Τερματισμό της τουρκικής κατοχής στηρίζουν Αμερικανοί Βουλευτές σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Τη θέση τους ότι θα πρέπει να τερματιστεί η τουρκική κατοχή εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Έντουαρντ Ρόις και το μέλος της Επιτροπής, Έλιοτ Ένγκελ.

Στην επιστολή τους οι Ρόις και Ένγκελ εκφράζουν επίσης την ισχυρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για λύση του Κυπριακού και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ούτε η Τουρκία ούτε καμιά άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί το δικαίωμα αυτό.

“Οι διενέξεις και η αναταραχή αποτελεί μακρά Ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου όμως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία. Με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ να εργάζονται μαζί αυτοί οι πόροι προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην τουρκική παρεμβατικότητα υπονομεύσει αυτό τον στόχο”.

Εκφράζουν δε ανησυχία για το ότι οι τουρκικές προσπάθειες να αμφισβητηθεί η δυνατότητα της Κύπρου να αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ μόνο υπονομεύουν αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή ημερομηνίας 16 Αυγούστου 2017, οι δύο Αμερικανοί Βουλευτές εκφράζουν επίσης ισχυρή υποστήριξη στις στενές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ και εκτιμούν “τη σταθερή σας δέσμευση ως προς τις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κύπρο και προσβλέπουμε στο να εργαστούμε μαζί σας σε αυτά και σε σειρά άλλων ζητημάτων».

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.