Έτσι γιόρτασαν στη Συρία του “κακού Ασσάντ” οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τη γιορτή της Παναγιάς…

Σήμερα οι περισσότεροι Χριστιανοί της Συρίας είναι εκτός χώρας και πάνω από τους μισούς του Ιράκ. Για την Αίγυπτο, είναι ακόμη νωρίς να προβλέψει κανείς την έκβαση του θρησκευτικού πολέμου που βιώνουμε.

Δεν είναι μόνο ο ανθρώπινος πόνος ή η λύσσα των τζιχαντιστών που συγκινεί και ταράζει τον κάθε άνθρωπο. Είναι ότι στα ιστορικά σημεία του κόσμου όπου γεννήθηκε ο  χριστιανισμός θα λέμε σε λίγα χρόνια ότι «υπήρχε η εποχή» όπου ζούσαν σ’ αυτά τα μέρη Χριστιανοί.

Το μείγμα θρησκειών και πληθυσμών ως και πολύ πρόσφατα λειτουργούσε ως μοντέλο συμβίωσης στο Ιράκ, στον Λίβανο (παράδειγμα πολυπολιτισμικής κοινωνίας) και στη Συρία, όπου οι Χριστιανοί ζούσαν υπό την προστασία του «κακού» Ασάντ.

Οι Χριστιανοί μπορεί να μειοψηφούν σε αριθμό, αλλά είναι ουσιαστικό μέρος της κοινωνίας της Μέσης Ανατολής. Οι αξίες των Χριστιανών είναι εκείνες που θεωρούμε προοδευτικές και σίγουρα είναι ανάχωμα στον φανατισμό.

Μάλιστα, λειτουργούν εδώ και αιώνες ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και τη Μέση Ανατολή. 

Λειτουργούν ως μια δύναμη σταθερότητας. Είναι οι Χριστιανοί που πιστεύουν σε κοινωνίες με ανοχή ως προς τις ελευθερίες, το κράτος δικαίου και την ισότητα μπροστά στην πολιτεία.

Εάν υπάρχουν ακόμη Χριστιανοί στη Συρία, αυτό είναι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Εκκλησίας της Αντιοχείας, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα: ως Ερυθρός Σταυρός, ως κέντρο επισιτισμού, ως κλινική για ψυχοθεραπεία για τα ορφανά και τα κακοποιημένα από τους τζιχαντιστές παιδιά, ως σύγχρονο κέντρο εύρεσης εργασίας και ό,τι άλλο θέλετε.

Μέσα στη Συρία υπάρχουν πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα που έχουν φύγει από τα σπίτια τους – στην αργκό του ΟΗΕ ονομάζονται Internally Displaced Persons. Αν δεν έχουν τρέξει όλοι προς τις παραλίες μας, είναι λόγω της εκεί Εκκλησίας που τους βοηθά.

One thought on “Έτσι γιόρτασαν στη Συρία του “κακού Ασσάντ” οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τη γιορτή της Παναγιάς…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.