Στεφάνου: Μετακίνηση από λύση ΔΔΟ θα μας απομονώσει διεθνώς

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ…

Η μετακίνηση μας από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) θα ακυρώσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα και θα απομονώσει τη χώρα μας από το διεθνή παράγοντα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Στην ομιλία του στο συνέδριο των αποδήμων, ο κ. Στεφάνου είπε αρχικά πως από το 1977 και μετά όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αποχρώσεων στην πολιτική τους, ακολουθούν τακτική για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Στεφάνου είπε πως βρισκόμαστε σε στασιμότητα λόγω της αποτυχίας της διάσκεψης του Κραν Μοντάνα, και όπως κάθε φορά που έχουμε στασιμότητα, η Τουρκία εργάζεται για την παγίωση της ντε φάκτο κατάστασης και της κατοχής.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως όταν σωστά εντοπίζουμε τον στόχο της Τουρκίας να διχοτομήσει το νησί και να το ελέγχει, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτό μπορεί να το πετύχει και μέσω της διαιώνισης της ντε φάκτο κατάστασης, η οποία ολοένα και διολισθαίνει προς χειρότερες μορφές κατοχής και παρουσίας της στην Κύπρο.

Όπως είπε, η Τουρκία θέλει να πετύχει τους στόχους της με την εκτροπή από το πλαίσιο των ΗΕ, μέσα από την επίρριψη ευθυνών στην Κυπριακή Δημοκρατία και μέσω της προώθησης νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως τα ΗΕ δεν έχουν προκηρύξει ναυάγιο στις προσπάθειες που ξεκίνησαν από το 2008 και είναι προφανές ότι θέλουν να διαφυλάξουν τα όσα έχουν επιτευχθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, θέλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει σε λύση και εναποθέτουν αυτή την ευθύνη στις δύο πλευρές και δυστυχώς η Τουρκία είναι εκτός του κάδρου των ευθυνών.

Παράλληλα, σημείωσε πως η δική μας πλευρά θα πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ, καθώς τυχόν μετακίνηση μας θα ακυρώσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα, θα απομονώσει τη χώρα μας από τον διεθνή παράγοντα, από τον οποίο θα ζητούμε μετά βοήθεια για να πιέσει την Τουρκία.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως η λύση ΔΔΟ μπορεί να αποτελεί συμβιβαστική λύση, ωστόσο μπορεί να στηρίξει μια λύση που να υλοποιεί τους στόχους μας για τερματισμό της κατοχής, για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, για επανένωση του τόπου και του λαού, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Στη συνέχεια, διερωτήθηκε πώς θα λύσουμε το Κυπριακό και θα δοκιμάσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας. «Δεν είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, πως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που ζητά ο ΟΗΕ, και αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν.

ΚΥΠΕ

>>> Ενόχλησε το επίσημο ΑΚΕΛ σχόλιο του Ν Κατσουρίδη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.