ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ: Απογοήτευση για το Κυπριακό εκφράζουν οι Απόδημοι σε ψήφισμά τους

Επιμένουν στη Διζωνική ως… ιδανική λύση!

Απογοήτευση για το αποτέλεσμα της πρόσφατης προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, εκφράζουν οι απόδημοι στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα από το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λευκωσία, και καταδικάζουν τη στάση της Τουρκίας και τις απαράδεκτες απαιτήσεις της.

Οι απόδημοι εκφράζουν πλήρη στήριξη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού και καλούν τον ΟΗΕ και την ΕΕ να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη στο Κυπριακό.

Στο ψήφισμα, οι απόδημοι τονίζουν ότι «το Κυπριακό είναι πρωταρχικά διεθνές πρόβλημα λόγω της παράνομης τουρκικής εισβολής και στρατιωτικής κατοχής εδάφους ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, και παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου από την Τουρκία».

Επιμένουν στη Διζωνική και τετραγωνισμό του κύκλου…

Σημειώνουν ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και να είναι σύμφωνη με σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο.

Οι απόδημοι εκφράζουν «απογοήτευση για το γεγονός ότι στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, δεν υπήρξε αποτέλεσμα συνεπεία της στείρας, αρνητικής και αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς».

Επίσης, καταδικάζουν «την απαράδεκτη απαίτηση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα για μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και μετά τη λύση, διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και την επιμονή της τουρκικής πλευράς για πρόνοιες στη λύση που θα καθιστούν το κράτος μη λειτουργικό».

Στο ψήφισμα, οι απόδημοι εκφράζουν «πλήρη στήριξη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Επίσης, καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή, τη συστηματική τουρκική πολιτική εποικισμού που αποτελεί έγκλημα πολέμου, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από το κατοχικό καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των εγκλωβισμένων, τις ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Οι απόδημοι αποδοκιμάζουν «το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων», θεωρούν ότι «η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη», ζητούν την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, και υποστηρίζουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «με στόχο μια συνολική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Το τροπάρι: «Να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία…»

Επίσης, καλούν τη διεθνή κοινότητα «να υποστηρίξει συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ» και «να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία, προκειμένου να καταλήξει σε επιτυχή ολοκλήρωση, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Στο ψήφισμα, οι απόδημοι καλούν τα Ηνωμένα Έθνη «να εργαστούν για την άμεση και άνευ όρων εφαρμογή από την Τουρκία όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο» και καλούν την ΕΕ «να απαιτήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της που πηγάζουν από την ιδιότητά της ως υποψήφια για ένταξη χώρα, ειδικά τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της».

Τέλος, επαναλαμβάνουν «πλήρη υποστήριξη για μια λύση που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

ΚΥΠΕ

>>> Οι Κύπριοι απόδημοι στη Λευκωσία για… ενημέρωση/πλύση εγκεφάλου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.