Τα ελεύθερα γαϊδούρια της Καρπασίας έγιναν θέμα στο Reuters

Μέχρι το Reuters έφθασε η χάρη των ελεύθερων γαϊδουριών που περιφέρονται στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας. Ο πληθυσμός των γαϊδουριών αυξάνεται συνεχώς και ενώ αποτελούν μία ευχάριστη ατραξιόν για τους επισκέπτες της περιοχής υπάρχουν κι αυτοί που διαμαρτύρονται για καταστροφές στα σπαρτά και πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Ο πληθυσμός των γαϊδουριών υπολογιζόταν στα 800 – 900 πριν 15 χρόνια όταν είχε γίνει μία πρώτη προσπάθεια να καταγραφούν ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 2.000. Το 2015 είχε γίνει μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν σε περιφραγμένη περιοχή αλλά δεν πέτυχε και πλέον διαβιούν ελεύθερα στο ανατολικό άκρο της Κύπρου.

 

Λάθος περιοχή… Η Καρπασία είναι η χερσόνησος στα δεξιά της φωτογραφίας. Και αυτοί είναι πολιτικοί της Κυπρου που στηρίζουν με νύχια και δόντια [και κλωτσιές] τη ΔΔΟ…

Τα γαϊδούρια ήταν απαραίτητο ζώο για τους γεωργούς στα παλαιότερα χρόνια αλλά η τεχνολογία και τα τρακτέρ τα αντικατέστησαν. Επιπλέον πολλά γαϊδούρια εγκαταλείφτηκαν μετά την προσφυγιά του 1974 και αφέθηκαν να αναπαράγονται ελεύθερα.

Πλέον τα γαϊδούρια της Καρπασίας έχουν γίνει κάτι σαν τουριστικό αξιοθέατο και πολλοί είναι αυτοί που σταματούν το αυτοκίνητο για να φωτογραφηθούν μαζί τους και να τα ταΐσουν. Από την άλλη ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός δημιουργεί προβλήματα κυρίως στους γεωργούς που βλέπουν τα σπαρτά τους κατεστραμμένα αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τους οδηγούς αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τα γαϊδούρια μπαίνουν ανεξέλεγκτα στο δρόμο και μάλιστα αρνούνται να μετακινηθούν.

Reuters/ Φωτογραφίες: Γιάννης Κουρτόγλου

One thought on “Τα ελεύθερα γαϊδούρια της Καρπασίας έγιναν θέμα στο Reuters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.