Ο Αβέρωφ ξαναβρήκε τη φωνή του και μας συμβουλεύει: Αυτή τη στιγμή απαιτείται ενότητα και όχι διχασμός

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία και ενότητα και όχι διχασμός, μετριοπάθεια και όχι φανατισμός, πραγματισμός και όχι δογματισμός.

Σε χαιρετισμό του στην κοινή συνεδρία της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΟΠΟΜΑΚ), ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας πως δυστυχώς το αποτέλεσμα της κορύφωσης των προσπαθειών για λύση των τελευταίων τριών χρόνων δεν ήταν το επιθυμητό…

Όπως είπε, οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή στον 21ο αιώνα, σε ένα κράτος πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν θέση προστάτες και εγγυητές, ούτε και κατοχικά στρατεύματα.

Παρά την απογοήτευση, πρόσθεσε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό, σημείωσε, είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Εάν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, συνέχισε, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απευθύνθηκε και στους Τουρκοκύπριους, διαβεβαιώνοντας τους ότι επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό προς όφελος όλων. «Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μια εξωστρεφή πολιτική, που αναβαθμίζει διαρκώς τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που κτίζει συμμαχίες στην περιοχή αλλά και ευρύτερα», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η επανένωση της Κύπρου παραμένει η ύψιστη  προτεραιότητα και πως οι Ε/κ επιθυμούν, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το συντομότερο δυνατό την επίλυση του Κυπριακού. «Γιατί εμείς βιώνουμε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εμείς βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του χρόνου, που βαθαίνει μέρα με την ημέρα τις πληγές. Και παγιώνει τα τετελεσμένα», είπε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, διεκδικούμε το αυτονόητο, την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος, τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών.

 ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.