Ο πήχης των βρετανικών πανεπιστημίων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph (19 Αυγούστου), αρκετά από τα ελίτ πανεπιστήμια της χώρας δεν αρκούνται πια στα Α-Levels των υποψήφιων φοιτητών και εισάγουν δικές τους διαδικασίες για εισδοχή φοιτητών. Cambridge, Oxford, Durham, Warwick, LSE έχουν ήδη εισαγάγει διάφορες διαδικασίες (τεστ ικανοτήτων, συνεντεύξεις) για μια σειρά κλάδων, ενώ παράλληλα τα πανεπιστήμια Bristol, Birmingham και Liverpool εδώ και δύο χρόνια ζητούν επιπρόσθετα προσόντα για εισδοχή στην Ιατρική.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των φοιτητών που εξασφαλίζουν A* και A, με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να μην μπορούν να βασιστούν πια στα αποτελέσματα αυτά για την επιλογή των καλύτερων. Όπως εξηγεί η δρ Katie Petty-Saphon, επικεφαλής του Συμβουλίου Ιατρικών Σχολών, από τη στιγμή που όλο και πιο πολλοί παρουσιάζουν τα τρία Α που απαιτούνταν μέχρι σήμερα, θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι για να γίνεται η επιλογή ώστε οι φορολογούμενοι να είναι βέβαιοι πως τα λεφτά τους δαπανώνονται για να «παραχθούν» οι καλύτεροι γιατροί. Ταυτόχρονα, διατείνονται άλλοι πανεπιστημιακοί, οι επιπρόσθετες αυτές διαδικασίες διασφαλίζουν και στους ίδιους τους υποψήφιους το ότι θα κάνουν κάτι στο οποίο μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ άλλοι διατείνονται πως αποτελεί ανάχωμα στην είσοδο στα πανεπιστήμια.

Στην Κύπρο αποφασίστηκε, μετά από χρόνια συζητήσεων και αντεγκλήσεων, όπως στα δημόσια πανεπιστήμια δύνανται να εισέρχονται και όσοι έχουν εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, επιτυγχάνοντας να ικανοποιήσουν τις εκεί απαιτήσεις. Πράγμα που επιφέρει ίση μεταχείριση μεταξύ πολιτών που έχουν επιλέξει ιδιωτικά σχολεία για τη Μέση Εκπαίδευση αλλά στη συνέχεια επιθυμούν, για οποιοδήποτε λόγο, δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Ενώ όμως η ίδια η χώρα που καθιέρωσε τα GCEs και τα διάφορα παρακλάδια τους έρχεται σήμερα να τα αμφισβητήσει ως μη επαρκή κριτήρια, εμείς θα συνεχίσουμε να συντηρούμε τη βιομηχανία τους, με χρόνια ιδιαίτερα μαθήματα και πληρωμένες εξετάσεις. Οι Βρετανοί θα προσθέτουν κι άλλα κριτήρια προσδοκώντας να επιλέξουν τους πιο προσοντούχους και το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα παίρνει ό,τι περισσεύει (γιατί, κακά τα ψέματα, η κύρια αγορά από την οποία θα αντλήσει είναι η Βρετανία).

Ενδεχομένως, η πιο δημοκρατική λύση και πραγματικά ισότιμη για όλους τους πολίτες είναι το άνοιγμα διάπλατα των πύλων του Πανεπιστημίου και όποιος αντεπεξέλθει. Έτσι, ίσως πάψει και η Μέση Εκπαίδευση να είναι επικεντρωμένη στις εξετάσεις για είσοδο στα πανεπιστήμια και ίσως καταφέρει να εφοδιάσει τους μαθητές με άλλα προσόντα.

Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.