Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΚΡΟΓIΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Στόχος η διατήρηση της ιστορικής και θρησκευτικής παράδοσης της Κύπρου.

Το χωριό μας, ο Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, ήταν από παλιά ξακουστό για τη σπηλιά του Αγ. Φανουρίου, που δεχόταν και δέχεται ακόμη και σήμερα προσκυνητές από ολόκληρη την Κύπρο.

Βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα στα δυτικά της πόλης της Κερύνειας, κοντά στο πρώην εργοστάσιο Σεβέρη, εκεί που το τοπίο άλλαζε μορφή και γινόταν απρόσιτο στον επισκέπτη, άγριο και απότομο, με χαμηλή βλάστηση από σχινιές και μερσινιές, και απότομους βράχους στη θάλασσα, η οποία άλλοτε λυσσομανούσε αγριεμένη και άλλοτε γαλήνευε σαν λάδι. Το τοπίο έχει αλλάξει κατά πολύ σήμερα λόγω της αλλοίωσης που υπέστη η περιοχή και η οποία απειλεί τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και την ταπεινή σπηλιά του Αγίου. Θλιβερότερο είναι το γεγονός ότι δεν  μπορούμε να κάνουμε τίποτα λόγω της συνεχιζόμενης  κατοχής. Μόνο να  κοιτάμε άφωνοι  και ανήμποροι, προσευχόμενοι με πόνο ψυχής!

Στη βραχώδη τούτη παραλία βρίσκεται κρυμμένη η σπηλιά του Αγ. Φανουρίου και λίγο πιο κάτω, μέσα στα απόκρημνα βράχια, διακρίνονται τα απολιθωμένα κόκκαλα του αλόγου του Αγίου, που και αυτά μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν από την επέμβαση ιερόσυλων. Η προσπέλαση στο χώρο της σπηλιάς γίνεται από μια στενή κατηφορική σκάλα, που καταλήγει στην είσοδό της. Ο προσκυνητής αντικρίζει στο εσωτερικό   αναμμένα καντήλια και εικόνες και αριστερά σε ένα πέτρινο ράφι τοποθετημένες φανουρόπιτες, οι οποίες αποτελούν το σύνηθες τάμα των πιστών στον Άγιο Φανούριο.

Καθώς λέει η παράδοση, καταδιωκόμενος ο Άγιος έφθασε στην Κύπρο από τη Μικρά Ασία και κολυμπώντας πάνω στο άλογό του βρήκε καταφύγιο σε τούτα τα βράχια  της Κερύνειας. Το άλογο μόλις έφθασε ξεψύχησε και τα κόκκαλα του με τα χρόνια απολιθώθηκαν στα βράχια. Ο Άγιος κρύφτηκε μέσα στη σπηλιά και αργότερα διέφυγε στην Κρήτη ή τη Ρόδο. Από τότε η σπηλιά αγιάστηκε και προσελκύει πιστούς προσκυνητές, που καταφθάνουν από όλο το νησί φέρνοντας τάματα και ζητώντας τη βοήθεια του Αγίου για τους ίδιους και τα προσφιλή τους πρόσωπα. Μαθητές και φοιτητές ζητούν τη βοήθεια του Αγίου στα μαθήματα και τις εξετάσεις τους, ανύπαντρες κοπέλες τάζονται στον Άγιο φέρνοντας φανουρόπιτες, και πολύς κόσμος ζητά από τον Άγιο να φανερώσει αυτό που επιθυμεί.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, του προπάππου μου γέρο διδάσκαλου Ιωάννη Γεωργιάδη,  ο Άγιος Φανούριος ήταν ο προστάτης των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι υπέφεραν από τις επιδρομές Σαρακηνών πειρατών που κατέφθαναν από τα αντικρινά μικρασιατικά παράλια και λυμαίνονταν τις παραλιακές περιοχές της Κερύνειας, αρπάζοντας για σκλάβους τους κατοίκους και  τα  νεαρά κορίτσια. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα χωριά της περιοχής –Καραβάς, Λάπηθος, Κάρμι, Τριμίθι, Πέλλα Πάϊς,  και άλλα – βρίσκονταν κτισμένα ψηλά στο βουνό του Πενταδακτύλου, όπου η περιοχή ήταν ασφαλέστερη και έτσι οι κάτοικοι μπορούσαν να προφυλαχθούν, όταν έβλεπαν από ψηλά τα καράβια των πειρατών να πλησιάζουν στο νησί. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο Άγιος, ο οποίος  καθώς φαίνεται ήταν ρωμαίος στρατιώτης, κρυβόταν στη σπηλιά και καταδίωκε τους πειρατές κτυπώντας τους με το κοντάρι του. Σε μια συμπλοκή μαζί τους, καταδιωκόμενος κατέπεσε με το άλογό του στα απόκρημνα βράχια. Το άλογο σκοτώθηκε και τα οστά του παρέμειναν και απολιθώθηκαν εκεί, ενώ ο Άγιος  κατάφερε να κρυφτεί στη σπηλιά. Τα σημάδια από τις αλυσίδες του αλόγου του παρέμεναν ως πρόσφατα χαραγμένα στους βράχους της περιοχής.

Πριν από την εισβολή του 1974, στην σπηλιά ετελείτο λειτουργία δύο φορές το χρόνο: την Πέμπτη της Αναλήψεως και στις 27 Αυγούστου ανήμερα της γιορτής του Αγίου. Από όλη την Κύπρο κατέφθαναν στη χάρη του προσκυνητές, και οι ψαλμωδίες των ιερέων, οι προσευχές των πιστών και ο φλοίσβος των κυμάτων έσμιγαν σε μια κατανυκτική  ατμόσφαιρα. Η τελευταία λειτουργία στη σπηλιά τελέστηκε την Πέμπτη της Διακαινησίμου (της Λαμπρής) το 1974.

Το 1973 κτίστηκε πάνω από την σπηλιά  ένα κάτασπρο εκκλησάκι με καμπαναριό, τάμα του ευσεβούς χριστιανού κύριου Πίττα προς τον Άγιο, ο οποίος τον θεράπευσε από ανίατη ασθένεια.

Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούνται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου προσκυνηματικές επισκέψεις στο χώρο, με αποκορύφωμα την τέλεση παράκλησης έξω από το εκκλησάκι, αφού η μετατροπή του από τους Τούρκους σε γκαλερί δεν επιτρέπει πια την είσοδο σε αυτό.  Γίνονται διαβήματα στην Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως το εκκλησάκι παραχωρηθεί αμέσως στους πιστούς μέχρι την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή μας στα χωριά μας.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ 

kleanthiskerinia@hotmail.com   /  τηλ 99685983

Άγιος Φανούριος (σπήλαιο) στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας

Το εκκλησάκι και το σπήλαιο του Αγίου Φανουρίου στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας ( 2013 ) και τα απολιθώματα του αλόγου του αλλά και νάνων ιπποπόταμων σε βράχους

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ

Μετά την περσινή  κοσμοσυρροή ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου,  με πρωτοβουλία της κίνησης και σε συνεργασία με τα λεωφορεία Λάμπουσας, διοργανώνουμε και φέτος για όγδοη φορά προσκύνημα στη σπηλιά του Αγίου Φανουρίου στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας.

Κυριακή 27 Αυγούστου 20 17, ώρα 6.15 μ.μ.

Έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου θα τελεστεί παράκληση από ιερείς, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές (το εκκλησάκι έχει μετατραπεί σε γκαλερί και απαγορεύεται η είσοδος στους προσκυνητές). Στη συνέχεια, όσοι επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε σύντομες επισκέψεις στα χωριά της περιοχής : 1) Πέλλαπαϊς, ή 2) Κάρμι – Τριμίθι, ή 3) Λάπηθος – Καραβάς.  Η Κερύνεια θα είναι ο τελευταίος προορισμός και ο χώρος συνάντησης όλων για την επιστροφή.                                                                                                                                         

ΛΕΥΚΩΣΙΑ:  Χώρος αναχώρησης:  Χώρος στάθμευσης παλαιού νοσοκομείου. 

Ώρα αναχώρησης:   16:30 μ.μ.   –  ΤΙΜΗ : €10.

Συντονιστές:  Κλεάνθης  Ερωτοκρίτου  τηλ. 99685983, Γλαύκος Καριόλου  τηλ.  99473926,  Πόλυς Χριστοφή  τηλ. 99657804

ΛΕΜΕΣΟΣ:  Χώρος αναχώρησης: Χώρος στάθμευσης  κρεαταγοράς ΜΕΛΗΣ  (κυκλικός κόμβος Λινόπετρας).                       

Ώρα αναχώρησης:  15:00 μ.μ.  –  ΤΙΜΗ :€15

Συντονιστής: Μερόπη  Ευαγγέλου  τηλ. 99616738

ΛΑΡΝΑΚΑ:  Χώρος αναχώρησης:    ΝΕΟ Γ.Σ.Ζ.    

Ώρα αναχώρησης:  15:30 μ.μ.   –   ΤΙΜΗ:€15

Συντονιστής : Γεώργιος Παρπεττάς  τηλ. 99607746,  Γιώργος Σοφού 99440271.

Οι  θέσεις είναι περιορισμένες. Για προκρατήσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ -ΛΑΜΠΟΥΣΑ-  ΤΗΛ.  22762835 / Κινητό 99635428

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Ο κάθε επιβάτης που θα ταξιδέψει και δεν πληροί τη διαδικασία μετάβασης, θα φέρει την  ευθύνη ο ίδιος.
  • Ο κάθε επιβάτης πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητά του, πόσιμο νερό, σάντουιτς, ξηρή τροφή κλπ.
  • Oι προσκυνητές θα πρέπει να είναι  ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ανώμαλα και απόκρημνα βράχια της περιοχής. Σε περίπτωση ατυχήματος την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά ο ίδιος.
  • Στους νέους που θα ταξιδέψουν μαζί μας θα δοθεί αναμνηστική εικόνα του Αγίου Φανουρίου.
  • Σε δεκαπέντε  (άπορους) μαθητές που θα τηλεφωνήσουν πρώτοι στο 99685983  ( κ. Κλεάνθη)  θα παραχωρηθεί ΔΩΡΕΑΝ εισιτήριο.

One thought on “Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΚΡΟΓIΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.