Η ιστορία της γριάς Μιμής: Ξέμεινε στην Αμμόχωστο και την εντόπισαν Τούρκοι στρατιώτες

TΗΝ τελευταία πράξη της τραγωδίας, τον επίλογο ενός δράματος που 43 χρόνια μετά αφήνει ανοιχτές πληγές, αποτελεί η 14η Αυγούστου μέρα κατά την οποία ο ΑΤΤΙΛΑΣ ξαναχτύπησε με τη δεύτερη φάση της Εισβολής. 

Παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παρά την κατατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα, τα τουρκικά στρατεύματα στις 4 και 35 τα ξημερώματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα από την Μόρφου μέχρι την Αμμόχωστο. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο στη Διάσκεψη της Γενεύης όπου ο Ντενκτάς για ακόμη μια φορά είχε απορρίψει την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη.

Η Αμμόχωστος αποτελεί την ανοιχτή πληγή της εισβολής αφού 43 χρόνια μετά παραμένει εγκαταλελειμένη με τα κτήρια της να θυμίζουν πως κάποτε υπήρξε η πόλη σύμβολο της ακμής του νησιού από το 1960 μέχρι το 1974.

Σήμερα παραμένει πόλη φάντασμα με την Τουρκία να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των Αμμοχωστιανών που ζουν για την ημέρα της μεγάλης επιστροφής.

Ο πόνος από την πρώτη φάση της εισβολής 25 μέρες πριν και ο φόβος για την επόμενη μέρα που ξημερώνει, μέσα στο γενικό χάος που επικρατεί στην Κύπρο ανάγκασαν τους Βαρωσιώτες να εγκαταλείψουν την κοσμοπολίτικη πόλη τους. Η κυρία Μιμή ήταν από τους τελευταίους κάτοικους που την εγκατέλειψαν.

Το ΒΒC μετά την επικράτηση των τουρκικών στρατευμάτων σπεύδει στην Αμμόχωστο και βρίσκει στο σπίτι την κυρία Μιμή Νικολαΐδου. Για 13 μέρες η ηλικιωμένη γυναίκα παρέμεινε μονάχη της στο σπίτι της. Με παρέμβαση των κυανόκρανων η κυρία Μιμή γλιτώνει από τον ΑΤΤΙΛΑ και μεταβαίνει με ασφάλεια στις ελεύθερες περιοχές.

Έτσι έδιωξαν την τελευταία κάτοικο του Βαρωσιού- 2ο βίντεο

Ένα ιστορικό βίντεο ντοκουμέντο με την αποχώρηση της τελευταίας κατοίκου της Αμμοχώστου τον Αύγουστο του  1974 ανέβασε στο διαδίκτυο ο χρήστης Τάσος Δημητριάδης.

Στο συγκλονιστικό βίντεο φαίνονται άνθρωποι του ΟΗΕ να προσπαθούν να πείσουν την ηλικιωμένη να εγκαταλείψει το σπίτι της. Εκείνη αρχικά  δείχνει να μην θέλει να αποχωρήσει ωστόσο στο τέλος  καταφέρνουν να την μεταπείσουν. Αφού μαζεύουν ορισμένα σταφύλια από την αυλή του σπιτιού την οδηγούν προς το αυτοκίνητο. Με πόνο ψυχής στα μάτια, εκείνη μαζεύει τα λιγοστά υπάρχοντά της, βάζει τον σταυρό της και αφήνει για πάντα την αγαπημένη της πόλη.

Η συγκλονιστική ιστορία της Μιμής Νικολαΐδου – Η εισβολή του Αττίλα στην Αμμόχωστο

>>> Απόρρητο τηλεγράφημα της CIA: «Τρίτη φάση εισβολής εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδεχθούν τα τετελεσμένα…»

2 thoughts on “Η ιστορία της γριάς Μιμής: Ξέμεινε στην Αμμόχωστο και την εντόπισαν Τούρκοι στρατιώτες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.