Α.Πενταράς: Κατάργηση ΕΦ – Επανασύσταση στρατού

Κατάργηση της Ε.Φ. και επανασύσταση του Κυπριακού στρατού, ζητεί ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς. Η Ε/κ πλευρά, λέγει, μπορεί να αλλάξει την ατζέντα στο κεφάλαιο της ασφάλειας. 

Ως ένα από τα βασικότερα λάθη στη διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος, θεωρεί την κατάργηση του Κυπριακού στρατού το 1964 και την ίδρυση της Ε.Φ. ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

Υποστηρίζει ότι η ανυπαρξία ενόπλων δυνάμεων από το κράτος που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα δημιουργεί κενό ασφάλειας στην περιοχή, το οποίο επιδιώκει να καλύψει η Τουρκία μέσω των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Η πλευρά μας, λέγει, μπορεί να αλλάξει την ατζέντα στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Πενταρά ο νέος Κυπριακός στρατός θα έχει ως κύρια αποστολή την εσωτερική ασφάλεια και την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Κύπρου.

Για τις εξωτερικές απειλές, εισηγείται όπως η ομόσπονδη πλέον Κύπρος θα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί ή όχι να ενταχθεί σε ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας.

Λεόντιος Χριστοδούλου

One thought on “Α.Πενταράς: Κατάργηση ΕΦ – Επανασύσταση στρατού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.