Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα καλώδια

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ… ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ!

Σούδα-Ακρωτήρι στον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ.

Απάντηση επιχείρησε να δώσει τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών στο δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου της Κυριακής» με τίτλο «”Μεγάλος αδερφός” στις Βάσεις» που σημείωνε ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν, ως φαίνεται, την Κύπρο για παρακολουθήσεις αξιοποιώντας τις βρετανικές βάσεις στο νησί, αναφέροντας πληροφορίες «πως οι Αμερικανοί σε συνεννόηση με το Λονδίνο έχουν εγκαταστήσει υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τα οποία καταλήγουν στις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν σχέση με τις επικοινωνίες».

Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος ότι «οι Αμερικανοί αν και υπέδειξαν με νόημα πως δεν είχαν… υποχρέωση να ενημερώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για το καλώδιο, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, η εδώ Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό έτυχε διαχείρισης μόνο από τον ΥΠΕΞ και δεν πέρασε από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία».

Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί προβάλλουν ως επιχείρημα για την πόντιση των συγκεκριμένων υποθαλάσσιων καλωδίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πως αυτά θα καταγράφουν… «σεισμούς και τσουνάμια»!

«Η Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την οποία γίνονται αναφορές στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” στις 20 Αυγούστου, και η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έγινε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και ειδικότερα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιλαμβανόμενης και της ενίσχυσης των διεθνών καθεστώτων αφοπλισμού και μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει ότι «η Συμφωνία αφορά σε ένα σεισμικό-υδροακουστικό σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Οργανισμού της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation -CTBTO)».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρεται, «θα λαμβάνει δεδομένα από το σύστημα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση της σεισμικότητας του ευρύτερου χώρου της Κύπρου για σκοπούς έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς και τσουνάμι, για προστασία των Κυπρίων πολιτών, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

«Περαιτέρω, δεδομένα που λαμβάνονται από το σύστημα μπορούν να δίνονται στον Οργανισμό της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Αυτό θα αποτελεί την έμπρακτη στήριξη και συμβολή προς εκπλήρωση των στόχων της Συνθήκης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, όσο και εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όπως αυτά απορρέουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Το ΥΠΕΞ δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις..

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αφήνει ωστόσο αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τη διαδικασία που τηρήθηκε σε σχέση με το τι προβλέπει η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημείωνε ο «Φιλελεύθερος της Κυριακής», «οι περί των Υποθαλάσσιων Καλωδίων Κανονισμοί του 2014, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, δυνάμει του άρθρου 11(2)(στ), (η) και 11 (3) των περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας Νόμων του 2004 και 2014, αναφέρουν πως για τους σκοπούς του Κανονισμού ιδρύθηκε Επιτροπή Υποθαλάσσιων Καλωδίων.

» Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εργασίας και Συγκοινωνιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Συγκοινωνιών ορίζεται ως πρόεδρος της επιτροπής. Σημειώνεται πως κανείς δεν μπορεί να ποντίσει ή να χρησιμοποιήσει ή να θέσει σε λειτουργία καλώδιο στην ΑΟΖ και/ή στην υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας χωρίς άδεια από την αρμόδια πηγή. Με την αίτηση κατατίθεται και περιβαλλοντική έκθεση.

» Στην προκειμένη περίπτωση η χρήση της κυπριακής ΑΟΖ από τους Αμερικανούς δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, καθώς το θέμα δεν τέθηκε ποτέ για να εξεταστεί».

Πηγή: philenews

One thought on “Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα καλώδια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.