, τραγωδία της εισβολής και της κατοχής. Τον Αύγουστο του 1996, η Κύπρος συγκλονίστηκε από τις άγριες δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και του ξάδερφού του, Σολωμού Σολωμού [τον οποίο μόλις τον Ιούλιο 2017, σε συνεδρία της Εθνικού Συμβουλίου, γενίτσαρος βουλευτής του ΑΚΕΛ αποκάλεσε “πελλόν”], οι οποίοι συμμετείχαν στην αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών και σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, κοντά στην νεκρή ζώνη και στο οδόφραγμα της Δερύνειας, αντίστοιχα.

Αρχικά, οι «Γκρίζοι Λύκοι», στις 11 Αυγούστου 1996, δολοφόνησαν τον Τάσο Ισαάκ, ο οποίος συμμετείχε στην αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών. Στη συνέχεια, στις 14 Αυγούστου, ημέρα της κηδείας του πρώτου, ο ξάδερφός του, Σολωμός Σολωμού, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, όταν ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την σημαία του ψευδοκράτους, στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Η πορεία των μοτοσικλετιστών που κατέληξε σε τραγωδία

Τον Αύγουστο του 1996, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών, διοργάνωσε ξανά την πορεία διαμαρτυρίας των μοτοσικλετιστών, κατά της τουρκικής κατοχής. Αυτή τη φορά, όμως, η πορεία είχε λάβει έναν διεθνή χαρακτήρα.

Στις 2 Αυγούστου, η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από την Πύλη του Βραδιμβούργου στο Βερολίνο, με σκοπό να κατέληγε, μια εβδομάδα αργότερα, στην κατεχόμενη Κερύνεια. Όπως δήλωνε ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χατζηκώστας, σκοπός ήταν η διεθνοποίηση του προβλήματος της Κύπρου. Μάλιστα, είπε, είχε ζητήσει και συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν την διεξαγωγή της πορείας, ωστόσο, πολλοί δεν ανταποκρίθηκαν.

Το κλίμα και οι ανησυχίες

Σύμφωνα με τον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, [γενίτσαρου] Μιχάλη Παπαπέτρου, είχε αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα φανατισμού, ότι οι μοτοσικλετιστές θα περνούσαν στην Αμμόχωστο και στην Κερύνεια, και θα «αφάνιζαν», κατά την έκφρασή του, την γραμμή διαχωρισμού και, έτσι, θα λυνόταν και το Κυπριακό.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, η Εκκλησία δυναμίτιζε περαιτέρω το κλίμα, με τις δηλώσεις υπέρ του εγχειρήματος των μοτοσικλετιστών. Σύμφωνα και με τον κ. Χατζηκώστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος, Χρυσόστομος Β’, ήταν ο κύριος χρηματοδότης της πορείας.

Οι δεύτερες σκέψεις: Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, είπε ότι εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, υπήρξε μια ενθάρρυνση, όπως και από διάφορα ΜΜΕ. Αυτή η στάση, άλλαξε, όμως, όταν όλοι αντελήφθησαν πως οι μοτοσικλετιστές εννοούσαν την κάθε λέξη που είπαν, ότι θα επιχειρούσαν να φτάσουν μέχρι την Κερύνεια και την Αμμόχωστο. Τότε, άρχισαν να γίνονται δεύτερες σκέψεις.

Πληροφορίες από την ΚΥΠ, αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη, ήρθαν για να κλιμακώσουν περισσότερο το αίσθημα της ανησυχίας. Συγκεκριμένα, όπως παραδέχθηκε και ο τότε αναπληρωτής «Πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς, είχαν δηλώσει ξεκάθαρα στα ΗΕ ότι, εάν παραβιάζονταν οι γραμμές του ψευδοκράτους, υπήρχε εντολή να πυροβολήσουν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο τότε Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοΐζος, ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Κύπρου, ο οποίος επέδειξε κατανόηση και το πρωί της 11ης Αυγούστου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στο Προεδρικό, όπου έγινε μια προσπάθεια εκ μέρους του δεύτερου για να πείσει τον πρώτο να ματαιώσει την πορεία. Τελικά, αυτό επετεύχθη και εξεδόθη διάγγελμα από τηλεοράσεως.

Η αντίδραση των μοτοσικλετιστών, μέχρι το μοιραίο

Βγαίνοντας από το Προεδρικό, ο κ. Χατζηκώστας, ήρθε αντιμέτωπος με την οργή των μοτοσικλετιστών, που επιχείρησαν να τον κτυπήσουν, για την απόφαση της ματαίωσης της πορείας μέχρι τα κατεχόμενα. Στην συνέχεια, οι χιλιάδες των μοτοσικλετιστών αποφάσισαν να μην δεχτούν την ματαίωση της πορείας και να προχωρήσουν με τους αρχικούς τους σχεδιασμούς, πλησιάζοντας στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Εκεί, οι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιές για να τους αποτρέψουν, δεν άργησε να ξεπροβάλει και η ομάδα των Γκρίζων Λύκων, που έφτασε από την Τουρκία με πλοίο και στην συνέχεια ενώθηκε με άλλες εθνικιστικές ομάδες των κατεχομένων.

Ο πετροπόλεμος και οι συμπλοκές δεν άργησαν να ξεκινήσουν, για να καταλήξουν στην δολοφονία του 24χρονου τότε, Τάσου Ισαάκ. Ο Ισαάκ δολοφονήθηκε από τους Γκρίζους Λύκους, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν Ε/κ, μέλος των μοτοσικλετιστών, που είχε εγκλωβιστεί στα συρματοπλέγματα. Οι μαινόμενοι Τούρκοι του επιτέθηκαν, τον έριξαν στο έδαφος και τον κτύπησαν μέχρι θανάτου.

Η δολοφονία του Σολωμού την ημέρα της κηδείας του Ισαάκ

Αμέσως μετά το τραγικό αυτό γεγονός, ο ξάδερφος του Ισαάκ, ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος και αναστατωμένος. Μαζί του και σύσσωμη η Κύπρος και κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου. Παρά το γεγονός ότι η κηδεία μετατέθηκε τρεις μέρες μετά την δολοφονία, η αγανάκτηση και ο εκνευρισμός δεν έλεγαν να κοπάσουν, ενώ ήταν γνωστό πως ανήμερα της κηδείας του Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου, ομάδα διαδηλωτών θα κατευθυνόταν στο οδόφραγμα της Δερύνειας για κατάθεση στεφάνων.

Και αυτό έγινε, τελικά, ενώ η ένταση δεν άργησε να εκδηλωθεί. Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, πυρά που τραυμάτισαν και κυανόκρανους των ΗΕ. Στο βίντεο που μετέδιδε τότε το MEGA Ελλάδος, φαινόταν το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε, από το οποίο κινδύνευσαν και τα τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν το γεγονός.

Τότε, όπως οι πλείστοι είχαν ξαπλώσει στο έδαφος υπό της οδηγίες των ΟΗΕδων, ο Σολωμός ξεφεύγει και κατευθύνεται προς τον ιστό της σημαίας. Μάταια ένας κυανόκρανος προσπάθησε να τον συγκρατήσει. Δευτερόλεπτα αργότερα, κι ενώ είχε ανέβει μέχρι τα μισά του ιστού, ακούγονται οι πυροβολισμοί και ο Σολωμός πέφτει στο έδαφος.

Κενάν Ακίν, ο κατηγορούμενος για την εκτέλεση Σολωμού

Στο βίντεο της εκτέλεσης, διακρίνεται πάνω στο τουρκικό φυλάκιο, με προτεταμένο όπλο, σημαδεύοντας τον Σολωμού και πυροβολώντας τον, ο τότε βουλευτής του ψευδοκράτους, Κενάν Ακίν. Ο Ακίν, με τη σειρά του, υποστηρίζει ότι την ημέρα εκείνη βρέθηκε στο φυλάκιο με την ιδιότητά του ως «βουλευτής». Έβγαλε το όπλο – πάντα οπλοφορεί, όπως υποστηρίζει – αλλά δεν πάτησε εκείνος την σκανδάλη.

Μ.Ματσάκης: «”Πολίτες” μας πυροβολούσαν με κυνηγετικά»

Ιδιαίτερα έντονος ήταν στην αφήγησή του στην ιστοσελίδα Offsite Cy, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος είχε βρεθεί στο οδόφραγμα της Δερύνειας την ημέρα που εκτελέστηκε ο Σολωμός Σολωμού. Ωστόσο, «έζησα από κοντά την δολοφονία και των δύο, του Ισαάκ και του Σολωμού. Οι σκηνές και οι στιγμές ήταν δραματικές.».

Ο κ. Ματσάκης, αρχικά, χαρακτήρισε ως «λάθος εκ μέρους του Γλαύκου Κληρίδη, την ματαίωση της πορείας των μοτοσικλετιστών, καθώς αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδρασή τους, με συνέπεια τις συμπλοκές και την δολοφονία του Ισαάκ.».

Όσο για την εκτέλεση του Σολωμού, ο κ. Ματσάκης μας αναφέρει: «δεν πίστευα ότι θα πυροβολούσαν στο ψαχνό, άοπλους πολίτες. Υπήρχε, μεν εντολή του ψευδοκράτους για να ανοίξουν πυρ, σε περίπτωση που παραβιάζονταν οι γραμμές τους, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τους Τούρκους.».

Πέραν από αυτό το περιστατικό, ο κ. Ματσάκης έδωσε δυναμικά το παρόν και σε άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε μια από αυτές, πολίτες των κατεχομένων, τους πυροβολούσαν με κυνηγετικά. Μάλιστα, υπήρξαν και τραυματισμοί γι’ αυτό παρέστη η ανάγκη για ασθενοφόρο, εναντίον του οποίου επίσης άνοιξαν πυρ.

Τέλος, ο κ. Ματσάκης, με εμφατικό τρόπο, μας είπε: «Τότε, διαπίστωσα ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με τους Τούρκους», τους οποίους χαρακτήρισε «βάρβαρους», ενώ επέκρινε και την λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στην βάση της οποίας πραγματοποιούνται προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

*Πληροφορίες από Ντοκιμαντέρ «Οι Νέοι Φάκελοι»

>>> Ο εξευτελισμός μας να γίνει τέλειος

One thought on “11 Αυγούστου 1996: Από την δολοφονία του Ισαάκ στην εκτέλεση του Σολωμού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.