Χωρίς βίζα οι επισκέψεις στη Βρετανία αλλά άδεια για εργασία, σπουδές και εγκατάσταση

Πληροφορίες που μεταφέρονται από τη βρετανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η επικρατέστερη αυτή τη στιγμή εκδοχή του μεταναστευτικού συστήματος που θα ισχύσει μετά από το Brexit προβλέπει πως για να ταξιδέψει ένας υπήκοος χώρας-μέλους της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χρειάζεται βίζα.  

Εφόσον όμως επιθυμεί να εργαστεί, να σπουδάσει ή να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα, θα απαιτείται η υποβολή αίτησης για απόκτηση αντίστοιχης άδειας.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη παρέχει τη δυνατότητα σε υπηκόους 56 χωρών εκτός ΕΕ, από τις ΗΠΑ έως τις Μαλδίβες, να επισκέπτονται τη χώρα χωρίς βίζα για περίοδο έως και έξι μηνών. Δεν τους επιτρέπεται όμως να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να εγκατασταθούν χωρίς ειδική άδεια.  

Οι επισκέπτες αυτοί απλώς λαμβάνουν μία σφραγίδα στο διαβατήριό τους, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος παρακολούθησης των κινήσεών τους. Το κράτος λοιπόν επαφίεται στη συνεργασία μεγάλων ή μικρότερων εργοδοτών, ιδιοκτητών σπιτιών που τυχόν ενοικιάζουν αυτοί οι επισκέπτες, τραπεζών που ενδεχομένως να έχουν στοιχεία τους και υπηρεσιών τοπικής αυτοδιοίκησης για να εντοπίσουν όσους υπερβαίνουν το εξάμηνο παραβιάζοντας τους όρους άδειας ταξιδιού τους στη Βρετανία.

Πιστεύεται ότι ένα παρόμοιο σύστημα εξετάζεται και για τους Ευρωπαίους. Οι Times αναφέρουν ότι αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά μετά από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019, με τους Ευρωπαίους που θα έρχονται για εργασία στη χώρα να μπορούν σε πρώτη φάση να το κάνουν χωρίς να χρειάζονται άδεια, αλλά με την υποχρέωση να εγγράφονται σε μητρώα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι ένα αντίστοιχο σύστημα θα ισχύει και για τους Βρετανούς που θα θέλουν είτε να επισκεφθούν είτε να εργαστούν στην ΕΕ μετά από το Brexit.  

Οι υποστηρικτές του σκληρότερου Brexit τάσσονται υπέρ ελέγχων κατά την είσοδο των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον, λέγοντας ότι η χωρίς βίζα έλευση ταξιδιωτών συνεπάγεται ότι δεν θα είναι δυνατός ο έλεγχος της διάρκειας παραμονής καθενός επί βρετανικού εδάφους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.