Ανατροπή στα ενεργειακά – Θετική εξέλιξη για Κύπρο

Δυναμικό μπάσιμο κάνει και ο ενεργειακός κολοσσός SHELL.

Το σενάριο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ επανέρχεται στο προσκήνιο, εξέλιξη με θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο αναβαθμίζοντας το ρόλο της περιοχή. Η μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο και τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στην ενεργειακή ατζέντα των χωρών της περιοχής ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις στις οποίες προχώρησε το Κάιρο.

Αρχές του μήνα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ αλ-Σίσι υπέγραψε νόμο με τον οποίο επιτρέπεται σε εταιρείες να προχωρήσουν σε εισαγωγές φυσικού αερίου. Η νομοθεσία αναμένεται να μπει σε εφαρμογή αργότερα φέτος αν και μια από τις εταιρίες άρχισε ήδη τις συζητήσεις για την αγορά φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν.

Τη αλλαγή στην αιγυπτιακή νομοθεσία αφορά και την Κύπρο καθώς θα μπορεί και η ίδια να προωθήσει το δικό της φυσικό αέριο προς τα εργοστάσια υγροποίηση της γειτονικής χώρας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σενάριο μεταφορά του φυσικού αερίου από τις ενεργειακές πηγές της Κύπρου προς την Αίγυπτο απασχολεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τη Λευκωσία.

Η κυπριακή πλευρά είχε προβάλει και την ιδέα, εάν προκύπτουν πολιτικά ζητήματα, το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν να συνδέεται με αγωγό προς την Κύπρο και εν συνεχεία να μεταφέρεται μαζί με το κυπριακό φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο.

Από την ώρα που ανοίγει ο δρόμος να μπορούν οι εταιρείες φυσικού αερίου της Αιγύπτου να προχωρήσουν σε εισαγωγές τότε διευκολύνονται πολύ οι διαδικασίες για να ξεπεραστούν και πολιτικά ζητήματα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο βρετανικός «Εκόνομιστ» σε πρόσφατο δημοσίευμά του σημείωσε πως το Ισραήλ αντί τη λύσης για αγωγό προς την Τουρκία μπορεί να βρει μια πολύ καλύτερη μέσω Αιγύπτου.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι αιγυπτιακοί σταθμοί υγροποίησης δίνουν ευκαιρία στο Ισραήλ για να προωθήσει απ’ εκεί το φυσικό του αέριο προς την Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη και λόγω της συνεργασίας που είχαν στο παρελθόν Αίγυπτος και Ισραήλ θεωρείται σίγουρο ότι θα ανατρέψει τα δεδομένα για έναν τουρκοϊσραηλινό αγωγό.

Shell: Μπαίνει δυναμικά για το ΦΑ της περιοχής

Το δυναμικό μπάσιμο που θέλει να κάνει ο ενεργειακός κολοσσός Σιέλ για το φυσικό αέριο της περιοχής αποτελούν θετικά μηνύματα για την Κύπρο. Η ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία κοιτάζει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ και της Κύπρου για την εξεύρεση ποσοτήτων φυσικού αερίου το οποίο θα μεταφερθεί στα εργοστάσια υγροποίησης στην Αίγυπτο.

Με τα δεδομένα αυτά ενισχύεται από τη μια η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και από την άλλη δίνεται μεγαλύτερη ώθηση για τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η νέα εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική συνέχεια στην απόφαση της Αιγύπτου για να επιτραπεί σε εταιρείες της χώρας να προβαίνουν σε ιδιωτικές συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου. Κίνηση η οποία επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Σιέλ να προχωρήσει σε συμφωνίες για την αγορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Αφροδίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ ο πετρελαϊκός κολοσσός Σιέλ αναζητεί λύσεις που θα της επιτρέψουν να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς τις αγορές «ένα βήμα που μπορεί να συμβάλει στην μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σ’ ένα σημαντικό ενεργειακό παραγωγικό κόμβο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα. Όπως γράφει το Μπλούμπεργκ «η Σιελ βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά φυσικού αερίου ισραηλινό τεμάχιο Λεβιάθαν, να το συνενώσει με την παραγωγή του κυπριακού τεμαχίου Αφροδίτη, στο οποίο έχει μερίδιο 35%, και να το προωθεί σε σταθμό υγροποίησης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το όλο θέμα». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο πως οι συζητήσεις βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και ότι «κάποιες από τις ποσότητες φυσικού αερίου από το Αφροδίτη θα μπορούσαν να πουληθούν σε τοπικό επίπεδο».

Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται πως εάν γίνει ένας συνδυασμός της παραγωγής από τα τεμάχια, στα οποία εμπλέκονται μερικοί σημαντικοί επενδυτές, θα δημιουργούσε προοπτική βελτίωσης των οικονομικών των έργων». Υπογραμμίζεται πως οι εταιρείες Νόμπλ και Ντέλεκ αναζητούν διάφορες ευκαιρίες πώλησης του φυσικού αερίου καθώς έχουν ενώπιόν τους και ένα κόστος που αγγίζει τα 3,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Γι’ αυτό, όπως σημειώνεται, μια συμφωνία με τη Σιέλ θα ενισχύσει ακόμα τις δυνατότητες και την παραγωγή.

Το Μπλούμπεργκ υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου από Κύπρο και Ισραήλ, μαζί με το τεράστιο τεμάχιο Ζορ και αποθέματα ανοικτά του Λιβάνου «μπορούν να δημιουργήσουν ένα κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου έξω από την πόρτα της Ευρώπης».

Ανδρέας Πιμπίσιης, “Φ”

>>> ΑΟΖ – Ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.