Για ποιες αρχές μιλούν; Αυτές που ξέγραψαν μία προς μία;

Γράφει ο  Άριστος Μιχαηλίδης

Αυτό με την αναζήτηση λύσης «στη βάση αρχών» κατάντησε ανέκδοτο. Το επαναλαμβάνουν πολλοί, κυρίως όμως τα στελέχη του ΑΚΕΛ, που μετά από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, δίνουν μάχη για να απαντούν στα κυβερνητικά υπονοούμενα ότι αποδέχονται τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, ή με άλλα λόγια, αποδέχονται την όποια λύση. Είναι ένα ανέκδοτο που θα παίξει πολύ στην προεκλογική περίοδο…

Χτες, ο εκπρόσωπος του κόμματος έκανε δήλωση για να το επαναλάβει. Ότι «το ΑΚΕΛ ποτέ δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει υποστηρικτής της όποιας λύσης» και ότι «με συνέπεια υποστηρίζει λύση στη βάση των διακηρυγμένων αρχών που διαμόρφωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι μιλά για τις αρχές που αναφέρονται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Όταν βγήκε τότε εκείνο το ανακοινωθέν, σε αυτή τη στήλη (19/9/2009) γράφαμε ότι μας θυμίζει «κομματικό μανιφέστο, ακαδημαϊκής χρήσης, που προσπαθεί να εκφράσει όσο περισσότερες απόψεις μπορεί για να πλησιάσει τους πολίτες χωρίς να έχουν σημασία τα προβλήματα» και ότι ο Χριστόφιας πρέπει να αποσύρει όσα είχε συμφωνήσει μέχρι τότε με τον Ταλάτ και να κάνει θαύματα για να εφαρμόσει τις «διακηρυγμένες αρχές». Αλλά, δεν έχει σημασία τι λέγαμε εμείς, σημασία έχει τι κάνουν οι πολιτικοί μας που επικαλούνται τις αρχές, τις οποίες οι ίδιοι έχουν καταπατήσει αμέτρητες φορές απ΄ άκρου εις άκρον. Διότι, στα χρόνια από τότε μέχρι σήμερα, κουρελιάστηκαν και οι αρχές και οι προσδοκίες και τα όνειρα και οι πολιτικές, δεν έμεινε στη θέση της καμιά βάση πάνω στην οποία συζητείται το Κυπριακό με την άλλη πλευρά, ούτε καν ο στόχος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων.

Για ποιες αρχές μας μιλούν όταν μας παραπέμπουν στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Το ότι «η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων». Ότι «η λύση πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας». Ότι «στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις». Ότι «η λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο». Αυτά συμφώνησαν τότε. Κι αν αυτές είναι οι αρχές, που υποστηρίζουν όλοι, και όχι μόνο το ΑΚΕΛ, δήθεν με συνέπεια, να τις υποστηρίξουμε όλοι. Αλλά να μας εξηγήσουν πρώτα πώς συνάδουν αυτές οι αρχές με όσα συμφώνησαν μέχρι τώρα οι Χριστόφιας και Αναστασιάδης. Κυρίως, όμως και με όσα άλλα επιθυμούν να συμφωνηθούν οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων (κι άλλοι, ακόμα πιο γιουνάιτ νάου από αυτούς) στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής τους και των υποσχέσεων, που μοιράζουν στους ξένους φίλους τους, πρέσβεις, μεσολαβητές και άλλους καλοθελητές, που συναντούν κρυφά σε ιδιωτικά διαμερίσματα τα βράδια, που ανησυχούν για το μέλλον μας και δεν τους παίρνει ο ύπνος. Ποια αρχή ισχύει ακόμα; Η αποχώρηση των εποίκων, που συμφωνήθηκε ήδη να μην αποχωρήσει κανένας; Η ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, που με όσα συμφωνήθηκαν επιτυγχάνεται ο απόλυτος γεωγραφικός και φυλετικός διαχωρισμός σε όλα; Το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, με μόνιμες παρεκκλίσεις και μόνιμες αντιδημοκρατικές πρόνοιες, όπως η εκ περιτροπής προεδρία και τα βέτο; Η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων, που επειδή δεν συμφωνήθηκε στο Κραν Μοντάνα, παρά την επιμονή Τσαβούσογλου και Ακιντζί, κατηγορούνται ο Αναστασιάδης και ο Κοτζιάς, ότι δεν ήταν ευέλικτοι όσο έπρεπε και έχασαν την ευκαιρία;

Ας μην γελιόμαστε. Κάποιες κομματικές ηγεσίες, όπως πριν από χρόνια σταμάτησαν να μιλούν για δίκαιη λύση, τώρα πια δεν μιλούν ούτε για αρχές, ούτε για λειτουργική και βιώσιμη λύση. Μιλούν για την όποια λύση.

Υ.Γ. Στην ομόφωνη απόφαση του 2009, συμφωνήθηκαν ακόμα «η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», «η αποκατάσταση στις τέσσερις ελευθερίες», «ο αποκλεισμός των μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ο αποκλεισμός «όποιας μορφής λύσης που οδηγεί στη νομιμοποίηση του στάτους κβο ή στη λύση δύο χωριστών κρατών». Μας δουλεύουν ψιλό γαζί, δηλαδή. Και τότε και τώρα.

 Άριστος Μιχαηλίδης  “Φ”

>>> Μαζί τα κάνατε, Νίκο Αναστασιάδη και Άντρο Κυπριανού…

One thought on “Για ποιες αρχές μιλούν; Αυτές που ξέγραψαν μία προς μία;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.