Η επιτροπή της Ανδρούλας και μια φαρσοκωμωδία στις πλάτες μας

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΦΙΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ…

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Είναι γραφικοί, τελικά. Ακόμα και η κοτζάμ Ανδρούλα Βασιλείου, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, πρώην Πρώτη Κυρία (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), να καρφώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που δεν την άφησε να αποσυρθεί στο Γκάβερνορς μπιτς με τη σύνταξή της, και την έκανε πρόεδρο τεχνικής επιτροπής για τον πολιτισμό. Είναι η απόλυτη διακωμώδηση του κυπριακού προβλήματος.

Έχει παράπονο, λέει, διότι ο Πρόεδρος μετά από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων πάγωσε τις τεχνικές επιτροπές και ένεκα του παγώματος ο ΘΟΚ δυσκολεύεται φέτος να ανεβάσει τους Πέρσες στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Δηλαδή, ακόμα και μετά από όσα μεσολάβησαν, κυρίως στην Ελβετία, και μετά από τις νέες απειλές της Άγκυρας και του Ακιντζί για τα σχέδια που θα εφαρμόσουν σε βάρος μας έξω από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, οι «δικοί μας» το βιολί τους. Νομίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τις ανοησίες που έκαναν και τον καιρό που ευδοκιμούσαν τα όνειρα θερινής νυκτός, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την κατραπακιά που έφαγε η πολιτική τους ασυναρτησία. Θύμωσαν διότι ο διαπραγματευτής, στον οποίο υπάγονται οι τεχνικές επιτροπές, τους έστειλε ειδοποίηση (11 Ιουλίου) και τους έλεγε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της τρέχουσας φάσης που διανύουμε, παράκληση του διαπραγματευτή και του συντονιστή τεχνικών επιτροπών είναι όπως διατηρήσετε στάση αναμονής όσον αφορά στις δράσεις και συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών».

Θύμωσαν, λοιπόν, διότι η αλήθεια είναι ότι με ευθύνη του Νίκου Αναστασιάδη, που σήμερα βλέπει τους υπό αυτού ευεργητηθέντες να τον πληρώνουν τοις μετρητοίς, κάποιες από τις επιτροπές πίστευαν ότι έχουν το ελεύθερο να υποκαθιστούν και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να λύσουν οι ίδιες το Κυπριακό, διά της κοινωνικοποίησης της κατοχής. Μια από αυτές τις επιτροπές είναι αυτή της Ανδρούλας Βασιλείου, στην οποία μετέχει σχεδόν όλος ο διοικητικός θίασος του ΘΟΚ, η οποία επειδή οργάνωσε δυο θεατρικές παραστάσεις στη Σαλαμίνα και εισέπραξε χειροκρότημα από τους ζηλωτές της όποιας λύσης, πίστεψε ότι πάει να… λύσει το Κυπριακό και της κόβουν τη φόρα.

Να υπενθυμίσουμε, όμως, γιατί ως συνήθως ξεχνάμε την ουσία των πραγμάτων: Η δημιουργία των τεχνικών επιτροπών αποφασίστηκε από το 2006 σε συμφωνία Τάσσου Παπαδόπουλου και Ταλάτ, και είχαν σκοπό να συζητήσουν και να συμφωνήσουν θέματα ουσίας και θέματα καθημερινότητας, να καταλήξουν σε μια ατζέντα για τα ουσιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να βασιστούν οι ηγέτες και να προχωρήσουν σε τελική διαπραγμάτευση. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπέβαλε πρόταση με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα συζητούσαν οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, και σε αυτό το πακέτο υπήρχαν ιδέες για την Αμμόχωστο, την απαγκίστρωση και άλλα σοβαρά ζητήματα και όχι βεβαίως φρου-φρου κι αρώματα και θεατρικές παραστάσεις. Είναι γνωστό ότι εκείνη η συμφωνία δεν λειτούργησε ποτέ διότι τη σαμπόταρε η τουρκική πλευρά. Όμως, αργότερα, οι μεταγενέστεροι, Χριστόφιας και Αναστασιάδης, εγκατέλειψαν την ουσία και τον ρόλο των επιτροπών και κράτησαν μόνο την ιδέα πάνω στην οποία έκτισαν τις σημερινές επιτροπές, οι περισσότερες εκ των οποίων υπάρχουν μόνο κατ’ όνομα. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιτροπές για την οικονομία, για το έγκλημα, για το περιβάλλον, ακόμα και για την ισότητα των φύλων, ήμαρτόν σου Κύριε. Τι κάνουν τόσα χρόνια; Τίποτε απολύτως. Αλλά, επειδή η επιτροπή πολιτισμού κάνει θεατρικές παραστάσεις στη Σαλαμίνα και φέτος δυσκολεύεται λόγω της κατάρρευσης των ψευδαισθήσεων, έχει ξεσηκωθεί η κυρία Ανδρούλα και το ΑΚΕΛ μαζί της, και κατακεραυνώνουν τον Αναστασιάδη, που πάγωσε τις… παγωμένες επιτροπές. Εδώ πάγωσε η Κύπρος ολόκληρη από την τουρκική αξίωση να της παραδοθεί η χώρα μια για πάντα, οι επιτροπές όμως έπρεπε να μείνουν απάγωτες για να ικανοποιούν τη μωροφιλοδοξία του καθενός.

Υ.Γ.: Γιατί ασχολούνται τόσο επίμονα με την επιτροπή πολιτισμού και με τις παραστάσεις στη Σαμαμίνα και δεν ασχολούνται καθόλου με την επιτροπή περιβάλλοντος, που παρακολουθεί «παγωμένη» τον Πενταδάκτυλο να καταστρέφεται από δεκάδες παράνομα λατομεία;

Άριστος Μιχαηλίδης, “Φ”

>>> Ο ΘΟΚ σας καλωσορίζει στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας με τις ευλογίες του Αττίλα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.