Μεγάλη απειλή για Κύπρο/Ελλάδα η εξαγορά μετοχών του Euronews από την Τουρκία

Κίνδυνος για την επικοινωνιακή μας πολιτική

Κίνδυνος για την επικοινωνιακή πολιτική της Κύπρου, η ενδεχόμενη αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών του τηλεοπτικού δικτύου Euronews, για την οποία καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από Άραβες και Τούρκους επενδυτές. Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, ενώπιον του 19ου Συνεδρίου Αποδήμων Κύπρου, αναφέροντας ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει σε μεγάλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ έκανε λόγο και για τουρκοποίηση του μιντιακού τοπίου στα κατεχόμενα.

Σημείωσε παράλληλα ότι στόχος του Euronews είναι να διεισδύσει σε 500 εκ. τηλεθεατές στα επόμενα 5 χρόνια.

Αντιλαμβάνεστε τι συνεπάγεται για την επικοινωνιακή μας πολιτική αν η Τουρκία αποκτήσει σημαντικό ποσοστό των μετοχών, πέραν του 40%, με τη διεισδυτικότητα του καναλιού σε εκατομμύρια Ευρωπαίους, είπε. Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος κατέχει το 0,2% των μετοχών του Euronews.

Συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα ξοδεύει εκατομμύρια για την προβολή της χώρας, τη δημιουργία λόμπι και τη στήριξη τουρκικών ΜΜΕ, αλλά και φιλότουρκων, όπως είπε, δημοσιογράφων του έντυπου και περιοδικού Τύπου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ παρατήρησε ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αναστροφή του κλίματος σε βάρος της Τουρκίας, καθώς το 80-90% των άρθρων που δημοσιεύονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι πλέον αρνητικά για τη χώρα.

Τουρκοποίηση των τ/κ ΜΜΕ

Παράλληλα, ο κ. Τσώκος έκανε λόγο για προσπάθεια των τουρκικών ΜΜΕ να κυριαρχήσουν στο μιντιακό πεδίο της κατεχόμενης Κύπρου και να αποτελέσουν ακόμα ένα μοχλό πίεσης στην τ/κ κοινότητα.

Μίλησε για προσπάθεια ποδηγέτησης του Τύπου από την Τουρκία και είπε ότι στα κατεχόμενα λειτουργούν 31 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 9 τηλεοπτικοί και 15 ημερήσιες εφημερίδες!!! Την ίδια στιγμή, παρατήρησε, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν 4 παγκύπριες εφημερίδες.

Ο κ. Τσώκος είπε, εξάλλου, ότι το ΡΙΚ αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας με τους απόδημους και αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναδόμησης του προγράμματος που απευθύνεται στην παροικία, το οποίο θα ονομάζεται πλέον «Κύπριοι του κόσμου».

Μίλησε παράλληλα και για τη χρήση των νέων μέσων από το Ίδρυμα και είπε ότι το ΡΙΚ θα επενδύσει στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας του και στην αύξηση της ποιότητας των προγραμμάτων που απευθύνονται τους απόδημους.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του στο συνέδριο των αποδήμων, ο κ. Τσώκος δώρισε στον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, μια φωτογραφία του 1972 που απεικονίζει το συνεργείο του ΡΙΚ να κινηματογραφεί το λιμάνι Κερύνειας.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.