Βρετανία: Οι Εργατικοί προτείνουν ένα εναλλακτικό, ήπιο Brexit

Η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια αλλαγή πολιτικής και προτείνει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολλά χρόνια ακόμη, στο πλαίσιο ενός «ήπιου» Brexit, δήλωσε εκπρόσωπος των Εργατικών χθες Σάββατο.

Το κόμμα εισηγείται να παραμείνουν αμετάβλητοι «οι βασικοί όροι» της σημερινής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ για μια μεταβατική περίοδο μετά το Μπρέξιτ το 2019 και κατόπιν όλες οι επιλογές να παραμείνουν ανοικτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η τοποθέτηση του εκπρόσωπου του Εργατικού Κόμματος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, κατά το οποίο ο σκιώδης υπουργός Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των Εργατικών, ο Κίαρ Στάρμερ, τάσσεται υπέρ της «συνέχισης της παραμονής (του ΗΒ) στην ενιαία αγορά της ΕΕ πέραν του Μαρτίου του 2019», σε μια προσπάθεια να υπάρξει σαφής διαφοροποίηση από το είδος του Μπρέξιτ που θέλει η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την Τερέζα Μέι.

Έπειτα από μήνες αβεβαιότητας και αντεγκλήσεων για τη θέση των Εργατικών, η νέα θέση έχει στόχο να αποτελέσει εφαλτήριο για τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ώστε να κερδίσει τους Τόρις εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές.

«Πάντοτε θα θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα τις δουλειές και την οικονομία», δήλωσε ο Στάρμερ στον Γκάρντιαν.

«Αυτό σημαίνει ότι η παραμονή σε μια τελωνειακή ένωση κάποιας μορφής με την ΕΕ είναι ένας εφικτός στόχος για τους Εργατικούς και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Σημαίνει επίσης ότι οι Εργατικοί είναι ευέλικτοι όσον αφορά το εάν τα οφέλη της ενιαίας αγοράς θα τα διατηρήσουμε διαπραγματευόμενοι μια νέα σχέση ή αν θα τα εξασφαλίσουμε με βάση μια συμφωνία για το εμπόριο», πρόσθεσε.

Η οικονομία της Βρετανίας επλήγη σε όλα τα μέτωπα το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, καθώς η στερλίνα έπεσε στις αγορές συναλλάγματος αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές, οι εξαγωγές δεν κάλυψαν το κενό, ενώ πολλές ιδιωτικές επενδύσεις ανεστάλησαν λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το Μπρέξιτ.

Οι Εργατικοί του Κόρμπιν θα «αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο το ΗΒ να παραμείνει μέλος της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γκάρντιαν, αλλά μόνο εάν η ΕΕ συναινέσει σε μια ειδική συμφωνία για τη μετανάστευση και την ελευθερία της κίνησης των προσώπων.

Οι προσπάθειες της Μέι να αποσαφηνίσει τις θέσεις της κυβέρνησής της και να αρχίσει τη διαπραγμάτευση δυσχεραίνονται από τις έριδες στο εσωτερικό του κόμματός της, ειδικά μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες απώλεσε την πλειοψηφία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι είναι αποδυναμωμένη και πολλοί θεωρούν απίθανο να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική περίοδος με την ίδια στο αξίωμα της πρωθυπουργού, όμως δεν είναι σαφές ποιος θα τη διαδεχθεί.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.