Τ/κ περιουσίες: Λεηλασία με κρατικές πλάτες

Τα όρια της λεηλασίας αγγίζει η διαχρονική κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, όχι μόνο εις βάρος των ιδιοκτητών τους αλλά και εις βάρος των Ελληνοκυπρίων φορολογουμένων, οι οποίοι μόνο φέτος καλούνται να εισφέρουν €8,5 εκατ. για τη διαχείριση των περιουσιών των οποίων η αξία εκτιμάται στα €6 δις.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αποτελούν παρανυχίδα, αφού η εκμετάλλευση άρχισε αμέσως μετά την τουρκική εισβολή και από αυτήν βολεύονταν πολλοί εις βάρος των δικαιούχων, που εξ αντικειμένου ήταν οι πρόσφυγες, με την ανοχή και την αδυναμία του κράτους να ελέγξει την κατάσταση.

Μέχρι το 1991, οπόταν εγκρίθηκε ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) Νόμος και ιδρύθηκε ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Τουρκοκυπριακών Περιουσιών», τα «λάφυρα» είχαν εν πολλοίς διαμοιραστεί και έκτοτε, παρόλες τις κατά καιρούς προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων, η κατάσταση εδραιώθηκε και κάποιοι εξακολουθούν να κερδοσκοπούν μέχρι σήμερα.

Τουρκοκυπριακές περιουσίες έτυχαν εκμετάλλευσης από πρεσβείες, επιχειρήσεις καθώς και σωματεία έναντι ενοικίου ακόμη και δύο λιρών το χρόνο. Κάποιοι κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους πραγματικά φιλέτα τα οποία εκμεταλλεύθηκαν εισπράττοντας εκατομμύρια, ενώ ανάλογη κατάσταση παρατηρήθηκε και με την πώληση περιουσιών.

Μόνο σε μια περίπτωση την οποία κατέγραψε ο Γενικός Ελεγκτής, εταιρεία κέρδισε σε διάστημα μερικών μηνών €10 εκατ., αγοράζοντας τεμάχια γης έναντι €6.492.685 τα οποία πούλησε €16.513.633.

Τουρκοκυπριακές περιουσίες αξιοποιούνται σήμερα από περίπου 47.000 πρόσφυγες. Ανάμεσα σε αυτούς και περίπου 5.350 οικογένειες οι οποίες διαμένουν σε τ/κ σπίτια. Σε εκτοπισθέντες δόθηκαν 759 τουρκοκυπριακές «εξοχικές» κατοικίες και σε μη πρόσφυγες 583. 

Εξάλλου, σε πρόσφυγες παραχωρήθηκαν 2.205 επαγγελματικά υποστατικά ενώ σε μη πρόσφυγες δόθηκαν προς αξιοποίηση 626 υποστατικά. Μόνο στην περιοχή Μακένζυ, όπως έχει καταγγελθεί, δέκα από τα δεκατέσσερα τουρκοκυπριακά υποστατικά/κέντρα κατέχονται από μη δικαιούχους. Παράλληλα, δόθηκαν μεμονωμένοι χώροι σε 1.932 πρόσφυγες και 885 σε μη πρόσφυγες.

Τέλος, αναφέρεται ότι 43 χρόνια μετά την εισβολή δεν κατέστη δυνατόν να επιβληθεί το αγοραίο ενοίκιο σε όλα τα υποστατικά.

Βάσος Βασιλείου, “Φ”

>>> Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ: Στην αντεπίθεση ο Φαίδωνος μετά τα «νομικά μέτρα» Σιακόλα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.