300% αύξηση αιτήσεων για κυπριακό διαβατήριο στη Βρετανία

Συνέντευξη Χρίστου Καραολή στην Μαρία Στυλιανού 

Μέχρι και 300% έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις Κυπρίων ομογενών στο Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση κυπριακού διαβατηρίου, μετά και την απόφαση των Βρετανών πολιτών για έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο κ. Καραολής μιλά για το πώς το Brexit επηρέασε το εμπόριο και τις τιμές των κυπριακών προϊόντων στη Βρετανία, καθώς επίσης και για τις εκτιμήσεις για μείωση των αριθμού των Κυπρίων φοιτητών στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Αναφέρεται, παράλληλα στους κινδύνους και τις προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας.

-Ένα χρόνο μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, ποιες επιπτώσεις /αλλαγές βλέπετε να επέρχονται στη ζωή των αποδήμων;

Αν και μεγάλο μέρος της κυπριακής διασποράς του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της παραμονής τα Βρετανίας στην ΕΕ και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου αγωνίστηκε για να αποφευχθεί το Brexit, εντούτοις η ομογένεια δέχεται την απόφαση του εκλογικού σώματος. Οι επιπτώσεις για τη διασπορά είναι παρόμοιες με τους υπόλοιπους βρετανούς (αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας, έσοδα και επενδύσεις). Δεδομένων, όμως, των στενών δεσμών της διασποράς με την Κύπρο, οι επιπτώσεις περιορίστηκαν σε συγκεκριμένους τομείς. Οι τιμές των κυπριακών προϊόντων στη Βρετανία (10% των κυπριακών εξαγωγών) έχουν αυξηθεί, με το κόστος να έχει μετακυλήσει στον καταναλωτή. Επιπρόσθετα, παρατηρείται από τους ομογενείς της Βρετανίας, αύξηση στη ζήτηση κυπριακού διαβατηρίου, έτσι ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ευρωπαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες μετά το Brexit.

-Πόσο έχουν επηρεαστεί οι εξαγωγές της Κύπρου στη Βρετανία; Εκτιμάτε ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς μέσα στα επόμενα χρόνια;

Ενώ ο αριθμός των εισαγωγών δεν επηρεάστηκε, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα στην ΕΕ, λόγω των χαμηλών συναλλαγματικών ισοτιμιών, παρατηρήθηκε το φαινόμενο αύξησης των τιμών. Για παράδειγμα, Κύπριος έμπορος (εισαγωγέας) μου ανέφερε ότι το κόστος του έχει αυξηθεί κατά 8% με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία, μετά την απόφαση για Brexit. Βεβαίως, ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστούν οι κυπριακές εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξαρτηθεί και από τις πρόνοιες της τελικής συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το εμπόριο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά τη δυσμενή συναλλαγματική ισοτιμία, οι δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ο τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επηρεάστηκαν.

-Πόσο έχουν αυξηθεί οι αριθμοί έκδοσης κυπριακών διαβατηρίων από το κυπριακό πρακτορείο στο Λονδίνο;

Όπως έχω ενημερωθεί, οι αιτήσεις για την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αυξήθηκαν κατά 200-300%. Δεδομένης της έντονης συμμετοχής της διασποράς στο δημοψήφισμα με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κοινότητα επιδιώκει τώρα να διατηρήσει τις ελευθερίες της στην ΕΕ, υποβάλλοντας αίτηση για κυπριακή ιθαγένεια

-Βλέπετε διαφορές στις εγγραφές Κυπρίων φοιτητών στην Βρετανία;

Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος ήταν ελάχιστος, καθώς οι αιτήσεις των φοιτητών της ΕΕ στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 5% φέτος. Αυτό γιατί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι φοιτητές της που ξεκινούν από τα ακαδημαϊκά έτη 2017/18 και 2018/19 θα πληρώσουν τα ίδια τέλη με τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, αναμένεται να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση του αριθμού των Κύπριων φοιτητών στο μέλλον, όταν οι σπουδαστές θα κληθούν να πληρώσουν διεθνή τέλη (2-4 φορές υψηλότερα από τα τέλη του Ηνωμένου Βασιλείου ). Τότε, πιθανόν να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στους αριθμούς.

-Ποιες οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου – Βρετανίας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος είχαν στενούς δεσμούς πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004. Εμείς συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στη Βρετανική κυβέρνησή για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί αυτοί θα παραμείνουν ισχυροί και μετά την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ.

-Πως σχολιάζετε την βελτίωση της κυπριακής οικονομίας; Ποιοι οι κίνδυνοι και ποιες οι προκλήσεις;

Αν και η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούσαν πρόκληση για την Κύπρο και το λαό της, η προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη έχει δείξει αποτελέσματα. Η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης μετά από τρία χρόνια και η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη είναι ένα φανταστικό επίτευγμα. Πράγματι, το Brexit αποτελεί ενδεχομένως μια ακόμη ευκαιρία για την Κύπρο να προσελκύσει επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που θα αναζητήσουν μια βάση εντός της ΕΕ, ειδικά στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα κάποια εμπόδια, ζητήματα, τα οποία πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Αν και παρατηρείται μείωση, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμένει υψηλό και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών. Επιπλέον, η απώλεια της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου από τις επιτροπές της ΕΕ, ιδίως το EcoFin, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος ήταν φυσικοί σύμμαχοι, λόγω των παρόμοιων οικονομικών δομών των δύο χωρών, μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για την Κύπρο να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικοί κανονισμοί της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν δυσμενώς την κυπριακή οικονομία.

-Κατά πόσον υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον Βρετανών ή Κύπριων ομογενών για την Κύπρο; 

Πράγματι, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε χρόνο στο ΗΒ πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή επενδυτών, στις οποίες τίθεται η Κύπρος στο επίκεντρο. Σ’ αυτές, ενεργός είναι η συμμετοχή Κυπρίων Υπουργών, όπως ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι υπουργοί έρχονται σε επαφή με εξέχοντες οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου (πχ COBCOE, PwC) ενώ συμφωνούνται και συνεργασίες. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μια μεγάλη πηγή προώθησης της Κύπρου ως προορισμού για επενδύσεις και έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.