Ο “ανεξάρτητος” κ. Μαλάς

Aνεξάρτητος είναι αυτός που δεν εξαρτάται και δεν ελέγχεται από άλλους…

Του Λουκή Λουκαΐδη

Ο κυπριακός λαός υπήρξε διαχρονικά θύμα παραπλάνησης και ακόμα εξαπάτησης από τους πολιτικούς και τους πολιτικάντηδες. Αυτό το είπε εύγλωττα και ο αποθανών Θεμιστοκλής Δέρβης στην ταφόπετρά του, όπου οικτίρει τους συμπατριώτες του ως θύματα παραπλάνησης. Και έχει απόλυτο δίκαιο.

Βρισκόμαστε στο 2017 και βασικές πτυχές του Κυπριακού, με βάση έγγραφα που περνούν από τα χέρια των πολιτικών, δεν αποκαλύπτονται στον λαό. Έχει πολλούς που δεν γνωρίζουν την «διζωνική – δικοινοτική» ομοσπονδία. Έχει πάρα πολλούς, που δεν ξέρουν τι είδους διευθετήσεις διακυβέρνησης συζητούν οι ηγέτες στις γνωστές συνομιλίες. Έχει δε πληθώρα ανθρώπων, που δεν ξέρουν τη περιέχει το σχέδιο Αναν. Ούτε πρόλαβαν να τους το εξηγήσουν. Με τέτοια κατάσταση, οι πολιτικοί και πολιτευόμενοι βρίσκουν έδαφος να λένε ότι τους κατέβει με στόχο την αυτοπροβολή τους για να πετύχουν τις καρέκλες.

Είναι με αυτά τα δεδομένα που έρχεται τώρα ένας γενετιστής, που τον επέλεξε στην απελπισία του  το ΑΚΕΛ να βρει υποψήφιο Πρόεδρο, αφού ο Mike δεν ικανοποίησε, και μας παρουσιάζεται ως δήθεν «ανεξάρτητος» υποψήφιος Πρόεδρος. Τον υπενθυμίζω ότι «ανεξάρτητος», είναι αυτός που δεν εξαρτάται και δεν ελέγχεται από άλλους. Δηλαδή θέλει να μας πει ο κ. Μαλάς ότι, παρόλο που είναι το ΑΚΕΛ που τον προβάλλει ως υποψήφιό του και είναι μέσω των διαδικασιών του κόμματος αυτού που εγκρίθηκε σαν υποψήφιος  και όχι από άλλο κόμμα είναι ανεξάρτητος από το ΑΚΕΛ;. Ούτε, βεβαίως, υπήρχε θέμα να προβλήθηκε μόνος του, στηριζόμενος στην σταδιοδρομία του ως γενετιστής. Ωστόσο έχει το θράσος,  ο ίδιος και οι πέριξ  του ΑΚΕΛ, να υποστηρίζουν ότι είναι οπωσδήποτε ανεξάρτητος.

Δηλαδή ότι εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του. Ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό στο ΑΚΕΛ για την πολιτική του. Ότι δεν έχει καμία εξάρτηση ή σχέση με το κόμμα που θα αναλάβει την εκστρατεία προβολής του, για να ηγηθεί του Κυπριακού λαού και να λύσει το πολύχρονο πρόβλημα της Κύπρου, με βάση (υποψιάζομαι) την πολιτική του ΑΚΕΛ. Ή μήπως έχει δική του πολιτική, από την μεγάλη του πείρα στο Κυπριακό και τις αμέτρητες επαφές του με τους διεθνείς κύκλους, τους εκπροσώπους  διεθνών οργανισμών και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την λύση του προβλήματος μας.

Η αντίδραση που με έσπρωξε  να γράψω το άρθρο αυτό είναι διότι προσωπικά προσβλήθηκα ως μέλος του κυπριακού λαού. Με θεώρησαν ένα ανόητο που ότι του πεις, θα το χάψει. Με ποιο δικαίωμα κύριε γενετιστή, αυτοκαλείσαι «ανεξάρτητος» και κοροϊδεύεις τον κόσμο ότι δεν εξαρτάσαι και δεν εκπροσωπείς το ΑΚΕΛ; Ότι αποφασίζεις μόνος σου και δεν καθοδηγείσαι από την κεντρική επιτροπή του κόμματος αυτού; Γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Και ερωτώ. Γιατί προσπαθείς να ξεγελάσεις τον λαό; Ο κόσμος ξέρει γιατί το κάνεις. Διότι θέλεις να αποστασιοποιηθείς από ένα κόμμα το οποίο υποψήφιο πρόεδρο δεν  κατόρθωνε να  παρουσιάσει από τα στελέχη του και ότι εκείνον που επέλεξε στο παρελθόν από τα σπλάχνα του τα έκανε θάλασσα. Προσπαθείς με το ψεύτικο τίτλο του «ανεξάρτητου», να προσελκύσεις μη Ακελικούς ψηφοφόρους και πιστεύεις ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο και θα χάψει αυτήν την ανοησία που λέεις. Από ένα μορφωμένο άνδρα, αναμένει ο ταλαίπωρος κυπριακός λαός, τουλάχιστο, να μην τον κοροϊδεύει. Να μην υποτιμά την κρίση του. Και από ένα τέτοιο άνδρα, αναμένει τώρα μια απολογία και ένα συγνώμη για την προσπάθεια του να τον παραπλανήσεις. Λοιπόν σου λέω ότι με την προσθήκη του «ανεξάρτητου» που χρησιμοποιείς θα απωλέσεις και άλλους ψήφους, παρά να πετύχεις αύξηση τους. Και το χειρότερο έχεις χάσει με αυτό που κάνεις, την αξιοπρέπεια σου ως άνθρωπος και ως επιστήμονας. Εκτός αν ισχύει  αυτό που λένε ορισμένοι  ότι, στην Κύπρο «ό,τι δηλώσεις είσαι». Μην στηριχτείς όμως σε αυτό, γιατί είναι ένα απλό αστείο. Και μια διευκρίνιση: εγώ δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, ούτε έχω αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσω ή αν θα ψηφίσω. Άρα, δεν έχω πολιτικά ελατήρια για το άρθρο μου. Καθοδηγούμαι μόνο από το δικαίωμα μου να με σέβονται.

Λουκής Λουκαΐδης    

Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.

>>> Προκαλούμεν το ΑΚΕΛ να απαντήσει…

One thought on “Ο “ανεξάρτητος” κ. Μαλάς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.