Μόνος στόχος, η απελευθέρωση της Πατρίδας

ΣΧΟΛΙΟ του ‘ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ’ 17/8/2017

Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, η Μόρφου, η Κυθρέα, η Καρπασία υπό κατοχή. Προηγήθηκε η Κερύνεια και η γύρω περιοχή. Η μισή μας πατρίδα υπό κατοχή. Αύγουστος 1974. Οι Τούρκοι προέλαυναν και κατακτούσαν τη γη μας. Νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς. Η δεύτερη φάση της εισβολής. Οι κυπριακές δυνάμεις, μετά την προδοσία, δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.

Ποιος άραγε θα σταματούσε τότε τους Τούρκους; Κανένας δεν επιχείρησε να τους σταματήσει. Δηλώσεις και διακηρύξεις πολλές, στην πράξη, όμως, τίποτε. Η Κύπρος παραδόθηκε στον βάρβαρο Αττίλα. Άνθρωποι εκτελέστηκαν, άνθρωποι χάθηκαν. Καλοκαίρι του 1974: Θάνατος και καταστροφή. Η Τουρκία εφαρμόζει τα σχέδιά της, τα οποία καταστρώθηκαν δεκαετίες πριν. Σχέδια που εφαρμόζονταν σε συνεννόηση και με τις ευλογίες των Αγγλοαμερικανών. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

ΣΑΡΑΝΤΑ τρία χρόνια μετά. Ο χρόνος δεν λειτούργησε υπέρ των δικών μας επιδιώξεων για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Η μνήμη ξεθώριασε, αλλά ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και να παραδώσει τη γη μας στους κατακτητές. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι τρίτοι, όσοι επιδιώκουν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμοποίηση της κατοχής.

ΣΑΡΑΝΤΑ τρία χρόνια μετά, οι συζητήσεις συνεχίζονται, διαδικασίες διαπραγματεύσεων αρχίζουν και τελειώνουν χωρίς αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί η τουρκική πλευρά κινείται διαχρονικά σε μια λογική νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων. Τούτο, θεωρούν οι Τούρκοι, μπορεί να επιτευχθεί και διά του χρόνου.

Ο ΠΑΛΑΙ ποτέ κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε αναφέρει σε ξένη αντιπροσωπεία (από Αμερικανούς) που τον είχε επισκεφθεί, λίγα χρόνια μετά την εισβολή το εξής: «Δώστε μου δυο γενιές να περάσουν και το Κυπριακό θα είναι λυμένο και χωρίς ακόμη συμφωνία». Αυτή η τακτική του Ντενκτάς εφαρμόσθηκε. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί αυτό το ανέφερε σε Αμερικανούς αξιωματούχους τότε και γιατί τους ζήτησε τη βοήθειά τους, αλλά εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως στην πράξη αυτό εφαρμόζεται ως επίσημη πολιτική της Τουρκίας. Αναβάθμιση αξιώσεων και ροκάνισμα του χρόνου.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ περιορίζεται σε ρητορικές εξάρσεις. Το δόγμα του Προέδρου της κατοχικής δύναμης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους» παραμένει μια επικοινωνιακή ανακάλυψη κενού περιεχομένου. Όλα όσα λέγονται από τουρκικής πλευράς μπορούν να επιβεβαιωθούν και στην πράξη, μόνο εάν γίνουν πρακτικά βήματα.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πολιτική δεν διαφοροποιείται. Παραμένει αναλλοίωτη. Αυτό δεν σημαίνει πως θα την παρακολουθούμε παθητικά. Δεν σημαίνει πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις τουρκικές επιδιώξεις και στους σχεδιασμούς για να πεισθεί η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση. Η τακτική αυτή έχει αποτύχει. Η τακτική αυτή έχει καταρρεύσει καθώς όχι μόνο δεν έχει «πείσει» την Τουρκία να συνεργαστεί αλλά την έχει αποθρασύνει. Ζητά συνεχώς κι άλλες υποχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο ΜΟΝΟΣ δρόμος, ο μόνος στόχος είναι η απελευθέρωση και η εκδίωξη της Τουρκίας από το νησί. Αυτό, το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, δεν θα το πετύχουμε παρακαλώντας, αλλά αγωνιζόμενοι για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων.

>>> Εσύ, τραγικέ ραγιά Έλληνα, που αιμοδοτείς τον κατακτητή σου…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.