Κατεχόμενα: «Θέλουν να μας κάνουν Άραβες»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα  αναφορικά με  προσπάθεια της Άγκυρας για ολοκληρωτική ισλαμοποίηση των Τουρκοκυπρίων και μετατροπής τους σε άραβες. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος (ΤDP), Τζεμάλ Οζιγίτ επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα η κοσμική και δημοκρατική αντίληψη των τουρκοκυπρίων για την Παιδεία υποφέρει.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα Ορτάμ, ο Οζγίτ έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την προσπάθεια των κατοχικών αρχών να κλείσουν την «Ακαδημία Εκπαιδευτικών Αττατούρκ» , η οποία, όπως είπε,  εκπαιδεύει κοσμικούς και  δημοκρατικούς δασκάλους από το 1937.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα την συντεχνίας των τ/κ Εκπαιδευτικών (ΚΤΟS), αναφέρθηκε στη συμβολή των εκπαιδευτικών στους αγώνες των  Τ/κ,  σημειώνοντας «Οι Τούρκοι της Κύπρου μπορεί να έχουν έρθει από ην Ανατολία ωστόσο έχουν μια διαφορετική ταυτότητα. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν υιοθετήσει κοσμικές και δημοκρατικές αρχές. Έχουν θρησκευτική πίστη και παραδόσεις μοναδικές. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της KTOS Ελτσίλ Σενέρ είπε «η διαδικασία για να γίνουμε όπως τους Άραβες, που ξεκίνησε πρόσφατα με αφορμή το περιεχόμενο της εκπαίδευσης στην Τουρκία, αντανακλάται στην χώρα μας», προσθέτοντας ότι η προσπάθειες για αλλαγή των πεποιθήσεων και της κουλτούρας των Τουρκοκυπρίων συνεχίζεται και για τον σκοπό αυτό έχουν κλείσει μια σειρά από «δημόσια» ιδρύματα.

Μάριος Πούλλαδος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.