Η Βρετανία θέλει «προσωρινή Τελωνειακή Ένωση» με την ΕΕ

Το Λονδίνο σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία «προσωρινή Τελωνειακή Ένωση» μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να υπάρξει «ήπια μετάβαση», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Άμεση η απάντηση της Κομισιόν η οποία ξεκαθαρίζει προς το Ηνωμένο Βασίλειο πως η ΕΕ δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το βρετανική κυβέρνηση πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές…

Η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει «μία μεταβατική περίοδο» με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρας θα διατηρήσει «στενή σχέση» με την ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός.

«Μία δυνατή προσέγγιση θα ήταν έχουμε μία προσωρινή Τελωνεικαή Ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ», αναφέρει διευκρινίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί νέες φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο».

«Θα έχουμε έτοιμο το τελωνειακό σύστημα, νομίζω στις αρχές του 2019, λίγους μήνες πριν αποχωρήσουμε», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Πρόσθεσε όμως ότι ενδεχομένως οι άλλες χώρες να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσουν αντίστοιχα συστήματα.

Μία συμφωνία για την μεταβατική αυτή περίοδο θα προσφέρει «τον αναγκαίο χρόνο… για την εισαγωγή νέων τελωνειακών συμφωνιών», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό «θα προσφέρει μία σιγουριά στις επιχειρήσεις και την δυνατότητα ήπιας μετάβασης».

Σε άλλη συνέντευξη, στο ραδιόφωνο του BBC, ο Βρετανός υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει «κάτι σαν δύο χρόνια» και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τερματισθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών, το 2022.

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατον, να υπάρξει διαπραγμάτευση για μία νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, πριν η χώρα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ τον Μάρτιο του 2019. Ομως, η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση δεν του επιτρέπει να διαπραγματευθεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

«Θα πρέπει να μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία διευθέτηση που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευθούμε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, να τις υπογράψουμε και να τεθούν σε ισχύ», θεωρεί ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Οι εργοδοτικές ενώσεις θεωρούν «ενθαρρυντική» την κυβερνητική πρόταση. «Ο χρόνος περνά και αυτό που τώρα είναι σημαντικό είναι να δοθεί το συντομότερο δυνατόν η αναγκαία εμπιστοσύνη για τη συνέχιση των επενδύσεων», δήλωσε ο Τζος Χάρντι, ο αναπληρωτής διευθυντής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης, της CBI.

Για τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Κρις Λέσλι, μέλος του κύκλου Open Britain και υποστηρικτή της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή η πρόταση προσωρινής τελωνειακής ένωσης δεν είναι παρά «ανέφικτη επιθυμία».

«Είναι εντυπωσιακό να υποδυόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε τις πιο ελεύθερες δυνατές εμπορικές ανταλλαγές και χωρίς σύγκρουση με τον πρώτο μας εταίρο , τη ΕΕ, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Τελωνειακή Ένωση», σχολίασε.

Οι διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ ξεκίνησαν τον Ιούνιο επί τριών σημαντικών κεφαλαίων: Τα μελλοντικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτικών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων. Οι Βρυξέλλες θέλουν να προχωρήσουν στη διευθέτηση αυτών των τριών θεμάτων πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση.

Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της βρετανικής αποχώρησης, το οποίο που θα υπολογιστεί σε ευρώ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Λονδίνο «θα σεβασθεί κάθε πραγματική διεθνή υποχρέωση». Όπως είπε μέχρι και τον Οκτώβριο δεν θα έχει συμφωνηθεί το ακριβές ποσό του «διαζυγίου» με την ΕΕ, προσθέτοντας πως «θα το συζητήσουμε πολύ, πολύ προσεκτικά, έτσι σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να δεσμευτούμε, δεν θα υπάρχει κάποιος αριθμός μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει την Τετάρτη στη δημοσιότητα τη θέση του για το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη για το τέλος του Αυγούστου.

Κομισιόν: Πρώτα πρόοδος για την αποχώρηση και μετά βλέπουμε…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατύπωση της επιθυμίας του Λονδίνου για «προσωρινή Τελωνειακή Ένωση» μετά το Brexit.

«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή της σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση των 27 χωρών-μελών, που έθεσαν κατά προτεραιότητα τρία θέματα προς διαπραγμάτευσιν: Τα μελλοντικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτικών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

«Όπως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψιν ο Μισέλ Μπαρνιέ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν “εμπορικές συναλλαγές άνευ περιορισμών” εκτός της ενιαίας αγοράς και της Τελεωνειακής Ένωσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί «παρά όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει τρίτη χώρα».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τη δημοσίευση από τη βρετανική κυβέρνηση νέων εγγράφων που περιλαμβάνουν τις θέσεις του Λονδίνου για τη διαπραγμάτευση «θετικό βήμα» που επιτρέπει «την εκκίνηση της φάσης 1 των διαπραγματεύσεων».

Η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη για το τέλος του Αυγούστου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.