Η Τουρκία αντί για σχολεία χτίζει τζαμιά στα κατεχόμενα

Έντονα αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στην προσπάθεια του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης για εξισλαμισμό των κατεχομένων μέσα από την ανέγερση τζαμιών και της δημιουργίας θρησκευτικών σχολών. Αυτά, όπως καταγγέλλουν, γίνονται σε βάρος μιας κοσμικής εκπαίδευσης εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σήμερα στα κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών, τα τελευταία 17 χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 (δηλαδή σε μια περίοδο 43 ετών) ανεγέρθηκαν μόνο 15 νέα σχολεία.

 

«Θεοκρατικές» εντολές προς Τουρκοκύπριους

Το θρησκευτικό στοιχείο δεν ήταν πάντα στις προτεραιότητες των Τουρκοκυπρίων που, αν και μουσουλμάνοι, επέλεγαν μια κοσμική ζωή. Αυτό το ξεχωριστό στοιχείο των Τουρκοκυπρίων έβαλε στο μάτι η τουρκική κυβέρνηση η οποία από την άνοδο του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει κουμάντο στα κατεχόμενα και σ’ ό,τι αφορά σ’ αυτή την πτυχή, πέρα από τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο. Γι’ αυτό και η Τουρκία από της ανόδου του ΑΚΡ στην εξουσία έριξε μεγαλύτερο βάρος στην ανέγερση τζαμιών και θρησκευτικών σχολών παρά στη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν αντιδράσεις στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς κύκλους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις καταγγελίες της προέδρου της Εμέλ Τελ, στα κατεχόμενα υπάρχουν σήμερα 162 σχολεία και 212 τζαμιά.

Η πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων (KTΟS) είπε πως τα τελευταία 17 χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 μέχρι σήμερα μόλις 15 νέα σχολεία.

Τόνισε δε πως ήρθε η ώρα να στηρίξουν την κοσμικότητα του τρόπου ζωής τους και των «θεσμών» τους, να στηρίξουν την κοινοτική τους ύπαρξη γιατί «για μας δεν υπάρχει άλλη χώρα ή νησί να ζήσουμε», όπως είπε.

Παρούσας όλης της ηγεσίας της συντεχνίας, η KTΟS κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έγινε η απαραίτητη προετοιμασία για τους διορισμούς και την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, με τον Σενέρ Ελτζίλ να επισημαίνει ότι στο «Υπουργείο Παιδείας» δεν έχει ακόμη διοριστεί «διευθυντής» του «τμήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Η Εμέλ Τελ εξέφρασε ακόμη την αντίθεση της συντεχνίας στις πληροφορίες για κλείσιμο της παιδαγωγικής ακαδημίας Ατατούρκ στα κατεχόμενα (όπως φέρεται να ζητεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ).

Κατήγγειλε επίσης ότι η «κυβέρνηση» ΚΕΕ-ΔΚ, ενώ είχε προγραμματισμό για την κατασκευή 6 νέων σχολείων στην «επαρχία» Κερύνειας και αλλού, τελικά, προχωρεί στην κατασκευή δύο νέων θρησκευτικών κολεγίων.

«Δεν βρίσκουν λεφτά για σχολεία και νοσοκομεία, αλλά υπογράφουν λευκές επιταγές για θρησκευτικά κολέγια».

Το μέλος της KTΟS, Μπουράκ Μαβίς, ανέφερε ότι πρόθεση του «υπουργείου παιδείας» είναι οι επιθεωρήσεις να γίνονται από την Τουρκία και ζητείται -όπως είπε- οι προσλήψεις για νέους επιθεωρητές να γίνονται από την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, η οποία έχει επιβάλει τους δικούς της υπαλλήλους στο «τμήμα δευτεροβάθμιας» εκπαίδευσης όσον αφορά στους σχολικούς συμβούλους και την ειδική εκπαίδευση.

Ο Ουγούρ Εριλέν, επίσης από το κεντρικό συμβούλιο της συντεχνίας, ανέφερε ότι έχουν ετοιμάσει έκθεση 35 σελίδων για τις αλλαγές στα νέα βιβλία πρώτης και τετάρτης δημοτικού (από την Τουρκία), αλλά το «Υπουργείο Παιδείας» δεν έχει ακόμη απαντήσει και ούτε έχουν ενημερωθεί οι εκπαιδευτικοί αν όντως θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη διδακτική ύλη ή αν θα υπάρξουν διορθώσεις.

Κατήγγειλε επίσης την αφαίρεση της θεωρίας της εξέλιξης από τα βιβλία και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ πριν από 90 χρόνια αποφάσισαν να συνεχίσουν τον τρόπο ζωής τους με κοσμικότητα και όχι επικεντρωμένοι στη θρησκεία. Και έχει αποκαλυφθεί ότι όσοι θέλουν να γκρεμίσουν το κοσμικό σύστημα στην Τουρκία, έχουν την ίδια φιλοδοξία και για τον «βορρά» της Κύπρου, πρόσθεσε.

Επαφές από συνδικαλιστική πλατφόρμα

Η συνδικαλιστική πλατφόρμα άρχισε επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις με στόχο τη συζήτηση και τους τρόπους αντίδρασης στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΑΚΡ σε εσωτερικά ζητήματα.

Αντιπροσωπεία της πλατφόρμας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του οποίου, Τζεμάλ Οζγιγίτ, δήλωσε ότι πλέον η τ/κ κοινότητα πρέπει να αφήσει στην άκρη τα άμεσα οφέλη και να δώσει μαζικά τον κοινοτικό αγώνα ενάντια στην προσπάθεια να την αλλάξουν.

Ο «βορράς» της Κύπρου, είπε, δεν μπόρεσε να σταθεί στα πόδια από μόνος του και αντ’ αυτού με εντολές από την Τουρκία προσπαθούν να αλλάξουν τη βούληση των Τ/κ. Υπάρχουν σε εξέλιξη, πρόσθεσε ο κ. Οζγιγίτ, δύο σημαντικές αλλαγές, η μια αφορά το καθεστώς των περιουσιών και η άλλη τη δημογραφική δομή, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και για τις οποίες αλλαγές δεν δόθηκε επαρκής αγώνας στο παρελθόν.

Μετά το 1974, συνέχισε, έγινε προσπάθεια στα κατεχόμενα για τη δημιουργία μιας πιο εθνικιστικής κοινότητας με τις σχέσεις στρατού-γραφειοκρατών, ενώ τώρα γίνεται μια προσπάθεια μεταμόρφωσης της κοινότητας σε μια πιο θεοκρατική, όπως συμβαίνει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Οζγιγίτ, μπορεί το «γραφείο συντονισμού» νομικά να μην υπάρχει αλλά στην πραγματικότητα δρα, λέγοντας ότι στους νέους προϋπολογισμούς για την «αρχή ηλεκτρισμού», την «αρχή τηλεποικοινωνιών» και τα λιμάνια «αναμένεται να υπάρξουν κάποιες ενέργειες» (σ.σ. για την ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίησή τους σύμφωνα με το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους).

Μέσω της παιδείας προσπαθούν να αλλάξουν την τ/κ κοινότητα, κατήγγειλε η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών και μέλος της πλατφόρμας συνδικαλιστικών οργανώσεων, Σελμά Εϊλέμ, ενώ ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS) μίλησε για προσχεδιασμένες μηχανορραφίες και πρόσθεσε πως πρέπει οι Τ/κ να αφήσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να δουν πώς μπορούν από κοινού να αγωνισθούν ενάντια σε όσους προσπαθούν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη «χώρα».

Ανδρέας Πιμπίσιης

>>> Υπόνοιες στα κατεχόμενα για σχέση Μουσταφά Ακιντζί με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν

One thought on “Η Τουρκία αντί για σχολεία χτίζει τζαμιά στα κατεχόμενα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.