ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ 21/08/2017

Οι απόδημοι δεν είναι αχθοφόροι πολιτικών

ΣΗΜΕΡΑ [Δευτέρα βράδυ] αρχίζει στη Λευκωσία το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και η Σύνοδος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Συνιστά μια σημαντική σύναξη καθώς ο ελληνισμός της διασποράς αποτελεί μια μεγάλη δύναμη και ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης των εθνικών θεμάτων.

Κάθε φορά που συγκαλείται συνέδριων των Αποδήμων  αναδεικνύεται ένα ζήτημα, το οποίο διαχρονικά δεν έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης της δύναμης που έχει ο ελληνισμός της διασποράς  και η κεφαλαιοποίηση των διασυνδέσεων που διαθέτει στις χώρες που ζει και δραστηριοποιείται.  Επειδή τέθηκε πολλές φορές στο παρελθόν το ζήτημα τούτο και δεν φαίνεται να έχουν γίνει επαρκή βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, το εγείρουμε εκ νέου. Το ζήτημα τούτο, συνεπώς,  δεν είναι καινούργιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία και την Αυστραλία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου,  ζουν χιλιάδες Ελληνοκύπριοι αλλά και Ελλαδίτες. Οι παρεμβάσεις τους, εάν είναι συγκροτημένες, μελετημένες και μεθοδικές μπορούν να επηρεάσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής των κυβερνήσεων αυτών στο Κυπριακό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει προγραμματισμός και εν πολλοίς σχεδιασμός.  Οι ηγέτες των παροικιακών οργανώσεων έχουν έντονη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στις χώρες που διαμένουν και ως εκ τούτου έχουν σημαντικές δυνατότητες παρεμβάσεων. Οι συγκροτημένες παροικίες, εκεί που είναι πολυάριθμες, μπορούν να ασκήσουν πιέσεις προεκλογικά και να εξασφαλίσουν, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, δεσμεύσεις.

Ο ΣΤΟΧΟΣ και επιδίωξη των συνάξεων αυτών, των συνεδρίων των Αποδήμων είναι να οπλιστούν οι  Έλληνες της διασποράς με εφόδια και επιχειρήματα, τα οποία θα τους βοηθήσουν να επιτελέσουν την αποστολή τους στις χώρες διαμονής τους.  Για να είναι ωφέλιμες αυτές οι συνάξεις, θα πρέπει και η Λευκωσία να ακούει τις φωνές των αποδήμων. Έχουν πολλά και χρήσιμα να μεταφέρουν από τις χώρες που διαμένουν. Για το πώς εκπέμπονται τα μηνύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενδεχόμενες αδυναμίες και πιθανά λάθη. Είναι σαφές πως μέσα από μια τέτοια συζήτηση θα υπάρξουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Οι απόδημοι δεν είναι αχθοφόροι της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων. Έχουν και οι ίδιοι θέσεις και πολλές φορές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα τους για να απαλλαγεί από την κατοχή. Αυτός ο στόχος τους, αυτή η μεγάλη προσπάθεια. Την πατρίδα θέλουν να υπηρετήσουν κι αυτό το απέδειξαν πολλές φορές.

ΤΟ Κίνημα των Αποδήμων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της κυπριακής ηγεσίας. Λειτουργούν διαχρονικά ως οι καλύτεροι πρέσβεις της Κύπρου. Με την κοινωνική τους δράση στις χώρες που ζουν, συμβάλουν θετικά και στο εθνικό μας θέμα καθώς αποκτούν κύρος και επιρροή.  Η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα κατοχής τμήματος της χώρας, θα πρέπει να αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που έχει εντός και εκτός της χώρας. Οι Απόδημοι αποτελούν ένα πολύτιμο  εργαλείο και μια σημαντική δύναμη στο εξωτερικό. Για αυτό και μπορούμε να τους μετατρέψουμε σε πρέσβεις των δικαίων μας.  Την ίδια, όμως, ώρα στη Λευκωσία θα πρέπει να αφουγκράζονται τις αγωνίες, τα μηνύματα και τις ιδέες των αποδήμων. Επαναλαμβάνουμε πως οι απόδημοι δεν είναι απλά αχθοφόροι πολιτικών.

Φιλελεύθερος

Δύο προεδρικά «ΔΕΝ» στο Στρουμπί και δυο αλήθειες σκόπιμης δημαγωγίας

ΟΤΑΝ  ΑΠΟ το Στρουμπί της Πάφου, Σαββατόβραδο 19η Αυγ.2017, ο επί των εορταστικών «Διονυσίων» λόγος που εκφώνησε, εκεί συνεορτάζων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταδίδεται δημοσιογραφικά με την πρόταξη εκείνου του ηχηρού «ΔΕΝ», στους τίτλους, αυτό σημαίνει αυτομάτως, αμέσως κι εμμέσως, δύο σαφείς αποκαλύψεις:

ΠΡΩΤΟ: Ο ο νυν ΠτΔ κ. Ν. Αναστασιάδης έχει ήδη αποφασίσει οριστικά να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές του ερχομένου Φεβρουαρίου 2018. Άλλωστε το είχε δηλώσει προσωπικά και στον γράφοντα 30 Μαΐου 2017 στη Δημοσιογραφική Εστία (ένα μήνα προ του Grans Montana), όταν τον χαιρετίσαμε ως «απερχόμενο» κι απάντησε ευθέως «επανερχόμενος»!

ΔΕΥΤΕΡΟ: Επιχειρεί και πάλιν, όπως και το 2013, να αντλήσει τις νικητήριες ψήφους από την έχουσα την λαϊκή πλειοψηφία δεξαμενή των Απορριπτικών πολιτών. Γι’ αυτό και πρόταξε διπλό και, άρα, ηχηρότερο, το… «ΔΕΝ». Ο πλήρης τίτλος των δημοσιεύσεων ήταν ως εξής: «ΠτΔ: ΔΕΝ θα παρουσιάσω λύση αν ΔΕΝ είναι προς όφελος του λαού»…

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  βεβαίως για τη γνώριμη παλαιόθεν και δοκιμασμένη επιτυχώς ψηφοθηρικά, αδίστακτη προεκλογική δημαγωγία. Εκείνη η οποία χρησιμοποιήθηκε αποδοτικά στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο:

– ΜΕ ΔΗΘΕΝ δεσμεύσεις, με προεκλογικές συμφωνίες με το ΔηΚο και τα δήθεν «συμβόλαια με τον λαό» ότι, εκλεγόμενος στην προεδρία ο κ. Αναστασιάδης, «δεσμευόταν» να αποσύρει τις «γενναιόδωρες» προς τους Τούρκους «προσφορές» του προκατόχου του κ. Δ. Χριστόφια.

– ΚΑΙ, οι οποίες, από την 11η Φεβρ. 2014, με το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης Αναστασιάδη – Έρογλου και το μετέπειτα «πλαίσιο διαπραγμάτευσης» 2015-2017 με τον Ακιντζί, έως και την «τουρκική εκ περιτροπής προεδρία» στο Grans Montana, αποδείχθηκαν ως συντελεσθείσα εξαπάτηση του εκλογικού σώματος:

– ΜΕ ΨΕΥΔΕΙΣ παραστάσεις απόσπαση των νικητήριων στις προεδρικές εκλογές ψήφων των Απορριπτικών!

Λάζαρος Μαύρος 

Αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

Η εξοντωτική ποινή που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρόεδρος 15μελούς σε συμμαθητές του για την Σημαία…

Γιατί, ενώ ο κόσμος καίγεται (κυριολεκτικά), η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετεί μόνο για το στενό κομματικό της ακροατήριο και μάλιστα, βαδίζοντας αντίθετα στα εθνικά συμφέροντα. Γιατί η κυβέρνηση μεθοδικά και στοχευμένα δαιμονοποιεί την αριστεία, πλήττει τη σημαία ως εθνικό σύμβολο και καταργεί τη διάταξη που επέτασσε την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στα δημοτικά; Επειδή εξυπηρετεί σχέδια που έχουν απεργασθεί σκοτεινοί νόες κάπου μακρυά από την Ελλάδα;…

Αυτό είναι ένα μάλλον συνωμοσιολογικό σενάριο και χωρίς αποδείξεις καλόν είναι να μην το θεωρούμε πιστεύουμε.

Επειδή, ίσως, το επιβάλλουν οι δανειστές;

Με βεβαιότητα γνωρίζουμε, ότι οι εταίροι μας δεν έχουν απαιτήσει αυτού του είδους τις «μεταρρυθμίσεις» από την κλίκα του Μαξίμου.

Τότε, γιατί το Υπουργείο Παιδείας σκοτώνει την προσπάθεια της διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης, ήδη από την πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης;

Μα, διότι οι κυβερνώντες μαστίζονται από απωθημένα, τα οποία τώρα που έχουν την εξουσία θέλουν να τα ικανοποιήσουν.

Η παρακάτω εξιστόρηση αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές και τα πρόσωπα που αναφέρονται και τιμωρήθηκαν είναι υπαρκτά και προοδεύουν στη ζωή τους, σε πείσμα των καιρών και της ισοπέδωσης.

«Μαθητικό έτος 1991-1992. Ήμουν στη Δευτέρα Λυκείου. Μια ημέρα, μια καθηγήτριά μας φιλόλογος – αριστερών καταβολών – κατέβασε από τη θέση της την εικόνα του Χριστού που υπήρχεστην αίθουσά μας. Εγώ μαζί με 2-3 συμμαθητές μου συνεννοηθήκαμε και τοποθετήσαμε στον τοίχο, στη θέση της αποκαθηλωθείσας εικόνας, δύο σημαίες. Την ελληνική και του Βυζαντίου με (κίτρινη με τον δικέφαλο αετό).

Η καθηγήτριά μας, η οποία είχε προβεί στο κατέβασμα της εικόνας, όταν το διαπίστωσε εξεμάνη! Άρχισε να φωνάζει και να ρωτάει ποιός έκανε αυτό το πράγμα.

Εμείς σηκώσαμε τα χέρια μας.

Μας είπε να σηκωθούμε από τα θρανία μας και μας οδήγησε στη Διευθύντρια.

Συγχρόνως, κάλεσε και τον πρόεδρο του 15μελούς και μαθητή της τρίτης Λυκείου.

Ο τελευταίος ήρθε στο γραφείο της Διευθύντριας και εισηγήθηκε την διήμερη αποβολή μας, λόγω φασίζουσας συμπεριφοράς!!!

Η Διευθύντρια και η καθηγήτρια συντάχθηκαν με την πρότασή του και εμείς βρεθήκαμε επί διήμερον εκτός σχολείου, επειδή «είχαμε το θράσος» να βάλουμε μέσα στην τάξη τα σύμβολα του Έθνους μας. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στο ΕΠΛ Αθηνών.

Ο πρόεδροςτου 15μελούς λεγόταν Αλέξης Τσίπρας…».

Ο καθένας στην ιστορία αυτή μπορεί να αναγνωρίζει τον εαυτό του, είτε με τη μία πλευρά, είτε με την άλλη. Το βέβαιον είναι, ότι τα παιδιά που τώρα είναι στο δημοτικό δεν θα αναγνωρίζουν στο μέλλον ούτε ψήγματα εθνικής συνείδησης, εάν συνεχιστεί και ολοκληρωθεί αυτού του είδους η αποδόμηση.

infognomonpolitics.blogspot.gr

Προς Αποπροσανατολισθέντας

ΓΙ’ ΑΛΛΗ μια φορά, ύστερα από το «ναυάγιο» της Ελβετίας, οι πολίτες έχουν αντιληφθεί και πού το πάει ο Ακιντζί  και πού το παν οι όμοιοί του… προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι, ενώ πολιτειακή κα κομματικές ηγεσίες του… συνετορεαλισμού, όπως και οι αυτοαποκαλούμενοι επαναπροσεγγιστές, καμώνονται ότι δεν έχουν αντιληφθεί πως:

• Άμα ο όποιος –και… καλοπροαίρετος, ακόμα– Τουρκοκύπριος έχει τη δυνατότητα και… αναγνωρισμένο δικαίωμα: Να σφετερίζεται ελληνοκυπριακή περιουσία χωρίς καμιά υποχρέωση έναντι του νόμιμου ιδιοκτήτη και της Κυπριακής Πολιτείας, που με την ταυτότητα και το διαβατήριό της μπορεί ν’ απολαμβάνει  ό,τι  και όσα δικαιούται ένα Ευρωπαίος πολίτης χωρίς καμιά ανάλογη υποχρέωση, μπορεί  –ελεύθερα και ανεμπόδιστα– να  παραλαμβάνει από το Αεροδρόμιο Λάρνακας τουρίστες και να επικαρπούται την παρουσία τους εγκαθιστώντας τους στα κατεχόμενα ξενοδοχεία και σπίτια μας, ομοίως –ελεύθερα και ανεμπόδιστα– να διέρχονται τα ματοβαμμένα από την τουρκική βαρβαρότητα εδάφη της Τηλλυρίας πανηγυρίζοντας για την τρομοκρατική ΤΜΤ και την τουρκανταρσία, κ.π.ά. γιατί  αφενός να μη χαριεντίζεται σε δικοινοτικά πανηγύρια αφέλειας –με τραγούδια, χορούς, μπαλόνια και σφυρίχτρες– και αφετέρου να απαιτεί πολιτική ισότητα, εκ περιτροπής προεδρίας κ.ά. με… εγγυητή τον τουρκικό στρατό και διαιώνιση της κατοχής;

Έχουν αντιληφθεί , επιτέλους, τουλάχιστον οι παρασυρόμενοι από πιασμένες –ποικίλως– κομματικές ηγεσίες πως –ακριβώς– μέσω της ούτω καλούμενης επαναπροσέγγισης ενεργούν για… τσιμέντωμα του τουρκο-κατοχικού status quo, ακριβώς την ώρα που –δήθεν– ξελαρυγγίζονται:

— Είναι απαράδεκτο το status quo, και δεν το αποδεχόμαστε.

Για να είναι, όντως, αποδοτική η όποια –πραγματική– επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, απαραίτητη προϋπόθεση να γίνεται στη σωστή της βάση: Την αντικατοχική.

Επειδή:

Και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν επαναπροσεγγίζονται άμα αποδέχονται…  εγγυητή τον τουρκικό στρατό, αλλά αμφότεροι υποδουλώνονται!

  Γ. Σέρτης   

ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟ ΕΘΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΔΑ!!!

Κρίμα έφυγε αθόρυβα από τον μάταιο τούτο κόσμο και η Ζωούλα Λάσκαρη!!

Μόνοι γεννιόμαστε, μόνοι πεθαίνουμε και τίποτα δεν μας μένει πέρα από τις στιγμές που ζήσαμε.

Τις όμορφες!!

Όλες εκείνες που ξεπέρασαν για λίγο την μιζέρια και την θλίψη, όλες εκείνες που ταυτίστηκαν μαζί μας,… που ανήκουν πια μόνο σε μας.

Επειδή πάνω απ’ όλα, θέλει τόλμη η ζωή, θέλει πολλά κότσια η ευτυχία.!!

Όταν ψάχνεις να βρεις τι είναι σωστό συμβιβάζεσαι και συμβαδίζεις με την ηθική του κόσμου.

Όταν επιδιώκεις το ωφέλιμο εκμαιεύεις το ήθος από την ψυχή σου.

Και όταν σε ακούν να μιλάς έτσι σε λένε παλιομοδίτη!

Ωστόσο η μόδα δεν είναι μόνο στα ρούχα…

Κατέκτησε το ηθικόν και πλέον αντί να επιδιώκουμε το ωφέλιμο, επιθυμούμε διακαώς το «της μόδας».

Η μόδα υπαγορεύει, η τσέπη απαγορεύει, ο εγωισμός αγορεύει και κάπως έτσι η ψυχή έπαψε να ονειρεύεται!

Mόδα στη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής, τον τρόπο σκέψης…ρεύματα παντού που μας υπαγορεύουν πως να ζήσουμε!

Και μετά αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε στην κρίση αξιών!

Όχι, της μόδας δεν θα είναι ποτέ κάτι που θα μας φτάσει στην αυτογνωσία, όπως κανένας άγιος ή σοφός δεν ήταν ποτέ της μόδας… αλλά της ψυχής και του πνεύματος!!!!

Έτσι για τη περίσταση θαυμάστε και τη νέα “”επαναστατική“” μόδα :

ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ!

Και ιδού η απόδειξη στη σχετική φωτογραφία!!!

Μπορεί να μην είναι ηθικό και καλόγουστη συνήθεια αλλά λέγεται ότι θα είναι τουλάχιστον μια νόστιμη ενασχόληση!!

Άνθρωποι βοήθειααααααααααααα!!!

Γιώργος Χαβαλές

ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ LIDL!

Η φράση «από τα Lidl» έχει καταστεί στην ελληνική διαδικτυακή δημόσια σφαίρα, κυρίως στο Facebook και το Twitter, συνώνυμο της φτηνής, πρόχειρης απομίμησης, της απομίμησης χαμηλής ποιότητας. Σαν να λέμε «κινέζικο» με τη μεταφορική, όμως, σημασία του όρου. Κι ενώ ο όρος «κινέζικο» αναφέρεται, πάντα μεταφορικά, στα πάσης φύσεως χαμηλής ποιότητας προϊόντα απομίμησης όπως ρούχα (κυρίως), οικιακά είδη, εργαλεία, αυτοκίνητα κ.ά. ο επίσης μεταφορικός όρος «από τα Lidl» αναφέρεται όχι μόνο σε χαμηλής ποιότητας προϊόντα αλλά και σε χαμηλής ποιότητας απομιμήσεις σε ανθρώπινες ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

Έτσι λένε κάποιοι για «βασιλόπιτα από τα Lidl.. Για να δώσεις το κομμάτι του Χριστού αυτοπροσώπως», για «τροφή σκύλου από τα Lidl…γιατί ποιος χρειάζεται σκύλο», για «πιστολάκι από τα Lidl. για όσους παίζουν Ρώσικη ρουλέτα» κ.ά. αλλά μιλάνε επίσης για «χιούμορ από τα Lidl», για «ηθική από τα Lidl», για «Βαρουφάκη από τα Lidl (o Χαϊκάλης)», αλλά και για «αριστερά από τα Lidl» κοκ.

Η διάδοση των φτηνών απομιμήσεων, των προϊόντων «από τα Lidl» γίνεται μια ευρέως καθιερωμένη πρακτική για πληθυσμούς που αμείβονται χαμηλά και συνεπώς μόνο με φτηνά σε ποιότητα και τιμή προϊόντα μπορούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Το ξέρουν καλά αυτό οι Έλληνες και άλλοι μετανάστες στη Γερμανία, από όπου και τα Lidl, ή όπως τους λένε μάλλον υποτιμητικά στα γερμανικά, οι «γκαστ-αρμπάϊτερ». Το ξέρουν καλά οι μετανάστες που εδώ και αρκετά πλέον χρόνια εργάζονται στην Ελλάδα με εξευτελιστικές αμοιβές – οι Αλβανοί, Βούλγαροι, Ρώσοι κ.ά. οικονομικοί πρόσφυγες από τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού στον καπιταλιστικό «παράδεισο».

Ωστόσο τα προϊόντα «από τα Lidl» τα μαθαίνουν πλέον καλά ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού σε συνθήκες κρίσης και συμπίεσης των εισοδημάτων τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πολλαπλασιασμός των καταστημάτων Lidl από την αρχή της κρίσης στις αρχές της δεκαετίας 2010 μέχρι και σήμερα. Ακόμη περισσότερο δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών και των χρημάτων που δαπανούν στο συγκεκριμένο σουπερμάρκετ σε σχέση με τις δαπάνες τους στα υπόλοιπα σουπερμάρκετ. Έτσι, για σημαντικό μέρος του πληθυσμού τόσο ημεδαπών όσο και αλλοδαπών (κάτι που από μόνο του έχει ενδιαφέρον σαν σημείο ίσης συνάντησης των δυο αυτών κατηγοριών πληθυσμού που δεν συμβαίνει με την ίδια δύναμη αλλού), η υλική τους ζωή έχει πλέον γίνει «ζωή από τα Lidl». Ζωή στην οποία καταναλώνουν κρέατα, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, χαρτικά, ζυμαρικά, αλκοολούχα ποτά κ.ά. προϊόντα, χαμηλής τιμής αλλά και χαμηλής ποιότητας, ετερώνυμα αντίγραφα γνωστών μαρκών.

Η κρίση συνήθισε πολλούς, στην πράξη διαρκώς περισσότερους, να ζουν με φτηνά αντίγραφα γνωστών μαρκών. Τους συνήθισε να ζουν στο περιθώριο, στις γωνιές της ζωής, απ’ όπου να παρατηρούν, τα πρωτότυπα προϊόντα και όσους τα αγοράζουν και τα καταναλώνουν, προσπαθώντας από ντροπή και αίσθημα μειονεξίας να κρύψουν τα δικά τους αντίγραφα. Κυρίως τους συνήθισε να μην έχουν τη δική τους πυξίδα σε μια τόσο σημαντική πράξη στο σύγχρονο καπιταλισμό, όπως είναι η πράξη της κατανάλωσης, αλλά κοιτούν συνεχώς δίπλα, στον κόσμο των πρωτότυπων, και να τον αντιγράφουν. Να αντιγράφουν όχι μόνο και όχι τόσο προϊόντα όσο νοοτροπίες, συμπεριφορές και αξίες, που αφού δεν μπορούν να ικανοποιήσουν με τα πρωτότυπα, προσπαθούν με τα αντίγραφα. Τους συνήθισε να ζουν διαρκώς όχι τη δική τους ζωή αλλά τη ζωή κάποιων άλλων, ευκατάστατων και «καθωσπρέπει», νοιώθοντας ενοχικά και μειονεκτικά γι’ αυτό.

Όμως χειρότερο και από αυτό είναι όχι τόσο το ότι στα χρόνια της κρίσης οι χειμαζόμενοι πληθυσμοί περιορίζονται σε υλικά αγαθά «από τα Lidl» αλλά και σε πνευματικά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά αγαθά «από τα Lid». Ταινίες που όχι μόνο τις βλέπουν φτηνά στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση αλλά είναι και φτηνές απομιμήσεις σπουδαίων ταινιών. Μουσική που είναι φτηνή ή δωρεάν αλλά γι’ αυτό πάλι είναι κακέκτυπο αντίγραφο τη λαϊκής, δημοτικής, ή ακόμα και της ξένης μουσικής. Ειδήσεις που κι αυτές είναι δωρεάν αλλά τόσο φτηνές που με το ζόρι τις ανακαλεί κάποιος στη συζήτηση. Ειδήσεις που είναι γεμάτες ψεύδη ή παρατραβηγμένα γεγονότα, στερεότυπα, ιδίως ρατσιστικής κι σεξιστικής φύσης, φτηνό χιούμορ και εν γένει πολύ περιορισμένη λεκτική επάρκεια, ειδήσεις που αντί να διαφωτίζουν συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο τον αμαθή και ιδίως τον ημιμαθή νου. Κι ακόμα χειρότερα, πληροφόρηση για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα υγείας, από κομπογιαννίτες ή αμούστακα πληκτρολόγια που κυνηγάνε τα 300 € το μήνα με την προϋπόθεση πως θα ανεβάσουν 30 – 40 τέτοια σκουπιδένια άρθρα την ημέρα, αδιαφορώντας για τη ζωή των άλλων γιατί προέχει η δική τους και του «αφεντικού», και κυρίως χωρίς επιλογή, χωρίς στοιχειώδη προστασία για να μπορούν να έχουν δικαίωμα στην επιλογή. Και η συνέχεια είναι μεγάλη. Εκμάθηση ξένων γλωσσών «από τα Lidl», πληροφορίες για τις ανθρώπινες σχέσεις (γονιών – παιδιών, συζύγων, συναδέλφων κ.λπ.) «από τα Lidl», ιστορικές «γνώσεις» «από τα Lidl» (συνήθως φουλ στον εθνικισμό και τη ρατσιστική προκατάληψη) κοκ.

Με άλλα λόγια η φτώχεια ως συνέπεια της κρίσης, καθώς και η αλματώδης αύξηση στη χρήση των νέων μέσων, επίσης ως συνέπεια της κρίσης, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του ελέγχου και των ρυθμιστικών πλαισίων που έθετε παλιά η επιστήμη χρησιμοποιώντας το κράτος, σε ότι φορά την παραγωγή αλλά κυρίως τα στάνταρτς των διακινούμενων υλικών και πνευματικών αγαθών που απαίτησαν και απαιτούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οδήγησαν και οδηγούν ένα διαρκώς αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού να ζει μια ζωή «από τα Lidl». Και το κακό είναι ότι αυτή η «ζωή από τα Lidl» δεν περιορίζεται μόνο στα υλικά και πνευματικά αγαθά αλλά επεκτείνεται και στα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Με άλλα λόγια ένα διαρκώς αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού συνηθίζει να ζει με ελευθερίες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ελευθερίες, με λόγο στη λήψη των αποφάσεων στη ζωή του που είναι μάλλον διακοσμητικός, αλλά και με κοινωνική ασφάλεια που είναι παρωδία. Με άλλα λόγια, χωρίς να το καταλαβαίνει συνηθίζει να ζει σε αόρατες φαβέλες, ενώ νομίζει πως ζει σε κανονικές συνοικίες, πόλεις και γειτονιές.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τελευταίο της περιοδικής έκδοσης Η Γέρα

Ποιος είναι ο Γιώργος Πλειός

Ο Γιώργος Πλειός είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος ΕΜΜΕ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, Εκπρόσωπος του Τμήματος ΕΕ στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσωπική Ιστοσελίδα: https://sites.google.com/site/giorgospleios/

Ελευθεροστομίες

Καλήν εβδομάδα, την ύστερην των διακοπών, φίλοι αναγνώστες.Θα το έχετε προσέξει κι εσείς, ασφαλώς, ότι  όπως όλες οι προηγούμενες εβδομάδες φέρνει και αυτή και κακά και καλά νέα, μέσα στα οποία θα κυλήσει και αυτό το εφταήμερο.

Τα κακά νέα είναι, ασφαλώς, ότι το τέρας του ισλαμισμού μετακομίζει σιγά-σιγά στην Ευρώπη και επιδίδεται σε μιας νέας μορφής ολοκληρωτικό πόλεμο, τρομοκρατώντας τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Τα καλά νέα (τρόπος του λέγειν, δηλαδή) είναι ότι εμείς μάλλον θα τη σκαπουλάρουμε και φαντάζομαι ότι υποψιάζεστε κι εσείς το γιατί:

  • Το Ισλαμικό Χαλιφάτο είναι φως φανάριν ότι συμπλέει με τους… ομογάλακτους αδελφούς του, τους Τούρκους. και τον σουλτάνο τους, οι οποίοι δεν… αναγνωρίζουν την Κυπριακήν Δημοκρατίαν ως μέλος της Ευρώπης. Και άρα, μάλλον «κόφκουμεν έξω» από τα σχέδιά του!

Υπάρχει, άλλωστε, ένας επιπλέον ισχυρός λόγος γι΄αυτό: Ακόμα και χάρτην της Ευρώπης να τους δώσει ο σουλτάνος, δεν υπάρχει περίπτωσις να μας εντοπίσουν, αφού μας θεωρεί ως….εκλιπούσαν!

Καλήν εβδομάδα και σε σένα, Μουσταφά!  Και μη μου πεις ότι δεν σε έχω προειδοποιήσει και μια και δυο και δέκα φορές: Η  γλώσσα μου έβγαλε μαλλιά (κατ΄αντίθεσιν με το κρανίον μου όπου η τριχοφυΐα είναι πλέον είδος ανύπαρκτον) να σε προειδοποιώ. Αλλά εσύ, φκια κουφά, ρε Μουσταφά, τι να σου κάνω; Εγώ, φίλε μου, στα ‘λεγα, δεν στα ‘λεγα;  Ότι η «ώρα μηδέν» για την «προεδρία» σου στα κατεχόμενα πλησιάζει. Και ότι η αποκαθήλωσή σου, έστω κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, έχει ξεκινήσει.

Αν το παίζεις άνετος και δεν πιστεύεις ότι «κάτι τρέχει στα γύφτικα», κακό του κεφαλιού σου: Ο κλοιός γύρω σου σφίγγει ! Τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο που κυκλοφορεί στα… γύφτικα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα τη σκαπουλάρεις, τελικά! Επειδή, φίλε μου, θα πρέπει να το πάρεις απόφαση όσο υπάρχει – αν υπάρχει, βέβαια – καιρός: Να αφαιρέσεις τους στρεβλωτικούς φακούς και να αντικρίσεις κατάφατσα την πραγματικότητα.

The FUNNIEST and Most PAINFUL Gym FAILS Ever

Scenes from a Cypriot gym 

https://youtu.be/iOttX7Lxrhc

Τα σχετικά ρεπορτάζ που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται στον τ/κ Τύπο γράφουν πλέον ανοικτά ότι:

Η αναρρίχησή σου στον «θρόνο» έγινε με την στήριξιν των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν (ο οποίος σε «εβαΐλιζε» για δέκα χρόνια στην Αμερική) και οι οποίοι ήδη συλλαμβάνονται κατά δεκάδες στα κατεχόμενα: Από ιμάμηδες μέχρι «αστυνομικοί» κι από στρατιωτικοί μέχρι γνωστοί γκιουλενικοί!

Είναι χαρακτηριστικόν και… ενδεικτικόν του μέλλοντός σου, Μουσταφά, ένα προχτεσινό ρεπορτάζ σε τ/κ εφημερίδα, στο οποίον αναφέρεται ότι ο σουλτάνος σε βλέπει με το ήμισον του, από τη στιγμή που εκείνος στήριξε τον Έρογλου στις «εκλογές», αλλά  οι οπαδοί του Γκιουλέν σε στήριξαν για να εκλεγείς «πρόεδρος». ΄Αρα, φίλε μου Μουσταφά, καλά κάνεις ν΄αρχίσεις να διερωτάσαι «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια».

Επειδή σίγουρα δεν θα είναι η… ρέγγα, αλλά τα τσιράκια του σουλτάνου που ετοιμάζονται να εισβάλουν στο «προεδρικό» σου και μην τον είδατε τον Παναή!

Δημήτρης Παπαδημήτρης   

Σας χρειαζόμαστε… για να επιβιώσουμε

Το ιστολόγιο http://www.tanea-diaspora.net  είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Αναστασιάδης ή ο SirEasy μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα).

>>> ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ “ΑΡΧΙΚΗ” ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.